Περιβάλλον

Βρήκαν την λύση στη Λάρνακα: Καταπολέμηση κουνουπιών με… στείρωση

Πηγή: alphanews.live

Με μια ακίνδυνη και φιλική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον μέθοδο, επιχειρούν να καταπολεμήσουν το πρόβλημα των εισβλητικών κουνουπιών Aedes aegyptι στο Κίτι.

Το σχέδιο δράσης των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απελευθέρωση αρσενικών στείρων κουνουπιών με στόχο τη διαχείριση των εν λόγω επιβλαβών εντόμων.

Ηρόδοτος Ηροδότου – Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών Υπ. Υγείας
Ελευθερώνουμε στείρα αρσενικά κουνούπια στην περιοχή αυτή, τα στείρα αρσενικά κουνούπια θα ζευγαρώσουν με τα θηλυκά δεν θα έχουμε απογόνους και με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο πληθυσμός των κουνουπιών αυτών.

Τα αρσενικά κουνούπια του είδους ενδιαφέροντος στειρώνονται με τη χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας.

Ηρόδοτος Ηροδότου – Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών Υπ. Υγείας
Από πέρσι που εμφανίστηκαν έχουμε μαζέψει τόσο αυγά όσο και τέλεια έντομα τα οποία έχουμε στείλει στο εργαστήρι της ατομικής ενέργειας στην Αυστρία, εκεί έχουν πολλαπλασιαστεί και συνεχίζεται ο πολλαπλασιασμός τους και κάθε βδομάδα μας έρχονται από την Αυστρία 100.000 περίπου αρσενικά κουνούπια, τα παραλαμβάνουμε από το αεροδρόμιο άμεσα, τα φέρνουμε εδώ στον χώρο όπου τα αφήνουμε να ξεκουραστούν και τρέφονται με ειδική τροφή με ζάχαρη και νερό.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό ατομικής ενέργειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας και με το πανεπιστήμιο του ΤΕΠΑΚ. Η ερευνητική ομάδα του ΤΕΠΑΚ πραγματοποιεί πειραματικό ποιοτικό έλεγχο εξετάζοντας την ποιότητα των δειγμάτων.

Ηρόδοτος Ηροδότου – Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών Υπ. Υγείας
Για να δούμε τη δύναμη τους και πόσο μπορούν να πετάξουν στην ατμόσφαιρα και αφού γίνει αυτό το πείραμα έχουμε συνεργεία που επισκέπτονται αυτές τις περιοχές που είναι ήδη στιγματισμένες, με ειδικό πρόγραμμα που έχουν στο τηλέφωνο τους ο κάθε εργάτης και ξέρει που θα πάει και θα το τοποθετήσει και αφού πάει στην περιοχή που θα τα αφήσει τα έντομα τα αφήνει τα έντομα πετούν και πάνε να βρουν τα θηλυκά.

Συνεργεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών απελευθερώνουν 100.000 χιλιάδες κουνούπια κάθε βδομάδα.

Η άφεση τους γίνεται σε κατοικημένες περιοχές και κοντά σε βλάστηση.

Ηρόδοτος Ηροδότου – Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών Υπ. Υγείας
Τα αρσενικά κουνούπια δεν τσιμπάνε τον άνθρωπο δεν τρέφονται με αίμα, με αίμα τρέφονται μόνο τα θηλυκά  κουνούπια τα οποία θέλουν την πρωτεΐνη του αίματος για να παράξουν και να γεννήσουν τα αυγά τους στα στάσιμα νερά.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα αξιολογηθεί στη βάση των δεδομένων που καταγράφονται κάθε βδομάδα, με τα αποτελέσματα να αναμένονται να είναι θετικά.

Σχετικά νέα

X
Translate »