CoronaVirus

Βήμα unlock με ένα όπλο και ένα στοίχημα

Πηγή: cyprustimes.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com


Σήμερα ενώπιον των πολιτών η πρώτη φάση επιστροφής στην κανονικότητα – Με αργά και σταθερά βήματα – Οι τομείς που επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα – Απομακρυσμένο αλλά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το Υπουργικό Συμβούλιο να επιτρέψει το άνοιγμα και των γυμνασίων καθώς και των μεγάλων καταστημάτων, εμπορικών κέντρων και των malls – Με αρνητικό rapid test οι εργαζόμενοι πίσω στις δουλειές τους

Το πρώτο μικρό βήμα εξόδου από το lockdown της 10ης Ιανουαρίου θα κάνει η Κύπρος σε μερικές ώρες, με απόφαση για το άνοιγμα (από την 1η Φεβρουαρίου), των δημοτικών σχολείων, των μικρών καταστημάτων και επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, των κουρείων, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής και τατουάζ. Θα αυξηθεί επίσης από το 25% στο 50% η φυσική παρουσία εργαζομένων σε εταιρείες και υπηρεσίες. Όλα τα πιο πάνω μέτρα θεωρούνται οριστικά.

Απομακρυσμένο αλλά χωρίς να αποκλείεται θεωρείται το ενδεχόμενο το Υπουργικό Συμβούλιο να επιτρέψει το άνοιγμα και των γυμνασίων καθώς και των μεγάλων καταστημάτων, εμπορικών κέντρων και των malls, των οποίων οι ιδιοκτήτες ασκούν έντονη πίεση στην κυβέρνηση.

Όλα τα υπόλοιπα μέτρα που ισχύουν από τις 10 Ιανουαρίου θα παραταθούν μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου, δηλαδή:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.
  • Απαγόρευση συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων (ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού).
  • Μετακινήσεις μόνο με γραπτό μήνυμα μέχρι δύο γραπτά μηνύματα την ημέρα ανά άτομο.
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με εξαίρεση τις Ουσιώδεις Υπηρεσίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο Διάταγμα που θα εκδοθεί εντός της ημέρας.
  • Η Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς/χώρους θρησκευτικής λατρείας τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται στους χώρους μόνο για ατομική προσευχή, νοουμένου ότι θα διασφαλίζεται η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι θρησκευτικές τελετές γάμοι/βαφτίσεις/κηδείες τελούνται με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα.
  • Επιχειρήσεις που δεν αναστέλλουν τη λειτουργία τους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εργοτάξια και συναφείς με τον κατασκευαστικό τομέα επιχειρήσεις/κλάδοι, τομέα μεταποίησης, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων και άλλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που καθορίζονται από το Υπουργείο Εργασίας.
  • Στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες θεαμάτων, υπαίθρια και ανοικτά αμφιθέατρα, χώροι εστίασης και κέντρα διασκέδασης, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, παιδότοποι, γυμναστήρια, σχολές χορού, άλλες σχετικές σχολές.
  • Επιτρέπεται η διεξαγωγή των αγώνων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων Α’ Κατηγορίας, χωρίς την παρουσία θεατών. Η διεξαγωγή όλων των υπόλοιπων πρωταθλημάτων, καθώς και οι αθλητικές δραστηριότητες ατόμων κάτω των 18 ετών, αναστέλλεται. Τα πρωταθλήματα των Κατηγοριών Β’ και Γ’ θα μπορούν να προπονούνται με σχετικές ρυθμίσεις.

Τα rapid test

Τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θα ανακοινώσει το μεσημέρι της Τετάρτης ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος θα αναπτύξει τη στρατηγική της κυβέρνησης για σταδιακή έξοδο από το lockdown. Σημαντικό όπλο στην προσπάθεια θα είναι η μαζική διενέργεια rapid test, για έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όσοι εργαζόμενοι δραστηριοποιούνται στους κλάδους που θα επαναλειτουργήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα (υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες) θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ επτά ημερών. Ως εκ τούτου, από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή όλα τα συνεργεία για rapid test θα λειτουργούν για τους εργαζόμενους που θα επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους από την ερχόμενη βδομάδα. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό θα ανακοινωθούν σήμερα.

Το όπλο των rapid test θα αξιοποιηθεί και στη συνέχεια με εκ περιτροπής εξέταση όλων των εργαζομένων (περιλαμβανομένων και εκείνων που τώρα εργάζονται). Συγκεκριμένα, με μέριμνα των επιχειρήσεων θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test ποσοστό των εργαζομένων κάθε εβδομάδα. Επιπλέον σε συνεργασία με ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και επαγγελματικούς συνδέσμους το υπουργείο Υγείας θα παραχωρήσει δωρεάν rapid test σε μεγάλες επιχειρήσεις για την εξέταση των εργαζομένων στον επαγγελματικό τους χώρο, ενώ κινητά συνεργεία θα διενεργήσουν δωρεάν τεστ σε εργαζόμενους στη δημόσια υπηρεσία, δημαρχεία, ημικρατικούς οργανισμούς και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, όσοι θέλουν θα μπορούν να υποβάλλονται σε rapid test σε ιδιωτικά εργαστήρια με δικά τους έξοδα.

Η πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που θα επιστρέψουν στους επαγγελματικούς τους χώρους θεωρείται το μεγάλο στοίχημα για το πρώτο βήμα της αποκλιμάκωσης των μέτρων. Ωστόσο, πρόκειται για ένα ζήτημα που προκαλεί πονοκεφάλους στο υπουργείο Υγείας γιατί η μέχρι τώρα εμπειρία ανέδειξε σοβαρές αδυναμίες στην εφαρμογή και κυρίως στην επιτήρηση.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο των εμβολίων, στο Υπουργείο Υγείας επικρατεί αισιοδοξία ότι παρά την καθυστέρηση στην προμήθεια εμβολίων, δεν θα υπάρξουν σοβαρές ανατροπές στο εμβολιαστικό πλάνο της Κύπρου. Η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας και των μεγάλων σε ηλικία πολιτών, που είναι και οι πλέον ευπαθείς, προχωρά ικανοποιητικά, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία. Επιπλέον, παρά την αρχική επιφυλακτικότητα τόσο από ενοίκους οίκων ευγηρίας όσο και από επαγγελματίες υγείας, αυξάνεται μέρα με τη μέρα το ενδιαφέρον όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε πολύ αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Σχετικά νέα

X
Translate »