ΠΡΟΣΩΠΑ

Βύρας: Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις

Πηγή: philenews.com


Συνέντευξη στον Σωκράτη Ιωακείμ    Φωτογραφίες: Αντώνης γ. Αντωνίου

Από το περιοδικό Insider Αυγούστου

Από μικρό παιδί είχε έντονη ανάμιξη με τα κοινά και τον συνδικαλισμό. Εργάστηκε στην κυβέρνηση, στο συνεργατισμό, ενώ από το 2017 μέχρι σήμερα κατέχει τη θέση του δήμαρχου Λάρνακας και παράλληλα τη θέση του πρόεδρου της Ένωσης Δήμων, διαδραματίζοντας σημαντικό ρολό στην προσπάθεια για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο λόγος για τον 44 χρόνο Ανδρέα Βύρα, τον οποίο συναντήσαμε στο Café Go Healthy στη Λευκωσία και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις σημαντικότερες σελίδες από το βιβλίο της ζωής του.

Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1978 στη Λάρνακα σε προσφυγική οικογένεια με καταγωγή από τη Βατυλή. Έζησε και μεγάλωσε στο Συνοικισμό Αγίων Αναργύρων. Ο πατέρας του, Λοΐζος Βύρας ήταν μηχανικός αυτοκινήτων και η μητέρα του, Τούλα. Είναι το δεύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας, καθώς έχει άλλες δύο αδελφές. «Οι παιδικές μου αναμνήσεις ήταν ευχάριστες και ανέμελες. Αν και προέρχομαι από μια οικογένεια που έχασε τα πάντα στην τουρκική εισβολή ως παιδιά δεν μας έλειψε ποτέ τίποτε. Οι γονείς μας αφιέρωσαν τη ζωή μας σε μας και στο συνοικισμό όπου διαμέναμε ήμασταν όλοι μια μεγάλη οικογένεια», τόνισε.

4298769402383223 BYR2

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων και ως μαθητής δηλώνει πως ήταν καλός αλλά όχι άριστος. «Είχα πολλά άλλα ενδιαφέροντα στο Δημοτικό εκτός από τα μαθήματα. Μου άρεσε το ποδόσφαιρο και ο συνδικαλισμός από μικρός καθώς ήμουν πάντα στα Μαθητικά Συμβούλια είτε ως Πρόεδρος, είτε ως απλό μέλος. Η οικογένεια μου ήταν πάντα έντονη πολιτικοποιημένη με αριστερές καταβολές», ανέφερε.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Φοίτησε στο Γυμνάσιο Αραδίππου και εκεί ουσιαστικά ήταν το πρώτο του άνοιγμα πέρα από την κλειστή κοινωνία του Συνοικισμού, καθώς γνώρισε και άτομα από άλλους συνοικισμούς και περιοχές της επαρχίας. «Εκεί έκτισα φιλίες που διατηρώ μέχρι σήμερα. Μου άρεσε πάρα πολύ το μάθημα της Ιστορίας και τα Μαθηματικά.  Θυμάμαι έντονα ένα καθηγητή μου της Ιστορίας που μας βοήθησε στο να διερευνούμε και να ψάχνουμε περισσότερο τα πράγματα», είπε, ενώ ήταν δραστήριο στέλεχος της ΠΕΟΜ, τη μαθητική οργάνωση της Αριστεράς.

ΛΥΚΕΙΟ

Μετά το Γυμνάσιο, φοίτησε στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα στον Οικονομικό Κλάδο και τέλειωσε με γενικό 18 3/12. «Εκεί συγκεντρωνόμουν στα μαθήματα που μου άρεσαν δηλαδή Μαθηματικά, Λογιστική και Ιστορία, σε σύγκριση με άλλα μαθήματα που δεν μου άρεσαν καθόλου όπως τα Γαλλικά και τα Αρχαία», επεσήμανε.

ΣΤΡΑΤΟΣ

Στην Εθνική Φρουρά υπηρέτησε από το 1995 μέχρι το 1997 ως Έφεδρος Αξιωματικός Πυροβολικού. «Υπηρέτησα στο Λιοπέτρι και στη Λάρνακα. Θυμάμαι στο Λιοπέτρι δεν υπήρχε θέμα διαταγών και πειθαρχίας αλλά το φιλότιμο με τους συναδέλφους μου. Από το Στρατό έχω πολύ καλές αναμνήσεις, αλλά και φιλίες που κρατούν μέχρι σήμερα», υπογράμμισε.

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων µε ειδικότητα στη Χρηµατοοικονοµική.   «Ήταν στην ουσία η πρώτη φορά στη ζωή μου που έμεινα κάπου εκτός της πόλης της Λάρνακας. Ήταν από τις πιο ωραίες περιόδους της ζωής μου και εκεί διαπίστωσα πως ο συνδικαλισμός και γενικότερα η ενασχόληση με τα κοινά ήρθαν για να μείνουν στη ζωή μου. Ήμουν για τρία χρόνια µέλος της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ΦΕΠΑΝ», επεσήμανε.

Ακολούθως μετέβη στο Πανεπιστήμιο του Southampton στην Αγγλία. «Εκεί απέκτησα Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, MBA.  Είχα την ευκαιρία να δω κουλτούρες από όλο τον κόσμο. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία καθώς ήταν η πρώτη φορά που αναγκάστηκα στη ζωή μου να μαγειρέψω και να αυτοσυντηρηθώ και ήταν κάτι το οποίο με ωρίμασε ως άνθρωπο», είπε.

4294608175278908 TONY0011

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

To 2002 επέστρεψε στην Κύπρο όπου και ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία. Αρχικά εργάστηκε για περίοδο δύο ετών στο Υπουργείο Οικονοµικών, στην υπηρεσία ΦΠΑ. «Το να εργάζεσαι στην κυβέρνηση έχει δύο όψεις. Πολλές φορές η υπερβολική προσήλωση σε διαδικασίες σε γλυτώνουν από παγίδες. Άρα υπάρχει και λογική γραφειοκρατία. Από την άλλη διαπίστωσα γρήγορα πως δεν θα μπορούσα να είμαι δημόσιος υπάλληλος για όλη μου τη ζωή και πως σύντομα θα άλλαζα πορεία.. Η θητεία μου στο Δημόσιο κράτησε μόλις δύο χρόνια αφού ακολούθως εργάστηκα για δέκα και πλέον χρόνια στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου – Λάρνακας αρχικά ως Εσωτερικός Ελεγκτής και ακολούθως ως Γενικός ∆ιευθυντής/ Γραμματέας. Προκηρύχθηκε θέση και έκανα αίτηση και με προσέλαβαν. Εκεί ήταν η πρώτη μου επαφή με την πραγματική οικονομία. Είδα άτομα από διάφορα κοινωνικά στρώματα και εταιρείες από όλο το φάσμα της οικονομίας.   Παρά τα προβλήματα και τις κακές πρακτικές που διαπίστωσα ότι υπήρχαν, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Συνεργατισμός ήταν το σημαντικότερο αποκούμπι της μεσαίας τάξης στην Κύπρο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ένα από τα λάθη που έγιναν ήταν το ότι μπήκε στον ανταγωνισμό για δανειοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων», τόνισε.

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ

Το 2015 μετά την κρατικοποίηση του Συνεργατισμού εργάστηκε ως Διευθυντικό Στέλεχος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και συγκεκριμένα ως Διευθυντής Διεύθυνσης Ανάκτησης Χρεών. «Υπήρχαν πάρα πολλές δυσκολίες αλλά πετύχαμε σημαντικούς στόχους στην προσπάθεια μας. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα που υπήρχαν δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Το κλείσιμο του Συνεργατισμού με στενοχώρησε ιδιαίτερα. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη λύση από το κλείσιμό του», υπογράμμισε.

ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Από την αρχή της επαγγελματικής του καριέρας η ενασχόληση με τα κοινά ήταν μια παράλληλη πορεία. Διετέλεσε ταμίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Λάρνακας και από το 2003 μέχρι το 2009 µέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Από το 2009 μέχρι το 2013, ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αντιναρκωτικού Συµβουλίου Κύπρου.  Στο πως βρέθηκε να διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Λάρνακας μας ανέφερε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν ανέκαθεν στο πεδίο των ενδιαφερόντων του.

