Breaking News

Uncategorized

Ξεκινούν χαλαρώσεις, αλλά με το σταγονόμετρο

Δεν ξεκαθαρίζει το σκηνικό, για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, αφού οι απόψεις διίστανται τόσο μεταξύ επιστημόνων και Κυβέρνησης, όσο και μεταξύ υπουργών. Ξεκαθαρίζει κάπως η εικόνα για τα εμπορικά κέντρα, αλλά η Κυβέρνηση, μάλλον θα συνεχίσει και σήμερα τις διεργασίες της πριν καταλήξει την Τετάρτη σε οριστικές αποφάσεις. Στα σίγουρα, τα γραπτά μηνύματα και το 8998 παραμένουν. Επανεκκινούν λιανικό εμπόριο, (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα καταστήματα εκτός εμπορικών κέντρων), κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής και γυμναστήρια, και προωθούνται χαλαρώσεις σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα.

Την ίδια ώρα, όλοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα επιστρέφουν στην εργασία τους, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοϊό και προς το σκοπό αυτό, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ετοιμάσει σχετικό πλάνο, το οποίο, μεταξύ άλλων προνοεί την ταυτόχρονη λειτουργία 40 μονάδων δειγματοληψίας. Οι δε επιχειρήσεις θα λάβουν αυστηρή σύσταση για επανάληψη των ελέγχων μεταξύ των εργαζομένων τους σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Η τοποθέτηση των επιστημόνων κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν έντονη και ξεκάθαρη, καθώς επανέλαβαν αυτό που εδώ και μέρες τονίζουν. Ότι δηλαδή, ο Φεβρουάριος δεν πρέπει να θεωρείται μήνας μεγάλων χαλαρώσεων. Έδωσαν τις εισηγήσεις τους, οι οποίες ήταν συγκεκριμένες και αφορούσαν μόνο την πρώτη φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων και δεσμεύτηκαν απλώς, ότι σε βάθος 15ημέρου θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση.

Με αυτά τα δεδομένα και ύστερα από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή αλλά και τη σύσκεψη που ακολούθησε μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και των υπουργών, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το πλάνο της αποκλιμάκωσης που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι μάλλον συντηρητικό, αν και στις λεπτομέρειες, τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά.

Οι επιστήμονες πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», εισηγήθηκαν: 

⦁    Συνέχιση της ισχύος των περιορισμών στις μετακινήσεις. Παραμένει σε λειτουργία το 8998 και σε εφαρμογή το μέτρο των 2 γραπτών μηνυμάτων ανά πολίτη ανά 24ώρο (κάποιες πληροφορίες φέρουν την Κυβέρνηση να κάνει σκέψεις για παραχώρηση 3 γραπτών μηνυμάτων).

⦁    Διατήρηση της απαγόρευσης συναθροίσεων στις οικίες.

⦁    Παράταση της ισχύος του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9:00 κάθε βράδυ.

⦁    Επαναλειτουργία λιανικού εμπορίου (όχι πολυκαταστημάτων/υπερκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων), κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής, γυμναστηρίων.

⦁    Χαλαρώσεις σε ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα μαθήματα/Φροντιστήρια/Ωδεία τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργούν με αναλογία ένα προς ένα άτομο.

⦁    Έναρξη εξωσχολικών και αθλητικών δραστηριοτήτων όπως, αθλητικές δραστηριότητες, χορός, ατομικά και ομαδικά αθλήματα, στη βάση συγκεκριμένης αναλογίας.

Η ΣΕΕ πρότεινε επίσης, όπως παραμείνει σε ισχύ η τηλεργασία για όσο περισσότερο χρόνο αυτό είναι εφικτό.

Έντονο παρασκήνιο για τα σχολεία

Το θέμα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, όπως από την αρχή είχε διαφανεί, μάλλον θα κριθεί την τελευταία στιγμή στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, ενημερώθηκε πάντως χθες από τους επιστήμονες για τα επιδημιολογικά δεδομένα που καταγράφονται σε ό,τι αφορά τα παιδιά σχολικής ηλικίας και το μεγάλο στοίχημα επικεντρώνεται μάλλον στους μαθητές της Γ’ Λυκείου αφού παρά το γεγονός ότι η ΣΕΕ εισηγήθηκε μόνο την επιστροφή των μαθητών της Δημοτικής Εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να πιέζει και για την επιστροφή των τελειόφοιτων τουλάχιστον στις σχολικές αίθουσες, θέση με την οποία δεν φαίνεται να εκφράζουν κάθετη διαφωνία ούτε και οι επιστήμονες.

