Breaking News

CoronaVirus

Ζητούν αναστολή δόσεων για στεγαστικά, αυτοκίνητα, κάρτες

Πηγή άρθρου: philenews.com
Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι αιτήσεις που γίνονται στις τράπεζες από επιχειρήσεις και νοικοκυριά να συμμετέχουν στο σχέδιο για την αναστολή αποπληρωμής  δόσεων. Το ενδιαφέρον δεν σταμάτησε ούτε το Σαββατοκύριακο και οι ενδιαφερόμενοι κάνοντας χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) συνέχιζαν να στέλνουν αιτήσεις. Μέχρι νωρίς την Παρασκευή οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 15.000 και αναμένεται ο αριθμός να έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των συνεχιζόμενων αιτήσεων που γίνονται.

 

Στο σύστημα της Τράπεζας Κύπρου μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν καταχωρηθεί περίπου 8.500 αιτήσεις και πέραν των 6.000 αιτήσεων στην Ελληνική. Από την πλευρά της Τράπεζας Κύπρου η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων δείχνει ότι το 80% των αιτήσεων προέρχεται από ιδιώτες και το 20% από επιχειρήσεις και το 65% των αιτήσεων για αναστολή δόσεων αφορά στεγαστικά δάνεια.

 

 

Η πλευρά της Ελληνικής Τράπεζας αναφέρει ότι περισσότεροι από 9 στους 10 εγκρίνονται επειδή πληρούν το κριτήριο να είναι τακτοποιημένες οι υποχρεώσεις τους. Από τις αιτήσεις περίπου το 75% αφορά λιανική τραπεζική και 25% επιχειρήσεις. Οι αιτήσεις που κατηγοριοποιούνται στην λιανική τραπεζική, το 40% αφορά  στεγαστικά δάνεια, το 45% καταναλωτικά και δάνεια αγοράς οχήματος και το 15% πιστωτικές κάρτες.

 

Μεγάλη ανταπόκριση στο σχέδιο για την αναστολή της αποπληρωμής δόσεων εκδηλώνεται και από  εκατοντάδες δανειολήπτες που είναι πελάτες  μικρότερων εγχώριων τραπεζών. Στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης μέχρι την Παρασκευή σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή  του ΟΧΣ Ανδρέα Γεωργίου, οι αιτήσεις ανήλθαν στις 1.200.

 

Η περίμετρος των αιτήσεων είναι αρκετά μεγάλη και οι τράπεζες προς το παρόν δεν μπορούν να υπολογίσουν που θα κλείσει. Αν και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα ποιοτικά στοιχεία των αιτήσεων, οι τράπεζες εκτιμούν ότι πέρα από ευάλωτους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που προχώρησαν σε αιτήσεις για αναστολή δόσεων, έχουν γίνει και από άλλες πιο σίγουρες επαγγελματικές ομάδες. Σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια, τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι αιτήσεις γίνονται και δάνεια που έχουν δοθεί τα τελευταία τρία με πέντε χρόνια. Η ΕΤΥΚ στην πρόσφατη εγκύκλιο της αναφέρει ότι  αναμένεται άμεσα να υποχρεωθούν πάνω από 250.000 (οφειλέτες και εγγυητές) να επισκεφθούν καταστήματα τραπεζών για υπογραφή των σχετικών εγγράφων.

Τρόποι ρευστότητας

Η βοήθεια προς τους πελάτες των τραπεζών σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι σε δύο μέτωπα. Πρώτον στην αναστολή δόσεων και δεύτερον να βρεθεί διέξοδος στο ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας. Εναλλακτικά μέτρα για ενίσχυση της ρευστότητας του κράτους, αναμένεται να μεταφέρουν σήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου με ανακοίνωση σημειώνει «αυτή τη στιγμή χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα με το νομοσχέδιο που θα δώσει διέξοδο στο ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας». Σημειώνεται «χρειάζεται ν’ αξιοποιήσουμε την πρόταση της κυβέρνησης και να δώσουμε στις μικρές και στις μεσαίες επιχειρήσεις και αυτή τη δυνατότητα στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται. Είναι ένα όπλο που ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ο τρόπος που θα δώσει άμεσα ρευστότητα στην αγορά. Το κράτος ούτε θα δώσει λεφτά στις τράπεζες, ούτε θα εγγυηθεί τις τράπεζες. Είναι τους δανειολήπτες που θα εγγυηθεί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».
Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη στον «Φ», ανέφερε πως, «πριν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέσουν τις προτάσεις τους για την οικονομία και την κοινωνία, ο υπουργός Οικονομικών αποφάνθηκε ότι είναι «εντελώς μη υλοποιήσιμες» και ότι υιοθέτησή τους θα «οδηγήσει σε χρεοκοπία».

 

Η τοποθέτηση του υπουργού, συνεχίζει ο κ. Στεφάνου, «ελπίζουμε να μην αποτελεί ένδειξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση, έστω να ακούσει, τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ότι εκ προοιμίου τις απορρίπτει». «Παρότι η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει διάθεση, σοβαρά να συζητήσει άλλες προτάσεις πέραν από τις δικές της, το ΑΚΕΛ θα καταθέσει την πρόταση που έχει διαμορφώσει με τη βοήθεια οικονομολόγων» τόνισε. Διερωτόμαστε ,καταλήγει η ανακοίνωση, «θα έχει τελικά νόημα η συζήτηση που ζητούμε να γίνει για το Σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης ή θα είναι για το θεαθήναι;».
Η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι «οι παροχές προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις πρέπει να είναι στοχευμένες, να προέρχονται από το κράτος και όχι από τις τράπεζες. «Με αφορμή και τη συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», για ακόμα μια φορά από την πλευρά της ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε αυτό που πολλές φορές τονίσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης: Οι οποιεσδήποτε παροχές στήριξης των πολιτών (αυτοεργοδοτουμένων – εργαζομένων) και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση, για να είναι αποδοτικές πρέπει να είναι στοχευμένες και να προέρχονται από το κράτος και όχι από τον τραπεζικό τομέα. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε πολίτες  και επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί από την κρίση ή το πλήγμα ήταν μικρής έκτασης, για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος ώστε να διατηρηθεί κάποια εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία».

Σχετικά νέα

X
Translate »