«Η θέση του Δημάρχου είναι μία θέση εκτελεστική που μπορούσες άμεσα να δεις τα αποτελέσματα της δουλειάς σου.  Ζούσα στη Λάρνακα και γνώριζα τα προβλήματα της πόλης και ήταν πρόκληση για μένα να αναλάβω τη θέση του Δημάρχου.  Θυσίασα ένα πολύ καλό οικονομικό πακέτο και μια καλή δουλειά για να διεκδικήσω τη θέση την οποία πίστευα ότι μπορούσα να κερδίσω. Όταν ανέλαβα τη Λάρνακα υπήρχε μια πληγωμένη αξιοπρέπεια λόγω των γνωστών γεγονότων και αρκετά από τα σημαντικά θέματα της πόλης αιωρούνταν. Υπήρχαν θέματα όπως η μετακίνηση των δεξαμενών, η μαρίνα της πόλης και έξι έργα για τα οποία υπήρχε εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τα οποία όμως δεν ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν και υπήρχε κίνδυνος τα χρήματα αυτά να χαθούν.  Υπήρχαν τότε και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.  Αυτό που θεωρώ ότι πετύχαμε ήταν να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου και των υπηρεσιών του. Καταφέραμε να ωριμάσουμε τα έργα που προανέφερα καθώς τα τέσσερα έχουν τελειώσει και τα δύο βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης. Έγινε και η μετακίνηση των δεξαμενών και μπήκε και το νερό στο αυλάκι για τη μαρίνα. Πέραν από αυτό, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης 8 επιπρόσθετα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο γύρο χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα καταστήσουν την πόλη μας ακόμη πιο όμορφη», ανέφερε.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Είναι παράλληλα και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και βλέπει με μεγάλη ικανοποίηση την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης που βρίσκεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης. «Αφιερώσαμε πολύ χρόνο και κόπο για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καταφέραμε να λύσουμε αρκετά από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ως Δήμοι. Σίγουρα ο αριθμός των Δήμων θα μπορούσε να ήταν μικρότερος αλλά έγινε ένα ουσιαστικό βήμα το οποίο θα οδηγήσει σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα», τόνισε.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το μόνο καλό στην κρίση του 2013 ήταν για τον Ανδρέα Βύρα η γνωριμία με τη σύζυγό του, Άντρεα Χριστοδούλου. «Η γνωριμία έγινε μετά τη συγχώνευση των Συνεργατικών Ιδρυμάτων που εργαζόμασταν. Παντρευτήκαμε το Σεπτέμβριο του 2016 και την επόμενη μέρα εξήγγειλα την υποψηφιότητα μου ως Δήμαρχος, άρα δεν είχαμε την ευκαιρία να πάμε ταξίδι του μέλιτος. Πριν 16 μήνες ήρθε το σημαντικότερο δώρο στη ζωή μας, που ήταν η γέννηση των διδύμων μας Λούη και Μαρίας», ανέφερε.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δηλώνει οπαδός της Νέας Σαλαμίνας, την οποία υπηρέτησε και από τη θέση του Προέδρου. «Όποτε μου το επιτρέπει το πρόγραμμά μου την παρακολουθώ. Πιστεύω πως φέτος η Νέα Σαλαμίνα φέτος θα παραμείνει στην Α’ Κατηγορία και δεν θα κινδυνεύσει. Μου αρέσει επίσης να παρακολουθώ παιχνίδια της Λίβερπουλ.  Η δουλειά του Δημάρχου δεν έχει ωράριο, οπόταν όταν έχω ελεύθερο χρόνο μου αρέσει επίσης η παρέα με φίλους είτε για καφέ, είτε για διασκέδαση σε ταβέρνα», είπε.

ΜΟΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ

Σχετικά με το μότο που το εκφράζει μας ανέφερε πως ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. «Είμαι ως άνθρωπος περισσότερο της πράξης παρά της θεωρίας και προτιμώ να μιλώ πάντα μέσω των πράξεων μου», τόνισε.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑΥΜΑΖΕΙ

Δηλώνει θαυμαστής του Γερμανού προπονητή της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, για τον τρόπο που προσεγγίζει το ποδόσφαιρο αλλά και για τις κοινωνικές του ευαισθησίες, τις οποίες πολλές φορές διατυπώνει δημόσια.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ρωτήσαμε τον Ανδρέα Βύρα κατά πόσο θεωρεί ότι έχει κριθεί το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών με βάση τα όσα προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και απάντησε αρνητικά. «Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα όπου έχουν διαψευστεί οι δημοσκοπήσεις. Η προεκλογική τώρα ξεκινά και αρκετός κόσμος τώρα θα αποφασίσει τι θα πράξει. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απέδειξε πως είναι ικανός, άφθαρτος και προσιτός και πιστεύω πως έχει αρκετές πιθανότητες για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Όσον αφορά τους στόχους που έχει θέσει τα επόμενα χρόνια επεσήμανε πως θέλει ως Δήμαρχος να υλοποιήσει αυτά που έχει εξαγγείλει. Εάν δεν επανακλεγώ γιατί θα επαναδιεκδικήσω τη θέση θέλω να αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά. Θέλω επίσης τα επόμενα χρόνια να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν χωρίς στερήσεις και να τους μεταφέρω αρχές και αξίες που πήρα από τους δικούς μου γονείς»,  κατέληξε.

4298769706576157 BYR1

WHO IS WHO

Ο Ανδρέας Βύρας γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 27/02/1978. Είναι νυμφευμένος με την Άντρεα Χριστοδούλου. Φοίτησε στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων µε ειδικότητα στη Χρηµατοοικονοµική. Ακολούθως μετέβη στην Αγγλία και στο Πανεπιστήμιο του Southampton. Εκεί απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, MBA.Εργάστηκε για δέκα και πλέον χρόνια στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου – Λάρνακας, ενώ από το 2015 μέχρι και την εκλογή του στο αξίωμα του Δημάρχου Λάρνακας εργαζόταν ως Διευθυντικό Στέλεχος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Στις 18 Δεκεμβρίου 2016 εξελέγη στο αξίωμα του Δημάρχου Λάρνακας.

Σχετικά νέα

X
Translate »