Αναπτυξιακά Έργα

Υφ. Ναυτιλίας: Η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στη Λάρνακα και στο «Κέντρο Αριστείας»

Η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στη Λάρνακα και στο «Κέντρο Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Ερευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας», διαβεβαίωσε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

 

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας με την ευκαιρία της δημιουργίας του Κέντρου, η κα. Πηλείδου ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην δημιουργία και υποβολή της πρότασης και της επιτυχίας της προσπάθειας και σημείωσε πως «η κυπριακή ναυτιλία είναι μία παγκόσμια δύναμη και ένα κέντρο που αξιολογείται πάρα πολύ ψηλά. Όμως όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κενό στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, όπου η Κύπρος θα μπορούσε να αξιολογείται πολύ πιο ψηλά, αυξάνοντας έτσι και την ναυτιλιακή ισχύ του νησιού».

 

 

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Κέντρο Αριστείας «θα ανοίξει την ευκαιρία όχι μόνο για εργοδότηση αλλά και για ανάπτυξη πολλών νεοφυών επιχειρήσεων» και σημείωσε πως «περνούμε στο δύσκολο μέρος του έργου όπου θα πρέπει να μετατραπεί η όλη προσπάθεια σε πράξεις. Η κυπριακή κυβέρνηση είναι δίπλα στην προσπάθεια της Λάρνακας, ενώ υπάρχει και η πρακτική στήριξη από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και από πάρα πολλές ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Κύπρο για συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα».

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι ο Δήμος Λάρνακας και οι υπόλοιποι εταίροι που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON 2020 «εξασφάλισαν ακόμα μια επιτυχία με την πρόταση με τίτλο MARITEC-X για τη δημιουργία του “Cyprus Marine and Maritime Institute – CMMI” στο πλαίσιο του Teaming Project, η οποία αξιολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρώτη μεταξύ των προτάσεων που υποβλήθηκαν από την Κύπρο και τρίτη μεταξύ αυτών που υποβλήθηκαν από όλη την Ευρώπη».

 

Πρόσθεσε ότι η Λάρνακα με το Κέντρο Αριστείας θέλει να έχει «μια πραγματική συνεισφορά στην οικονομία του τόπου και να βοηθήσει την οικονομία της Κύπρου να αποκτήσει κάποια πλεονεκτήματα που έλειπαν από το νησί μας αλλά και από τη Λάρνακα. Ένας βασικός στόχος που θέσαμε είναι η Λάρνακα και η Κύπρος γενικώς να γίνουν σημείο αναφοράς για τη γαλάζια ανάπτυξη, αφού το μέλλον μας περνά από τη θάλασσα».

 

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε, στη χρηματοδότηση του έργου που «ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 15 εκατομμύρια από την ΕΕ και 15 εκατομμύρια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό» και πρόσθεσε πως «η πρόταση έχει επίσης εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια ευρώ που είναι η αξία της συνολικής δέσμευσης των μελών για την στήριξη του Κέντρου με πόρους και άλλα μέσα».

 

Όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ο κ. Βύρας είπε ότι αυτές θα ανεγερθούν σε χώρο στην περιοχή Μακένζη που έχει παραχωρήσει ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών περιουσιών ενώ υποσχέθηκε ότι ο Δήμος Λάρνακας θα επιλέξει «αξιοκρατικά το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου και άτομα που έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία, ενώ θα έχουμε μια αξιοκρατική, επιστημονική και σωστή διαχείριση έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους του Κέντρου Αριστείας».

 

 

Η Ιωάννα Κλεάνθους, Διευθύντρια Ερευνας και Καινοτομίας της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρόταση της Λάρνακας εντυπωσίασε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο «ως μια καινοτόμα προσέγγιση από ένα διαφορετικό φορέα που θα προσφέρει αξία, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο τόσο σημαντικό τομέα της ναυτιλίας».

 

Πρόσθεσε ότι «εξ’ αρχής η κυβέρνηση αξιολογώντας τις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονταν μέσα από την χρηματοδότηση που πρόσφερε η ΕΕ για τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας σε έρευνα και καινοτομία, αποφάσισε να στηρίξει όλες τις επιτυχημένες προτάσεις, με ισόποση χρηματοδότηση με αυτήν που θα εξασφάλιζαν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, δηλαδή εκτός από τα 15 εκατομμύρια ευρώ που θα έπαιρναν θα τους δίνονταν και άλλα 15 εκατομμύρια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσα από την ΕΠΣΑ, η οποία θα παρακολουθεί την ομαλή και απρόσκοπτη υλοποίηση τους».

 

Πιστεύουμε συνέχισε «ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα βάλουν επιτέλους την Κύπρο στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη μεγάλων υποδομών Ερευνας και Τεχνολογίας, όπως τη ναυτιλία και θα βοηθήσουν στον διαχρονικό στόχο της Κύπρου να καταστεί ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας στη Μέση Ανατολή».

 

Εξάλλου ο Λεωνίδας Αντωνίου, Προϊστάμενος του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας ανέφερε πως «η επιτυχία της Λάρνακας συμβάλλει καθοριστικά σε ένα εθνικό στόχο» και σημείωσε πως η Λάρνακα δεν έχει συγκεντρωμένα μεγάλα ερευνητικά ιδρύματα και θα ωφεληθεί πάρα πολύ από την δημιουργία του Κέντρου Αριστείας.

 

Χαρακτήρισε επίσης «μεγάλη ευκαιρία» για τη Λάρνακα τη δημιουργία του Κέντρου, πρόσθεσε πως ο ρόλος του Ιδρύματος στην όλη προσπάθεια της πόλης ήταν υποστηρικτικός και σημείωσε πως «τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, η πόλη έχει άξιους συνεργάτες και η επιτυχία στην υλοποίηση του έργου θα είναι σίγουρη. Το Ιδρυμα έχει μια σειρά υπηρεσιών που μπορούν να προσφερθούν για ενίσχυση των δυνατοτήτων του Κέντρου» είπε και έθεσε το Ιδρυμα Προώθησης Ερευνας στη διάθεση του Δήμου Λάρνακας.

 

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας Σταύρος Σταύρου και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΤΑΠ Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης συνεχάρησαν όλους όσοι βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο για να επιτύχει η πρόταση της Λάρνακας, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το Κέντρο Αριστείας θα πάρει την πόλη αλλά και την Κύπρο μπροστά στο θέμα της ναυτιλίας ενώ σημείωσαν πως με τέτοια μεγάλα προγράμματα όλοι θα πρέπει να βλέπουν το γενικό καλό.

 

Σημειώνεται ότι στην κοινοπραξία για τη πρόταση της Λάρνακας συμμετείχαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, οι Εταιρίες GeoImaging Ltd και SignalGeneriΧ και 4 Ερευνητικά Ιδρύματα με σημαντική εξειδίκευση και τεχνογνωσία σε θέματα Γαλάζιας Ανάπτυξης, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου (MarInEM), το Ινστιτούτο Θαλάσσης της Ιρλανδίας (Irish Marine Institute), το Εθνικό Θαλάσσιο Εργαστήριο Ιρλανδίας (SmartBay) καθώς και το Πανεπιστήμιο του Southampton.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »