Εκπαίδευση

Ξεκίνησε στη Λάρνακα το συνέδριο “Εκπαίδευση των εκπαιδευτικών ψυχολόγων στη διαχείριση κρίσεων”

Με επικαιροποιημένα αναλυτικά προγράμματα, επεκτάσεις και βελτιώσεις στο ολοήμερο σχολείο, περισσότερα προγράμματα στην τεχνική εκπαίδευση και κατάλληλη τεχνική υποδομή, αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, ανέφερε τη Δευτέρα η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου.

Η Υπουργός μιλούσε σε συνέδριο που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη στη Λάρνακα, με θέμα την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών ψυχολόγων στη διαχείριση κρίσεων και διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας.

Σε ερώτηση κατά πόσον με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα τεθούν σε ισχύ κάποιες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε πως «σύμφωνα και με τις εξαγγελίες μας και τον προγραμματισμό μας προχωρούμε με αρκετά καινούρια στοιχεία. Καταρχάς είναι τα επικαιροποιημένα αναλυτικά προγράμματα, δηλαδή το περιεχόμενο όλων των μαθημάτων, όλων των τάξεων, όλων των ηλικιών εκσυγχρονίζεται, μας τα έχουν παραδώσει οι ομάδες εργασίας».

Σημείωσε ότι «γίνεται ένας έλεγχος της ποιότητας της δουλειάς αυτές τις μέρες για να μπορέσουμε να τα δώσουμε στους εκπαιδευτικούς μας, να τα αναρτήσουμε και η σχολική χρονιά να αρχίσει με λιγότερη ύλη και με περισσότερη επικέντρωση στις δεξιότητες και τις ικανότητες αντί στην αποστήθιση».

Αφού ανέφερε ότι «αυτό θα πάρει χρόνο», η Υπουργός σημείωσε ότι «η χρονιά αρχίζει με την επικαιροποίηση. Θα συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά, η οποία είναι συνεχής και δυναμική. Αρχίζουμε με επεκτάσεις και βελτιώσεις στο ολοήμερο σχολείο, με μεγαλύτερη έμφαση και πολύ περισσότερα προγράμματα στην τεχνική εκπαίδευση και βεβαίως αρχίζουμε και με την έμφαση που δίνουμε στις νέες τεχνολογίες», συνέχισε.

Επεσήμανε ακόμα ότι «ήδη έχουμε εξοπλίσει τα σχολεία μας με την κατάλληλη υποδομή για να μπορέσει να μεταφερθεί και το σχολείο μας σε αυτό που ονομάζουμε σύγχρονο σχολείο με τη λελογισμένη χρήση της τεχνολογίας. Αυτά είναι λίγα από τα πολλά σημαντικά που θα κάνουμε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς» είπε.

Αναφερόμενη στο συνέδριο η κ. Μιχαηλίδου είπε πως πρόκειται για ένα τετραήμερο συνέδριο το οποίο διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους παγκύπρια, για όλους τους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους με θέμα τη διαχείριση κρίσεων. “Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί διαχρονικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια, η σημασία, αντιλαμβανόμαστε όλοι, είναι πολύ μεγάλη και το έχουμε ήδη ιεραρχήσει και το έχουμε προγραμματίσει από την αρχή της χρονιάς», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το συνέδριο «συνέπεσε με πάρα πολλές κρίσεις που βιώνει το σύγχρονο σχολείο. Γι’ αυτό θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό το ότι έχουμε ειδικούς από το εξωτερικό, μαζί με τους δικούς μας, το δικό μας εξειδικευμένο προσωπικό, να στηρίξουν βιωματικά εργαστήρια με πολλή πληροφόρηση, με ενημέρωση, τους εκπαιδευτικούς μας ψυχολόγους, οι οποίοι αποτελούν μια ομάδα πάρα πολύ χρήσιμη στα σχολεία μας».

Όπως είπε η Υπουργός «είναι μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν πολύπλοκα, σύνθετα, ευαίσθητα ζητήματα στα σχολεία μας και σίγουρα χρειάζονται επιμόρφωση, συνεχή ενδυνάμωση και την πλήρη στήριξη του Υπουργείου μας, την οποία θα έχουν. Η επιμόρφωση και η ενδυνάμωση έρχεται να συνδυαστεί με πολλή άλλη στήριξη που δίνουμε. έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας του σχολείου και να στηρίξουν βεβαίως τα παιδιά μας», επεσήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι κατά το συνέδριο οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι «θα πάρουν πολλές ιδέες πρακτικές για το πώς θα προσεγγίζουν καλύτερα τα παιδιά, πώς να τα στηρίξουν και ειδικά στα θέματα διαχείρισης των κρίσεων, οι οποίες πια δεν αφορούν έναν τομέα, κάτι έκτακτο ή κάτι επείγον στο σχολείο μόνο, αλλά είναι πολύεπίπεδα που αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις».

Σχετικά νέα

X
Translate »