ΠΡΟΣΩΠΑ

ΒΙΝΤΕΟ: Τα δάκρυα της Μαρίας Παναγιώτου και ο απολογισμός του Πέτρου Ξενοφώντος

Πηγή: alphanews.live

Με δάκρυα στα μάτια παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος η Μαρία Παναγιώτου από τον Πέτρο Ξενοφώντος.

Η νέα Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη «για την τιμή και την εμπιστοσύνη», διαβεβαιώνοντας ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντά της «με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που η θέση αυτή συνεπάγεται». Ακόμη, ευχαρίστησε τον προκάτοχό της, Πέτρο Ξενοφώντος, για την «αγαστή και εξαιρετική συνεργασία» τους υπό την ιδιότητά της ως Επιτρόπου Περιβάλλοντος, καθώς και την Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, για τη συνεχή υποστήριξη στις κοινές πρωτοβουλίες που είχαν αναλάβει ως Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

«Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, η επένδυση στην ποιότητα και στην παράδοση των κυπριακών αγροτικών προϊόντων και η προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν προτεραιότητες στο πρόγραμμα διακυβέρνησης για τις οποίες θα εργαστώ με ζήλο, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα»

βδ

Υπογράμμισε ότι το χαλλούμι ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, η προστασία και η αειφόρος διαχείριση του Ακάμα, η σωστή διαχείριση των αποβλήτων και η ευημερία των ζώων είναι ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητές της. Αυτές οι προτεραιότητες, όπως είπε, μαζί με την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, την αειφόρο διαχείριση των δασών και της βιοποικιλότητας, την πρόληψη των πυρκαγιών, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την άμβλυνση των επιπτώσεών της, αποτελούν τομείς για τους οποίους θα εργαστεί «άοκνα και με αφοσίωση για να έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Απευθυνόμενη προς τα στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας, η νέα Υπουργός σημείωσε ότι οι πολύτιμες γνώσεις, η εμπειρία και η καθημερινή τους εργασία «αποτελούν τα εχέγγυα για μια αγαστή και παραγωγική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, που διασφαλίζει την υλοποίηση των στόχων και του προγράμματος διακυβέρνησης».

Επιπρόσθετα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχει αγαστή συνεργασία με τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων, καλώντας παράλληλα όλο τον αγροτικό κόσμο σε συνεργασία για τη γεωργία, την αγροτική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

Ο απερχόμενος Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, ευχαρίστησε τους Γενικούς Διευθυντές και το προσωπικό του Υπουργείου για την προθυμία και τον επαγγελματισμό τους, προσθέτοντας ότι έμαθε πάρα πολλά από αυτούς και συνεργάστηκε μαζί τους άοκνα για να επιλυθούν δύσκολα θέματα που χρονολογούνταν και τα οποία μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης.

«Ως Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εργάστηκα με ζήλο, εντιμότητα και αφοσίωση, βάζοντας στοίχημα με τον εαυτό μου να επιλύσω προβλήματα και να προωθήσω όλες τις δράσεις της Κυβέρνησης προς όφελος των αγροτών, των κτηνοτρόφων, της υπαίθρου και του κόσμου της υπαίθρου και όλης της Κύπρου».

Μιλώντας για το θέμα του χαλλουμιού, ο απερχόμενος Υπουργός χαιρέτισε «την αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκομένων φορέων, οι οποίοι στηρίζουν το χαλλούμι ως προϊόν Πιστοποιημένης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ, το οποίο προσδίδει προστιθέμενη αξία στο εθνικό μας προϊόν», σημειώνοντας ότι «πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού».

Αναφερόμενος στο θέμα του Ακάμα, ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι εντοπίστηκαν προβλήματα στην περιοχή, προσθέτοντας ότι μετακλήθηκαν εμπειρογνώμονες (τρεις καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ένας εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ). Όπως είπε, οι εμπειρογνώμονες εντός του μήνα θα υποβάλουν την έκθεση και τις εισηγήσεις τους, έτσι ώστε τα έργα αποκατάστασης να ολοκληρωθούν με τις μικρότερες δυνατές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ακολούθως, επεσήμανε ότι έχουν εγκριθεί τα μέτρα στήριξης των κοινοτήτων, τα οποία έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται. Όσον αφορά τις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, υπογράμμισε ότι «πετύχαμε να αναλάβουμε τη διαχείριση του ΟΕΔΑ Πεντακώμου, έτσι ώστε να λειτουργήσει σωστά η μονάδα προς όφελος της Λεμεσού, της Πάφου αλλά και των γύρω κοινοτήτων».

Σε ό,τι αφορά τον ΟΕΔΑ Κόσιης, είπε ότι αναμένει ότι θα εγκριθεί σχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο στους επόμενους μήνες, «έτσι ώστε να διαχειριζόμαστε σωστά τα σκύβαλα, τα αστικά απόβλητα της Λευκωσίας, της Λάρνακας και της Αμμοχώστου». Παράλληλα, όπως είπε, «πρέπει να γίνεται και καλή διαχείριση και επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων».

Όσον αφορά την αγροτική πολιτική, ο Πέτρος Ξενοφώντος τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί «πάρα πολλές ενέργειες έτσι ώστε να δώσουμε κίνητρα και ανάπτυξη στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και γενικότερα στην ύπαιθρο». Καταληκτικά, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του στο Υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Γρηγορίου, Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, εξέφρασε τη συγκίνηση και τις ευχαριστίες του προς τον απελθόντα Υπουργό, Πέτρο Ξενοφώντος, για τη «σύντομη, αλλά παραγωγική θητεία» του, κάνοντας λόγο για τη σεμνότητα, την εργατικότητα, την αξιοπρέπεια, την εμπιστοσύνη και την αποτελεσματικότητα του κ. Ξενοφώντος. «Μαζί περάσαμε δύσκολα στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, όταν χειριστήκαμε τα δύσκολα θέματα του χαλλουμιού και του Ακάμα μαζί με τον Γενικό Διευθυντή, Κώστα Χατζηπαναγιώτου, τα ασφαλτικά, τα αποχετευτικά και τη διαχείριση των σκουπιδιών», υπογράμμισε.

Εν συνεχεία, καλωσόρισε τη νέα Υπουργό Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, επισημαίνοντας ότι η κ. Παναγιώτου με την έλευσή της στο Υπουργείο έχει δημιουργήσει ένα νέο δεδομένο. «Για πρώτη φορά στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουμε μια γυναίκα ως Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Αυτό από μόνο του δημιουργεί πολλές προσδοκίες», υπέδειξε.

Απευθυνόμενος προς την κ. Παναγιώτου, ο κ. Γρηγορίου είπε ότι «εμείς θα σταθούμε δίπλα σας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια στον δύσκολο ρόλο και αποστολή που έχουμε, γιατί το Υπουργείο, με τα 10 τμήματα που διαθέτει, έχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων και οι αποφάσεις μας επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη».

«Θα εργαστούμε όλοι μαζί για να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη», ανέφερε καταληκτικά.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »