Γενική Επικαιρότητα

Ξανά στο τραπέζι η αλλαγή ωραρίου στα σχολεία-Παρουσιάζει στοιχεία ο Καρούσος

Πηγή: reporter.com.cy

Γεμίζει τις μπαταρίες, φουλάρει ενέργεια και ετοιμάζεται να επιστρέψει δυναμικά η Επιτροπή Παιδείας, θέτοντας στο τραπέζι τα καυτά θέματα, για συζήτηση. Ένα από αυτά και η πρόταση του προέδρου της Επιτροπής για αλλαγή του ωραρίου στα σχολεία, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις, με τους πλείστους να βλέπουν με θετικό μάτι τη συγκεκριμένη εισήγηση.

Το θέμα είχε τεθεί προς συζήτηση κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Παιδείας, μετά τις διακοπές του Πάσχα, ωστόσο στη συνέχεια παρατηρήθηκε μία στασιμότητα. Αυτή η στασιμότητα οφείλεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Μεταφορών ανάλαβε να εκπονήσει μία μελέτη, η οποία θα αντικατοπτρίζει την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να αλλάξει η ώρα προσέλευσης στα σχολεία ο Μυλωνάς-Ποιες οι προτάσεις του

«Αυτό που μας είπε ο υπουργός Μεταφορών είναι ότι αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει στα χέρια του μία μελέτη, για την Λευκωσία και θα μαζέψει στοιχεία για τη συμπεριφορά των οδηγών, των δημοσίων υπαλλήλων, εκπαιδευτικών και γονέων και θα εξαχθούν συμπεράσματα σε σχέση με το ποιες είναι ώρες αιχμής, τι πρέπει να γίνει», υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Παύλος Μυλωνάς.

Πάντως, η εικόνα που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής και είναι αυτή που έχουν ενώπιον τους οι βουλευτές, φανερώνει ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή του ωραρίου, τόσο όσον αφορά στη συμφόρηση στους δρόμους, αλλά και από πλευράς εκπαιδευτικού έργου. Αυτό, μάλιστα, διαφάνηκε και από τα προκαταρτικά συμπεράσματα της μελέτης, που δόθηκαν στους βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας.

«Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε στα χέρια μας τα στοιχεία. Θα έρθει ο υπουργός Μεταφορών στην Επιτροπή Παιδείας για να συζητήσουμε τα ευρήματα της έρευνας και θα συνεχίσουμε το διάλογο για την αλλαγή του ωραρίου. Ξεκίνησα αυτή τη διαδικασία κατά κύριο λόγο για το παιδαγωγικό κομμάτι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε η συζήτηση για αλλαγή ωραρίου στα σχολεία-Τα υπέρ, τα κατά και οι λόγοι

Ο κ. Μυλωνάς επανέλαβε τη θέση του, η οποία είχε ακουστεί και ενώπιον της Επιτροπής, αλλά και σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ότι ένας από τους βασικούς λόγους που είχε εισηγηθεί την πρόταση ήταν για όφελος των μαθητών, ώστε να μπορούν να κατανοούν το μάθημα καλύτερα.

«Η σημερινή γενιά των μαθητών δεν έχει καμία σχέση με τη γενιά των μαθητών του παρελθόντος που οι ώρες ξεκούρασης ήταν διαφορές από ό,τι σήμερα. Οι γενικές ομολογίες αναφέρουν ότι κατά τις πρώτες δύο ώρες η πλειοψηφία των μαθητών κοιμάται. Ξενυχτούν, έχουν διάβασμα, είναι τα έξυπνα τηλέφωνα. Θα βοηθήσει τους μαθητές η έλευση στο σχολείο αργότερα. Τα προκαταρτικά στοιχεία τότε έλεγε ότι θα βοηθήσει πολύ».

Θετικό το Υπουργείο Παιδείας

Στο μεταξύ, όταν είχε ανοίξει η συζήτηση, ο υπουργός Παιδείας είχε τοποθετηθεί επί του θέματος, διευκρινίζοντας πως βλέπει θετικά το συγκεκριμένο εγχείρημα και διευκρίνισε ότι είχε ζητήσει απόψεις από όλες τις πλευρές και οργανωμένα σύνολα, όμως η πανδημία είχε βάλει φρένο στη συζήτηση.

Μάλιστα, καλωσόρισε την πρωτοβουλία του κ. Μυλωνάς και της Επιτροπής Παιδείας, να θέσει στο τραπέζι το θέμα, ενώ εξέφρασε και την άποψη ότι δεν πρέπει να είναι ένα το ωράριο, για όλα τα σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικός στην αλλαγή του ωραρίου στα σχολεία ο Πρόδρομος-«Να μην είναι ένα και μοναδικό»

Υπέρ οι γονείς, προβληματισμένοι οι καθηγητές

Εξάλλου, από πλευράς τους, οι γονείς τόσο της Δημοτικής όσο και της Μέσης Εκπαίδευσης είχαν παρουσιαστεί θετικοί, ως προς την αλλαγή του ωραρίου προσέλευσης, οι οποίοι μάλιστα είχαν αναφερθεί και σε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια και ανέφερε ότι τα παιδιά δεν είναι σε θέση να ξεκινήσουν τα μαθήματα πριν τις 9. Ωστόσο, παρουσίασαν και κάποιους προβληματισμούς, καθώς η εν λόγω απόφαση, για αλλαγή των ωραρίων στα σχολεία, θα επιφέρει συνέπειες και σε άλλες παραμέτρους της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα στην προσέλευση των γονιών στις εργασίες τους.

Από την άλλη πλευρά, οι καθηγητές παρουσιάστηκαν προβληματισμένοι, καθώς θεωρούν ότι η άποψη που είχε ακουστεί για τις ώρες που ξυπνούν οι μαθητές δεν είναι σοβαρή, η οποία θα στηρίξει την απόφαση για αλλαγή του ωραρίου. Την ίδια ώρα, παρουσίασαν και το επιχείρημα ότι ποτέ δεν υπήρξε αναφορά ότι μεγάλος αριθμός μαθητών ήταν απών την ίδια ώρα, αντίθετα οι καθηγητές επιδιώκουν να διδάσκουν πρωινά, καθώς οι μαθητές είναι πιο συγκεντρωμένοι και όσο περνούν οι ώρες, οι μαθητές χάνουν τη συγκέντρωσή τους, λόγω κούρασης αλλά και θερμοκρασιών.

Σχετικά νέα

X
Translate »