ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ζωντανεύουν οι μνήμες από την Οικία Ματτέι-Λέσχη Λάρνακας

Ένας νέος πυρήνας πολιτισμού ο οποίος ταυτόχρονα θ’ αποτελέσει ένα ποιοτικό σημείο τουριστικής αναφοράς, θα είναι η αναπαλαιωμένη Οικία Ματτέι – πρώην Λέσχη Λάρνακας η οποία θα λειτουργήσει σύντομα υπό τον Δήμο Λάρνακας ως «Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού». Το έργο θα εμπλουτίσει σε μεγάλο βαθμό το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Λάρνακας αλλά και την τουριστική εμπειρία ντόπιων και ξένων, αφού οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν ζωντανά την κατασκευή παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης όπως είναι τα λευκαρίτικα κεντήματα, οι αθηενίτικες δαντέλες, η καλαθοπλεκτική Λιβαδιών και άλλες τέχνες που είναι συνυφασμένες με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Ως εκ τούτου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας ανέλαβε πρόσφατα, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, την κάλυψη μέρους των δαπανών για εξοπλισμό του νέου χώρου.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Το κτίριο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της Λάρνακας και είναι συνυφασμένο με την πορεία της πόλης. Γι’ αυτό και κρίθηκε χρήσιμη η δημιουργία μίνι ντοκιμαντέρ στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία της Οικίας μέσω συνεντεύξεων, μεταξύ άλλων και από άτομα τα οποία βίωσαν τη Λέσχη κατά τις διάφορες περιόδους της.

 

Η αφήγηση αρχίζει από τον Δρ. Ιωσήφ Χατζηκυριάκο, Διευθυντή του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας και στο ντοκιμαντέρ επεξηγείται σε ποιους ανήκε το σπίτι από τότε που κτίστηκε, δηλαδή το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα ενώ γίνεται αναφορά και στους ιδιοκτήτες του, τη  σημαντική οικογένεια Ματτέι.  Η χρήση της Οικίας με την άφιξη των Άγγλων στην Κύπρο το 1878 άλλαξε και μετατράπηκε σε Λέσχη για δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς, το γνωστό “English Club”, αλλά αποτελούσε ταυτόχρονα και το «Σαλόνι» της τοπικής κοινωνίας ενώ στην αυλή λειτούργησε το πρώτο γήπεδο αντισφαίρισης στην Κύπρο.  Αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο αναπολούν μέσω των διηγήσεών τους ο Δρ. Δημήτριος Ζ. Πιερίδης, Πρόεδρος Ιδρύματος Πιερίδη και η κ. Λήδα Σανταμά, παλαιό Μέλος της Λέσχης. Τέλος, η Συγγραφέας και Εκπαιδευτικός, κ. Αγγέλα Καϊμακλιώτη, περιγράφει την περίοδο μετά την τουρκική εισβολή όπου η Λέσχη στέγασε προσωρινά πρόσφυγες.

 

Το μίνι ντοκιμαντέρ το οποίο είναι στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους, δημιουργήθηκε από την ΕΤΑΠ Λάρνακας και το Δήμο Λάρνακας με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού.

 

Το βίντεο είναι διαθέσιμο διαδικτυακά στο You Tube: (https://www.youtube.com/watch?v=vDBEwdxic3w) ενώ θα προβάλλεται και στις οθόνες που θα εγκατασταθούν εντός του χώρου.

Σχετικά νέα

X
Translate »