Γενική Επικαιρότητα

Βιολογικά τρόφιμα: Πως τα ξεχωρίζουμε και το παράδειγμα της Αγίας Σκέπης

Πηγή: alphanews.live

Η αγορά βιολογικών τροφίμων μπαίνει ολοένα και περισσότερο στις καθημερινές μας συνήθειες, με την εν λόγω βιομηχανία να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Αυτό αποτελεί στόχο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία μέσω της αγροτικής της πολιτικής διαθέτει αυξημένα κονδύλια για αύξηση της καλλιέργειας βιολογικών προϊόντων.

Στην Κύπρο, η βιοκαλλιέργεια άρχισε σιγά σιγά να ανθίζει με τους καταναλωτές να εκτιμούν αυτού του είδους τα προϊόντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Αγίας Σκέπης, που μέσω του προγράμματος απεξάρτησης δημιούργησαν την Αγία Σπέπη Bio που πλέον απαριθμεί πολλές δεκάδες βιολογικών προϊόντων.

 

 

Πότε αποκαλούμε τα τρόφιμα βιολογικά

Βιολογικά είναι τα τρόφιμα που προέρχονται από γεωργικές διαδικασίες που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, την υγεία του ανθρώπου, των φυτών και των ζώων. Βιολογικά μπορούν να αναγράφονται μόνο τα τρόφιμα που τουλάχιστον το 95% των συστατικών τους είναι βιολογικά. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκής Ένωση έχει δημιουργήσει ειδικό σύμβολο το οποίο φέρουν όλα τα προϊόντα για να είναι ξεκάθαρη η προέλευση από τους καταναλωτές.

Σήμερα, μόλις το 8,5% της γεωργικής έκτασης στην ΕΕ είναι για βιολογική καλλιέργεια με την μεγαλύτερη έκταση να βρίσκεται στη Γαλλία. Στόχος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ είναι να αγγίξει το 25% μέχρι το 2030 εξού και θα δοθούν 38-58 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023-2027 για σχετικά προγράμματα.

 

 

Στα €54,5 δις οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων

Οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ανήλθε στην Ευρώπη στα €54,5 δις το 2021 και παρά τη μείωση που καταγράφηκε το 2022 και το 2023 αναμένεται να ανακάμψει δυναμικά. Κορυφαία αγορά είναι η Γεμανία με την κατανάλωση να αγγίζει τα €16 δις. Όσον αφορά στα χρήματα που ξοδεύουμε για αγορά βιολογικών προϊόντων, ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται σε €104 ανά άτομο, με την Ελβετία να κατέχει το υψηλότερο ποσό το οποίο αγγίζει τα €425 ανά άτομο.

 

 

Το παράδειγμα της Αγίας Σκέπης

Στο πλαίσιο κοινωνικής επιχειρηματικότητας η Αγία Σκέπη ασχολήθηκε με τη βιοκαλλιέργεια. Άτομα που κάνουν απεξάρτηση ασχολούνται με τη παραγωγή βιολογικών προϊοντων από το 2010.

Μιλώντας στο Οικονομικό Ένθετο της Εκπομπής Alpha Ενημέρωση, ο Χάρης Παπαδόπουλος, Διοικητικό Στέλεχος της Αγίας Σκέπης Bio δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η βιολογική προσέγγιση μας ταιριάζει και μας εκφράζει. Η βιολογική προσέγγιση και η απεξάρτηση μοιράζονται κοινές αξίες καθώς έχουμε τον σεβασμό προς τη φύση και τον άνθρωπο, την αειφόρο και χημικά απαλλαγμένη ανάπτυξη, την ανταμοιβή μέσα από τον κόπο, την υπομονή και την επιμονή”.

Όσον αφορά στην γκάμα των προϊόντων που παράγονται ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως αυτή είναι αρκετά μεγάλη και αυξάνεται συνεχώς. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αρτοσκευάσματα, βιολογικά αυγά και λαχανικά, μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα και άλλα.

Σημείωσε παράλληλα, πως η αύξηση στη κατανάλωση βιολογικών προϊόντων είναι μια παγκόσμια τάση, όμως στη δική τους περίπτωση υπάρχει ακόμα ένα πρόσθετο στοιχείο. “Υπάρχει κόσμος ο οποίος αγκαλιάζει την Αγία Σκέπη Bio επειδή του δίδεται η ευκαιρία μέσα από την αγορά των προϊόντων μας να συμβάλει ουσιαστικά στην κοινωνική μας αποστολή. Οπότε εξ’ αφορμής μας μπαίνει κάποιος στον κόσμο των βιολογικών προϊόντων που μπορεί να μην έμπαινε χωρίς εμάς”, κατέληξε.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »