Γενικά
Λούης Δημητρίου: Βασικός άξονας ανάπτυξης της πόλης ο τουρισμός
Απάντηση στον πρόεδρο του ΕΒΕΛ Όθωνα Θεοδούλου, έρχεται να δώσει ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Λούης Δημητρίου. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ σε ομιλία του στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΕΒΕΛ, έστειλε το μήνυμα πως το συγκριτικό πλεονέκτημα της Λάρνακας βρίσκεται στους τομείς των Μεταφορών και της Ενέργειας.
Ο κος Λούης Δημητρίου έσπευσε να απαντήσει μέσω της σελίδα μας στα λεγόμενα του προέδρου του ΕΒΕΛ αναφέροντας ότι είναι αδιανόητο ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ αλλά και το ΕΒΕΛ γενικότερα να μην αναφέρονται καν στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ ανέφερε ότι την τελευταία τριετία βρίσκεται «στριμωγμένη» οικονομικά και ρωτώ εγώ τον κ. Θεοδούλου, ως πρόεδρος του ΕΒΕΛ τι έκανε πέραν από το να κάνει δηλώσεις για το μέλλον της Λάρνακας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο κόσμος της πόλης.
Πως γίνεται να μην αναφέρεται η τουριστική ανάπτυξη όταν ξένοι επενδυτές έχουν ξοδεύσει τα τελευταία 2 χρόνια πέραν των 100εκ για αγορές γης για ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ παράλληλα πολλά ξενοδοχεία της πόλης μας έχουν προβεί σε ανακαινίσεις σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της πόλης. Το μέλλον της Λάρνακας κατά τη δική μου άποψη πρέπει να εστιαστεί στον τουριστικό τομέα καθώς εκεί είναι τα πραγματικά πλεονεκτήματα της, μέσω των οποίων μπορεί να αναπτύξει συγκεκριμένες μορφές τουρισμού με σημαντικά οφέλη για την πόλη και την τοπική οικονομία. Η οποιαδήποτε ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας μπορεί να γίνει στο Βασιλικό που είναι και πάλι επαρχία Λάρνακας και οι εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να δημιουργήσουν την έδρα τους στην πόλη μας, όχι όμως την οχληρία και τις εργασίες που θα αποτρέψουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής λιμανιού.
Στη Λεμεσό κατάφεραν να κάνουν μαρίνα σε μια υποβαθμισμένη περιοχή ενώ στη Λάρνακα που έχουμε όλα τα φόντα να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, μιλάμε για ενέργειες και μεταφορές. Άπαντες πρέπει να μείνουμε πιστοί στην ενιαία ανάπτυξη με το λιμάνι να έχει και χρήση ελαφράς και το τονίζω, ΕΛΑΦΡΑΣ εμπορικής βιομηχανίας, για να υπάρχουν θέσεις εργασίας και σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον πιστεύω ότι το λιμάνι πρέπει να έχει και τον τουριστικό του χαρακτήρα και να εργαστούμε ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες κρουαζιέρες στην πόλη μας σε παράλληλη ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού με τη μαρίνα δίπλα.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών & Έργων στην γενική συνέλευση του ΕΒΕΛ η πόλη χρειάζεται τέτοιου είδους εμβέλειας έργα ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί πραγματικά ενώ ήδη προχωρά με τη δημιουργία επιπρόσθετης υποδομής στο λιμάνι του Βασιλικού, ένα έργο που θα είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μπορέσουν να μεταφερθούν εκεί όλα τα οχληρά φορτία και να μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να απελευθερωθεί η Λάρνακα, για να διευκολυνθεί η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή».
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι η Λάρνακα υπέφερε πολύ για χρόνια αφού έμεινε εγκλωβισμένη στα θέλω των αναγκών κράτους. Είναι καιρός να αλλάξουμε νοοτροπία και να διεκδικήσουμε όπως αρμόζει στην πόλη μας. Ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της πόλης μας πρέπει να είναι με βάση τον τουρισμό, αλλά αυτό να γίνει με το σωστό τρόπο και με τη βοήθεια ειδικών. Άλλωστε ο τουρισμός ήταν αυτός που έσωσε τον τόπο μας τόσο μετά την εισβολή, όσο και μετά το κούρεμα και η τουριστική ανάπτυξη πάντοτε έχει θετικό αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία.
Προσωπικά δεν πρόκειται να ασχοληθώ ούτε με την ιστορία της πόλης αφού αυτή είναι γραμμένη, ούτε με λόγια χιλιοειπωμένα τα οποία ακούμε εδώ και χρόνια. Στόχος μου είναι η ριζική αλλαγή στην πόλη μας και χάραξη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής με έργα που είναι στα συρτάρια για χρόνια.
Είναι καιρός να γράψουμε τη σύγχρονη ιστορία της Λάρνακας το οφείλουμε στα παιδιά μας.