Eμπορικά κέντρα, συναθροίσεις, εκκλησιασμός σε εκκρεμότητα

Οι εισηγήσεις της Συμβουλευτικής επιτροπής, όπως πληροφορούμαστε φαίνεται να γίνονται αποδεκτές από την Κυβέρνηση, η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε κάποιες διαφοροποιήσεις με δεδομένες πάντα τις αντοχές της Οικονομίας του τόπου (εμπόριο, εμπορικά κέντρα), αλλά και τη γενικότερη αντίδραση των πολιτών, στην παρατεταμένη εφαρμογή μέτρων και περιορισμών. Στο τραπέζι τέθηκε το ενδεχόμενο για επαναφορά του μέτρου των 10 ατόμων στις συναθροίσεις σε οικίες, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε το κατά πόσον αυτό θα περιληφθεί στο πλάνο αποκλιμάκωσης που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη. Σε εκκρεμότητα φαίνεται να βρίσκεται και το θέμα του εκκλησιασμού των πιστών, το οποίο επίσης θα ξεκαθαρίσει κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίο.

Στη μάχη η κολχικίνη

Θετική στην ένταξη της κολχικίνης στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, είναι η επιστημονική κοινότητα της Κύπρου, η οποία ωστόσο τονίζει ότι τα όσα έχουν καταγραφεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στον Καναδά και έχουν δει το φως τις δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, θα πρέπει πρώτα να μελετηθούν πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην έχει η κολχικίνη την ίδια τύχη με τη χλωροκίνη», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Καθηγητή Φαρμακολογίας Χρίστου Πέτρου, ενώ και ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης, διευκρινίζοντας ότι «από τη στιγμή που πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο φάρμακο, είναι εύκολο να υιοθετηθεί», ωστόσο, τόνισε, «η επιστημονική Ομάδα θα πρέπει να δει κάποια επιμέρους στοιχεία, όπως σε ποιες ομάδες ασθενών θα πρέπει να χορηγείται, ποιος είναι ο τρόπος που θα παρακολουθείται η πορεία του ασθενούς αλλά και την ανταπόκριση του στο φάρμακο».

Τα μέλη της αρμόδιας υπο-ομάδας της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ανάφερε ο κ.  Τσιούτης, «βρίσκονται σε στάδιο μελέτης όλων των επιστημονικών δεδομένων για την ενδεχόμενη ένταξη της κολχικίνης στο θεραπευτικό πρωτόκολλο και σύντομα θα τοποθετηθούν».

Η κολχικίνη, εξήγησε ο Καθηγητής Χρίστος Πέτρου, «είναι ένα φάρμακο γνωστό για δεκαετίες, που χρησιμοποιείται στην ουρική αρθρίτιδα και είναι γνωστό πως έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Λόγω του ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, δοκιμάστηκε το κατά πόσον θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλείται στον κορωνοϊό, που είναι μια από τις σοβαρές αιτίες για τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο».

«Η Καναδική μελέτη, που έχει γίνει γνωστή, εξέτασε τη χρήση της κολχικίνης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της, εκτός από ένα δελτίο Τύπου που είδαμε, δεν έχουν δημοσιευτεί». Οπόταν, όπως είπε, «είναι πρόωρο να συζητάμε και πρέπει να κρατήσουμε μια επιφύλαξη, για να δούμε εάν τα αποτελέσματα είναι στατιστικά σημαντικά. Δεν μπορούμε να λάβουμε κλινικές αποφάσεις, στη βάση ενός δελτίου Τύπου», υπέδειξε. Όπως είπε, «εάν όντως ισχύουν τα αποτελέσματα θα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη».

Σχολιάζοντας την απόφαση του Οργανισμού Φαρμάκων στην Ελλάδα, να αδειοδοτήσει την κολχικίνη, ανέφερε πως «μια πρώιμη μελέτη που έγινε στην Ελλάδα το καλοκαίρι, είχε δείξει κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά είχε αναφερθεί πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Μπορεί στην Ελλάδα να είχαν περισσότερα δεδομένα, αλλά πάλι χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες».

Αναφέρεται ότι η κολχικίνη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, θα χορηγείται σε ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν βρεθεί θετικοί με μοριακό τεστ και σε ασθενείς από 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή με πυρετό για τουλάχιστον 48 ώρες. Η θεραπεία με κολχικίνη θα είναι μηνιαία με αυστηρή ιατρική παρακολούθηση και δεν μπορεί να ακολουθηθεί από ασθενείς που λαμβάνουν παράλληλα, άλλες συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες.

Σχετικά νέα

X
Translate »