CoronaVirus

Υπ. Υγείας: «Δε θα επανέλθουν στην κανονικότητα από τη μια μέρα στην άλλη» (VID)

Πηγή από: www.alphanews.live

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

’’Συγκρατημένη αισιοδοξία’’ διατηρεί ο Υπουργός Υγείας, αναφορικά με την κατάσταση της επιδημίας στη χώρα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί πέραν των 14.000 εξετάσεων, κάτι που καθιστά την Κύπρο μια από τις πρώτες χώρες στην πραγματοποίηση τεστ. Για το λόγο αυτό κι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, λήφθηκε η απόφαση για επιπλέον 20.000 τεστ εντός των επόμενων 20 ημερών, με προτεραιότητα σε όσους εργάζονται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Αναφορικά με το πώς θα γίνει η επιλογή, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι θα προσέρχονται από μόνοι τους στα ιδιωτικά εργαστήρια προκειμένου να εξεταστούν. Αυτό «θα μας δώσει ένα όπλο να αντιμετωπίσουμε τα λεγόμενα ασυμπτωματικά περιστατικά για να τα εντοπίσουμε εύκολα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Ό,τι μπορούμε να κάνουμε το κάνουμε» υπογράμμισε ο κ. Υπουργός, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία της ιχνηλάτισης και η ενημέρωση του κόσμου και των επαγγελματιών υγείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου οι πτήσεις που αναμένονται θα μεταφέρουν προστατευτικό εξοπλισμό.

Αναφορικά με το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που έχουν ασθενήσει, ο ίδιος είπε ότι κινείται σε ποσοστό μεταξύ 9 και 26% παγκοσμίως. Ερωτηθείς για τα νοσηλευτήρια, εκτίμησε ότι δε θα γεμίσουν τις επόμενες μέρες, καθώς αυτή τη στιγμή η πληρότητα είναι περί το 30%, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, άρα υπάρχει διαθεσιμότητα στις κλίνες και το προσωπικό. Παράλληλα, περίπου το 30% των περιστατικών χρειάζεται νοσηλεία. Προσέθεσε, ότι 340 επαγγελματίες υγείας διαμένουν σε καταλύματα που έχουν εξασφαλισθεί από το Υπουργείο, προκειμένου να μη μεταφέρουν πιθανόν τον ιό στην οικογένειά τους αλλά και το αντίστροφο.

Τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι 474. Όσοι έχουν ήπια συμπτώματα ή καθόλου, οι οδηγίες προβλέπουν όπως μένουν στο σπίτι, και για ψυχολογικούς λόγους, μεταξύ άλλων, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα από την τακτική αυτή.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για τη χρονική διάρκεια των μέτρων διευκρίνισε ότι «δε θα εξαφανιστούν τα μέτρα και θα επανέλθουμε στην κανονικότητα από τη μια μέρα στην άλλη» αλλά ό,τι γίνει θα γίνει σταδιακά. Αν κάποια μέτρα σταματήσουν να ισχύουν, προσέθεσε, θα γίνει σταδιακά, παρακολουθώντας την πορεία των κρουσμάτων. Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι κοινωνιολογικοί λόγοι, όπως η κουλτούρα κάθε χώρας. «Ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε κατόπιν σκέψης» σημείωσε.

Η πορεία της καμπύλης, σημείωσε ο κ. Ιωάννου, είναι θέμα στατιστικής, ενώ προσέθεσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αναμενόμενο να αυξηθεί εφόσον γίνονται περισσότερα τεστ. Αυτός όμως είναι και ο σκοπός, προκειμένου να ανιχνευθούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Για την αντιμαχία που υπάρχει τις τελευταίες μέρες αναφορικά με την επάρκεια του ιατρικού εξοπλισμού, επανέλαβε πως αυτή υπάρχει, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις σχετικές οδηγίες.

Τέλος, απευθύνονται ένα μήνυμα προς τους πολίτες, ευχαρίστησε τον κόσμο για τις προσπάθειες που κάνει, και που φαίνεται πως αποδίδουν, λέγοντας πως όλοι έχουμε οικογένεια και όλοι ξέρουμε πώς είναι να στερείσαι τους δικούς σου ανθρώπους, αλλά θα τα καταφέρουμε.

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »