Γενική Επικαιρότητα

ΒΙΝΤΕΟ: Κύπριος απόφοιτος εξέθεσε σε 4 λεπτά την κυπριακή πικρή πραγματικότητα: «Φεύγω … Τούτη η χώρα απογοητεύει τους νέους της»

Πηγή: omegalive.com

Ο Λάμπρος Διονυσίου, απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, άφησε με το στόμα ανοικτό όλους όσους τον παρακολουθούσαν, αφού συγκλόνισε με τον λόγο του στην τελετή αποφοίτησης, μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και πιο συγκεκριμένα η νέα γενιά.

Ο ίδιος δηλώνει την απογοήτευση, τον θυμό και την ελπίδα του, ενώ δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στους θεσμούς, την διαφθορά και την στασιμότητα της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας.

Όταν μίλησε για το δικό του μέλλον, ο Λάμπρος παραδέχτηκε την πρόθεση του να φύγει από την Κύπρο, εξηγώντας ότι: «Τούτη χώρα το μόνο που καταφέρνει διαχρονικά είναι να απογοητεύει και να κόβει τα φτερά των νέων της».

Κλείνοντας, ο νεαρός πτυχιούχος, κάλεσε όλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κτίσουν μια Κύπρο καλύτερη. Ο ίδιος εξηγεί: «Ξέρω ότι είναι λίγο κλισέ, αλλά αν δεν αλλάξουμε εμείς τον τόπο μας, ποιος θα το κάμει για εμάς;»

 

Αυτούσια η ομιλία του:
«Να με συγχωρέσετε, είχα ετοιμάσει ένα πολλά διαφορετικό λόγο αποφοίτησής, αλλά σήμερα όταν το έκανα πρόβα συνειδητοποίησα ότι αυτά που ερχόμουν να σας πω δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Με έπιασε μια τρομερή απελπισία, μια απογοήτευση. Ζούμε δυστυχώς σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε παρακμή. Οι θεσμοί καταρρέουν, οι πολίτες αγανακτούν και η διαφθορά θεριεύει. Ζούμε σε μια χώρα στην οποία βλέπουμε το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο, σε μια χώρα που διαφθείρετε συνεχώς. Ζούμε σε μια χώρα που δεν τιμωρείται κάνεις και δεν αλλάζει τίποτε. Ζούμε σε ένα νησί που παραμένει μοιρασμένο με ανοικτές πληγές. Ζούμε σε μια εποχή που οι παγκόσμιες προκλήσεις ολοένα και αυξάνονται και εμείς παραμένουμε παγιδευμένοι στον δικό μας μικρόκοσμο. Αναμφίβολα, μετά την απελπισία έρχεται και ο θυμός. Εμείς, ειδικά εμείς της σχολής των θετικών επιστημών, μέσα από τις γνώσεις που αποκτήσαμε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, γνωρίζουμε τρόπους να πάει η Κύπρος μπροστά και παρόλα αυτά, μένει στάσιμη. Ή μάλλον καλύτερα, κάποιοι επιλέγουν να μείνει στάσιμη.

 

Εν τούτα ούλλα που οδηγούν άτομα να φύγουν στο εξωτερικό ελπίζοντας ότι εκεί έξω θα βρούν κάτι καλύτερο. Ανάμεσα σε τούτα τα άτομα είμαι και γω. Φεύγω δίχως να γνωρίζω το αν θα επιστρέψω, γιατί γνωρίζω ότι αν μείνω στην Κύπρο θα έρθει τζίνη η στιγμή, που κάποιος θα θεωρείται καλύτερος, όχι λόγω δεξιοτήτων και εμπειρίας του, αλλά λόγω της κομματικός του ταυτότητας και τον οικογενειακών του διασυνδέσεων. Φεύγω γιατί τούτη η χώρα το μόνο που καταφέρνει διαχρονικά είναι να απογοητεύει και να κόβει τα φτερά των νέων της. Μετά όμως, βλέπω όλους εσάς και γεμίζω ελπίδα. Είσαστε, είμαστεν ότι καλύτερο έχει να δείξει τούτος ο τόπος. Άτομα καταρτισμένα, με γνώσεις και δεξιότητες. Άτομα που κυνηγούν την γνώση, με πείσμα και πάρα πολλήν υπομονή. Να θυμάστε ότι δεν εφκηκε εύκολα τούτο το πτυχίο. Έχω μπροστά μου μελλοντικές και μελλοντικούς επιστήμονες, εφευρέτες, εργαζόμενους, επιχειρηματίες… Εσείς είσαστε η αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος. Έχετε το κεφιν, την όρεξη και όλα τα εφόδια που εν απαραίτητα σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς.

 

Τέλος, μετά την ελπίδα, έρχεται το πείσμα. Όσοι μείνουν πίσω να φυλάουν Θερμοπύλες πρέπει να παλέψουν για το μέλλον που δικαιούμαστε. Όσοι φύουμεν, πρέπει στο πίσω μέρος του μυαλού μας να έχουμε πάντοτε την Κύπρο μας, την δική μας Ιθάκη. Να μαζέψουμε εμπειρίες, γνώσεις, καλές πρακτικές και να έρτουμε πίσω να της εφαρμόσουμε. Εν τους χαρίζουμε το μέλλον μας. Έχουμε την ηθική υποχρέωση, σε αντίθεση με την γενιά πριν από εμάς, να αφήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια Κύπρο καλύτερη από εκείνην που παραλάβαν. Μια Κύπρο ευημερούσα, επανενωμένη, τεχνολογικά ανεπτυγμένη, ανεκτική και συμπεριληπτική.

 

Μια Κύπρο για την οποία θα είμαστε περήφανοι. Και ξέρω ότι εν λίο κλισέ, αλλά, αν δεν αλλάξουμε εμείς τον τόπο μας, ποιος θα το κάνει για εμάς; Σε τούτο το σημείο επιτρέψετε μου να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, τους φίλους μου και τους δικούς μου ανθρώπους. Πρώτα απ όλα που με αντέχουν και δεύτερο για όλη τους την στήριξη. Χωρίς εσάς δεν θα ήμουν σήμερα δαμέ. Αν κάνει κάτι αυτά τα τέσσερα χρόνια να ξεχωρίζουν είναι τα άτομα που γνώρισα στη διαδρομή.

 

Εσάς σας ευχαριστώ διπλά. Αγαπημένες μου συμφοιτήτριές, αγαπημένοι μου συμφοιτητές. Έχετε κάθε δικαίωμα να είσαστε περήφανοι για όλα όσα έχετε πέτυχει. Είμαι σίγουρος ότι η πορεία από εδώ και πέρα θα είναι ανοδική. Το αξίζετε. Απόφοιτοι 2024, συγχαρητήρια. Μπράβο μας».

Δείτε την ομιλία του στο 1:18:20:

Σχετικά νέα

X
Translate »