Εκπαίδευση

Βαθμοί μόνο για προφορικά

Αυλαία αύριο για το πρώτο τετράμηνο σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, με το δεύτερο να αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα. Κι αυτό λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού που επικρατούν την τρέχουσα σχολική χρονιά. Η αλλαγή αυτή στα χρονοδιαγράμματα, όσον αφορά στη λειτουργία των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, προκύπτει από το γεγονός ότι οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου αναβλήθηκαν, αυξάνοντας το διδακτικό χρόνο αφού οι δύο εβδομάδες που προορίζονταν για αυτές, θα αξιοποιηθούν πλέον ως διδακτικός χρόνος. Σημειώνεται ότι υπό κανονικές συνθήκες, το πρώτο τετράμηνο θα ολοκληρωνόταν στις 29 Ιανουαρίου και το δεύτερο τετράμηνο θα άρχιζε την 1η Φεβρουαρίου. 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε χθες στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης εγκύκλιο σχετικά με τον προγραμματισμό εργασιών κατά την περίοδο 11-29 Ιανουαρίου, δηλαδή τις μέρες του lockdown, κατά τις οποίες διεξάγεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Για την Α΄ και Β΄ Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, όσον αφορά τα εξεταζόμενα μαθήματα αναφέρεται ότι στο ενδεικτικό που θα λάβουν οι μαθητές, θα αναγράφεται μόνο ο βαθμός, που αφορά την αξιολόγηση για την ενεργό συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα (συντρέχουσα αξιολόγηση – 60%, δηλαδή για την προφορική του επίδοση), και ο τελικός βαθμός του πρώτου τετραμήνου θα προκύψει με συνυπολογισμό του βαθμού της γραπτής εξέτασης στο τέλος του σχολικού έτους.

Στα γνωστικά αντικείμενα που εντοπίστηκαν εκκρεμότητες, που αφορούν τους δείκτες βασικού εγγραματισμού, τα σχολεία καλούνται σε συνεργασία με συμβούλους, συντονιστές ειδικοτήτων και επιθεωρητές, να φροντίσουν όπως αυτές καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όσον αφορά τη βελτίωση βαθμολογίας στα μη εξεταζόμενα μαθήματα λόγω των ειδικών συνθηκών σχετικό αίτημα μπορεί να υποβληθεί μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου. Οι διευθύνσεις των σχολείων πρέπει να ενημερώσουν σχετικά τους μαθητές για τη γραπτή εξέταση που θα διεξαχθεί (πότε, ύλη).

Αναφορικά με τη λειτουργία των Γυμνασίων, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι ώρες διδασκαλίας των εξεταζόμενων και των μη εξεταζόμενων μαθημάτων να είναι σε αναλογία με το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Γυμνασίων (38 ώρες).

2021 με… μονά θρανία

Στόχος για αυτή τη χρονιά είναι όπως όλα τα σχολεία έχουν μονά θρανία, είτε υπάρχει κορωνοϊός, είτε όχι. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, μιλώντας χθες στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ. Παράλληλα, ο κ. Έλληνας ξεκαθάρισε απευθυνόμενος στο γενικό γραμματέα της ΠΟΕΔ, Χάρη Χαραλάμπους, ότι μονά θρανία δεν θα υπάρξουν στην Προδημοτική Εκπαίδευση και για αυτό δεν πρέπει να αναμένονται. Όσον αφορά στον εξοπλισμό και τα δίκτυα των σχολείων, τομείς που σε αρκετά σχολεία παρουσιάζουν προβλήματα ανέφερε ότι οι ελλείψεις δεν είναι πολλές και ότι τα σχολεία κλήθηκαν να επικοινωνήσουν με τις Σχολικές Εφορείες για καλυφθούν οι ανάγκες σε εξοπλισμό, όπως κάμερες και μικρόφωνα.

Αντίθετα, από πλευράς του ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι οι ελλείψεις είναι πολλές, τόσο σε μονά θρανία, όσο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ παράλληλα δεν έγινε αναβάθμιση δικτύων σε πολλά σχολεία.

1662 κρούσματα στα σχολεία

Στο μεταξύ, τα στοιχεία που κατέχουν οι κρατικές υπηρεσίες σχετικά με τα θετικά περιστατικά κορωνοϊού στα σχολεία, εξακολουθούν να δείχνουν ότι αυτά κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικό του ότι τα σχολεία, στα οποία σε μεγάλο βαθμό τηρούνταν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν ήταν πρόβλημα στη μετάδοση κι εξάπλωση του κορωνοϊού, θέση που εξ αρχής πρότασσε το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, και αυτά ανέστειλαν τη κανονική τους λειτουργία (πλην των νηπιαγωγείων και των Ειδικών Σχολείων), χωρίς να εξαιρεθούν από το γενικό lockdown.

Με βάση στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ» και τα οποία αποτυπώνουν την εικόνα εντός των σχολικών μονάδων από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς μέχρι και τις πρώτες μέρες Ιανουαρίου (παρά το ότι τις τελευταίες εβδομάδες δεν υπάρχει φυσική παρουσία στα σχολεία), τα θετικά περιστατικά COVID-19 ανέρχονται στα 1.662 (ποσοστό 1,37%) στο συνολικό σχολικό πληθυσμό (μαθητές, εκπαιδευτικούς, άλλο προσωπικό) που ανέρχεται σε 121.685.

Σχετικά νέα

X
Translate »