Breaking News

Γενικά

Πορτοκαλί συναγερμός για τον καύσωνα

Πορτοκαλί συναγερμό σήμανε η μετεωρολογική υπηρεσία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που εξακολουθούν να επηρεάζουν την περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απόψε θερµοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 29 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 27 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 26 στα δυτικά και βόρεια παράλια και στους 25 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο Κυριακή το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί. Ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος και θερµός. το θερμόμετρο θα εκτοξευτεί στους 43 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 39 στα νότια, στους 38 στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 37 στα δυτικά και βόρεια παράλια και στους 34 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Τη Δευτέρα η θερµοκρασία αναµένεται να παραµείνει στα ίδια επίπεδα µε αυτά της Κυριακής, ιδιαίτερα στο εσωτερικό και στα ορεινά. Η θερµοκρασία αναµένεται να σηµειώσει σταδιακά αισθητή πτώση από την Τρίτη, για να κυµανθεί την Τετάρτη κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Οι ιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας καλούν τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα προστασίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Μεταξύ άλλων, καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τη συχνή έκθεση στον ήλιο, όπως και την άσκοπη διακίνηση και τη βαριά σωματική άσκηση.

Είναι σωστό να προτιμούνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι, όπου επικρατεί συνωστισμός. Προτείνεται, επίσης, το ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα, καθώς και καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο. Είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά, οι καφέδες και οι βαριές τροφές όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται η κατανάλωση αρκετών ποσοτήτων νερού.

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες. Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνιστάται να είναι ντυμένο ελαφρά.

Το Τμήμα Δασών, απ’ την πλευρά του, προειδοποιεί ότι ένεκα των παρατεταμένων συνθηκών καύσωνα ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών είναι σε επίπεδα «κόκκινου συναγερμού». Το Τμήμα Δασών, παράλληλα με όλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνει για την αποτελεσματική προστασία του δασικού μας πλούτου συμπεριλαμβανομένης και ανάκλησης αδειών των δασοπυροσβεστών, απευθύνει στο κοινό θερμότατη έκκληση για συνεργασία και αποφυγή ενεργειών και δραστηριοτήτων που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει τη χρήση της φωτιάς στις διάφορες δραστηριότητές του, καθώς και τη ρίψη αποτσίγαρων στο έδαφος. Παράλληλα, τονίζεται ότι το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται, ενώ η χρήση στο ύπαιθρο εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμιρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται. Καλείται όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος, να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Πηγή: philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »