Περιβάλλον

Υπερχείλισε η αλυκή Λάρνακας: Όμορφες εικόνες, αλλά κινδυνεύουν τα φλαμίνγκο

Πηγή: alphanews.live

Εντυπωσιακές εικόνες από την υπερχείλιση της αλυκής Λάρνακας κατέγραψε η κάμερα του Alpha, με τους ειδικούς, ωστόσο, να εφιστούν την προσοχή, επισημαίνοντας ότι το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο ενέχει κινδύνους.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, η Βασιλική Αναστάση του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, ανέφερε ότι παρόλο που η υπερχείλιση της αλυκής δεν είναι κάτι που βλέπουμε συχνά, εντούτοις δεν πρέπει να εκπλήσσει, διότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι έντονες βροχοπτώσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι κάτι με το οποίο θα ερχόμαστε αντιμέτωποι όλο και περισσότερο.

Σχέδιο οφελημάτων LarnaCARD 
Έχεις επιχείρηση στην πόλη και επαρχία Λάρνακας; Συμμετέχεις ΔΩΡΕΑΝ  
Για πληροφορίες και δήλωση ενδιαφέροντος ΕΔΩ

 

Από αυτά τα φαινόμενα ελλοχεύουν κινδύνους, παραδείγματος χάριν για τα φλαμίνγκο, τα οποία χρειάζονται συγκεκριμένη στάθμη νερού. Συνεπώς, όταν η λίμνη βαθαίνει, τα πτηνά κινούνται προς τα πιο ρηχά σημεία της αλυκής, κάτι που τα καθιστά πιο επιρρεπή σε ενοχλήσεις, διότι βρίσκονται πιο κοντά στον άνθρωπο.

Επίσης, η εισροή γλυκού νερού στην αλυκή επηρεάζει την αλατότητα της λίμνης, διαταράζοντας την τροφική αλυσίδα.

Από πλευράς της, η Λειτουργός Ανάπτυξης του Συνδέσμου, Έλενα Μαρκιτανή, ανέδειξε τη σημαντικότητα των υγροτόπων, λέγοντας ότι αυτοί λειτουργούν ως «σφουγγάρι» κι ως άμυνα απέναντι σε πλημμύρες κι έντονες βροχοπτώσεις, γεγονός που καθιστά σημαντική την επαναφορά τους, ώστε να εκπληρώνουν τον ρόλο τους.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »