Breaking News

Going out

Ιωάννα Πιτσιλλή: Η συγγραφέας από την πόλη μας, σε μία συνέντευξη «Αλά Μπρατσέτα»

Της Αλεξάνδρας Παύλου

 

Αν κάποιος μου ζητήσει να περιγράψω την Ιωάννα Πιτσιλλή με δύο λέξεις, αυτές θα ήταν “ρομαντισμός” και “αισθητική”. Ίσως και ποιότητα. Μια καθηγήτρια, λογοτέχνης, συγγραφέας, ένας άνθρωπος που δεν έμαθε ποτέ να τα βάζει κάτω. Μια γυναίκα που σε κάθε της διήγημα καταθέτει τη ψυχή της. Η χρυσή πέννα της, σε ταξιδεύει σε κόσμους αλλιώτικους, διαφορετικούς. Το βιβλίο της «Αλά Μπρατσέτα» πλέον κοσμεί πολλά βιβλιοπωλεία της Κύπρου και έπειτα από ειδικη παραγγελία και της Ελλάδας. Αυθόρμητη, Δημιουργικη, Ευαίσθητη και Αψεγάδιαστα ρομαντικη, αυτή είναι η Ιωάννα Πιτσιλλή και αν θες να την γνωρισεις καλύτερα, κάπου σε ένα ράφι κάποιου βιβλιοπωλείου θα βρεις το όνομα της, πάρ’ το «Αλά Μπρατσέτα» και διάβασε το. 

 

 

 Από που εμπνεύστηκες το «Αλά Μπρατσέτα»;

Το «Αλά Μπρατσέτα» είναι μια συλλογή από 20 διηγήματα εμπνευσμένα από την ίδια την ζωή. Οι ήρωες είναι άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας. Είναι πολύ πιθανόν οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες, μέσα από τις ιστορίες, να συναντήσουν τον φίλο, τον αδελφό, τον συγγενή, ίσως και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει την Ιωάννα και από πού διακρίνεται στο βιβλίο;
Ο ρομαντισμός, η αισιοδοξία αλλά και ένα μικρό παράπονο… είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν εμένα προσωπικά και που ο αναγνώστης μπορεί να διακρίνει μέσα από τις ιστορίες μου. Οι ήρωες μου έχουν πονέσει. Κάποιοι έχουν ματώσει. Άλλοι έχουν χάσει το δρόμο τους. Παρόλα αυτά συνεχίζουν να προχωρούν. Μερικές φορές πιάνονται από τους στίχους κάποιου ποιητή, όπως ο Μηνάς, ή κάνουν τον πόνο τους τραγούδι, όπως ακριβώς η Μαρουσώ. Γλείφουν τις πληγές τους
και προχωράνε, με μια ελπίδα. Πως το αύριο θα είναι καλύτερο από το χθες. Πως το κακό, πάει πέρασε.

 

 

Υπάρχει κάποια ταύτιση του χαρακτήρα σου με κάποιους από τους ήρωες του βιβλίου;
Ήταν αναπόφευκτο… Φυσικά και υπάρχει. Κάποιοι ήρωες φέρουν στοιχεία του δικού μου χαρακτήρα. Κάποιοι άλλοι φέρουν στοιχεία που θα ήθελα να έχω.

 

Διαβάζω πως το βιβλίο πλέον βρίσκεται – κάτω από ειδική παραγγελία και στα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας, μίλησε μας για αυτό, πως προέκυψε;

Πρόκειται για μια συνεργασία του Εκδοτικού οίκου Ευγνώμων με τον οποίο και συνεργάζομαι και του αποκλειστικού αντιπροσώπου του οίκου στην Ελλάδα, του αντιπροσώπου Τσιγαρίδας. Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν το βιβλίο, δεν έχουν παρά να το παραγγείλουν από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς τους και σε λίγες μέρες θα το έχουν στα χέρια τους.

 

 

Πιστεύεις στα όνειρα; Ήταν για εσένα η συγγραφή, ένα μεγάλο όνειρο;

Πάντα αγαπούσα την λογοτεχνία. Διάβαζα και εξακολουθώ να διαβάζω πολύ. Ωστόσο δεν είχα ονειρευτεί ποτέ να γράψω ένα δικό μου βιβλίο. Η συγγραφή προέκυψε στην πορεία. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μέρος της ζωής μου, μιας και  ασχολούμαι παράλληλα με διάφορα είδη όπως αρθρογραφία, ποίηση και θέατρο. Πιστεύω στα όνειρα. Μόνο που δεν αρκεί κανείς να ονειρεύεται. Χρειάζεται χρόνος, κόπος, πείσμα, επιμονή και επιμονή για να  πετύχεις τους στόχους σου. Μα πάνω από όλα χρειάζεται να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις.

 

 

Αν σου ζητούσα να περιγράψεις με δύο λέξεις το πως ένιωσες όταν πήρες για πρώτη φορά το βιβλίο σου στα χέρια σου, θα ήταν..;
Εσωτερικό φτερούγισμα.

 

Τέλος, αναμένουμε κάποιο νέο βιβλίο; Είσαι σε μια δημιουργική περίοδο;

Αυτή τη στιγμή δουλεύω πάνω στο δεύτερο θεατρικό μου έργο, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι στην πορεία δεν θα ακολουθήσει και κάτι άλλο.

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »