Γενικά

Ξανά έξω από το Προεδρικό για το εργοστάσιο ασφαλτικού στο Σταυροβούνι

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής και ανακύκλωσης ασφαλτικού σκυροδέματος, στην περιοχή Σταυροβουνίου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου.
 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Η εκδήλωση που θα αρχίσει στις 2 το μεσημέρι στο δάσος Σταυροβουνίου, έξω από την είσοδο του λατομείου της συγκεκριμένης εταιρείας, πραγματοποιούν η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πυργών – Κόρνου και η ομάδα Φίλοι της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου.

Σε γραπτή ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πυργών – Κόρνου αναφέρεται ότι «οι διαμαρτυρόμενοι αντιδρούν στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής και ανακύκλωσης ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή Σταυροβουνίου» και σημειώνουν πως «ένα τέτοιο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας ανήκει σε βιομηχανική ζώνη οχληράς βιομηχανίας που πρέπει να βρίσκεται μακριά από ανθρώπινες ζωές».

Παράλληλα «υπογραμμίζουν τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργούνται από ένα εργοστάσιο που θα διαχειρίζεται καυτή άσφαλτο μέσα σε ένα πυκνό δάσος, 400 μέτρα από τη ζώνη Natura Σταυροβουνίου και ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα καταδρομέων (που απέχουν περίπου 300 μέτρα από τον χώρο όπου η εταιρεία επιθυμεί να κάνει το εργοστάσιο). Εκφράζονται φόβοι για επιμόλυνση της ατμόσφαιρας, αλλά και των πλούσιων υδροφόρων στρωμάτων, για έντονη ηχορύπανση και για περαιτέρω αλλοίωση του όμορφου φυσικού πλούτου της περιοχής».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «όλα αυτά, αποτελούν έντονη απειλή για την υγεία των κατοίκων των κοινοτήτων Κόρνου και Πυργών και για τη βιωσιμότητα της Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας και της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου – του αρχαιότερου μοναστηριού της Κύπρου –  που υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή για 1700 χρόνια. Επισημαίνεται ακόμα ότι το φυσικό περιβάλλον της περιοχής Κόρνου – Πυργών είναι ήδη βεβαρημένο από λατομεία, σκυροθραυστική μονάδα και μονάδα ανακύκλωσης αδρανών οικοδομικών υλικών, δραστηριότητες που διεξάγει στην περιοχή η συγκεκριμένη εταιρεία».

Προστίθεται ακόμα ότι «οι διαμαρτυρόμενοι καλούν την Πολιτεία να σεβαστεί και να προστατεύσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τους, όπως το δικαίωμά τους για αξιοπρεπή διαβίωση και το να ζουν σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον».

Εναντίον της δημιουργίας του εργοστασίου έχουν ταχθεί «η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου (με απόφασή της στις 28.2.19), το Κοινοτικό Συμβούλιο Κόρνου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυργών, άλλοι Κοινοτάρχες, Δήμαρχοι, η Παγκύπρια Επιτροπή Μητέρων και Συγγενών Εθνοφρουρών, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, κόμματα, βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και χιλιάδες πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας (μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 13 χιλιάδες υπογραφές).

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, δύο συνεδρίες με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος και έχουν επιδοθεί δύο υπομνήματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τα οποία καλείται να παρέμβει ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση του εν λόγω εργοστασίου».

Προστίθεται επίσης ότι η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πυργών – Κόρνου «προσέλαβε ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων η οποία εκπόνησε τεχνική διερεύνηση του ιστορικού και των μελετών που προσκομίστηκαν κατά τη νενομισμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε έως τώρα από τα αρμόδια κρατικά όργανα για την αδειοδότηση του εργοστασίου. Η μελέτη, που παραδόθηκε στην αρμόδια Πολεοδομική Αρχή, κατέδειξε «παραδοξότητες», αλλαγή στάσης δύο  αρμόδιων Τμημάτων στην πορεία, ελλείψεις στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία σε περίπτωση που υλοποιηθεί το έργο».

Οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου και η Ομάδα Πρωτοβουλίας «εκπροσωπούνται από δύο νομικούς συμβούλους ώστε να ληφθούν όλα τα νομικά μέτρα εναντίον της πολεοδομικής άδειας που εκδόθηκε, τόσο σε επίπεδο Κύπρου, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην εκδήλωση αναμένεται να παραστούν μεταξύ άλλων «εκτός από τους κατοίκους Κόρνου και Πυργών,  μοναχοί και φίλοι της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, βουλευτές, ευρωβουλευτές (νυν και υποψήφιοι) Κοινοτάρχες, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι και μέλη κομμάτων και οικολογικών οργανώσεων και μέλη της Παγκύπριας  Επιτροπής Μητέρων και Συγγενών Εθνοφρουρών».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «θα γίνει μεταφορά ξύλινου Τίμιου Σταυρού ύψους 6 μέτρων και ύψωσή του στον χώρο όπου εδώ και δύο μήνες έχει στηθεί «αντίσκηνο αγώνα» μέσα στο δάσος Σταυροβουνίου, απέναντι από την κρατική γη στην οποία η εταιρεία  επιθυμεί να εγκαταστήσει το εργοστάσιο ασφαλτικού σκυροδέματος. Ο Τίμιος Σταυρός θα υψωθεί και θα τοποθετηθεί μόνιμα μπροστά στο αντίσκηνο».

Θα ακολουθήσει δέηση και σύντομες ομιλίες από τον δικηγόρο της Μονής Σταυροβουνίου, εκπρόσωπο των Μοναχών και εκπρόσωπο της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πυργών – Κόρνου και στη συνέχεια θα δημιουργηθούν ανθρώπινες αλυσίδες στην είσοδο του λατομείου και στον δρόμο που οδηγεί προς το Σταυροβούνι, ο οποίος θα αποκοπεί για περίπου 30 λεπτά.

Εκπρόσωποι κομμάτων θα φυτέψουν συμβολικά από ένα δέντρο που θα φέρει το όνομα της παράταξής τους.

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »