ΠΡΟΣΩΠΑ

Βαρβάρα Σεργίου: «Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς» – Θουκυδίδης

Πηγή: www.e-aradippou.cy

Γράφει η Ρέα Κουμπαρή λειτουργός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αραδίππου

Η Βαρβάρα Σεργίου, σπούδασε Εγκληματολογία και Ψυχολογία και σήμερα ζει στην Κύπρο μαζί με την οικογένεια της. Λατρεύει τη μουσική κι όταν δεν χάνεται στην ανάγνωση βιβλίων, ακούει μουσική και δημιουργεί δικές τις φανταστικές ιστορίες.

Το 2021 έκδωσε το Romance Thriller με τίτλο “Ρέην”. Το 2020 έχει εκδώσει το Dark Romance μυθιστόρημα της με τίτλο “Χορεύοντας μαζί με τον Διάβολο” . Επίσης προηγουμένως το βιβλίο Φαντασίας με κοινωνικό περιεχόμενο “Μεταμόρφωση & Αναγέννηση – Έκπτωτη Θεά” από τις εκδόσεις MARADEL BOOKS το 2019, την πρώτη της νουβέλα το 2017 με τίτλο “Έκπτωτη Θεά – η μεταμόρφωση” από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ, καθώς επίσης έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει διάφορες ιστορίες φαντασίας στην πλατφόρμα WATTPAD.

Το διήγημα της “Ο εραστής της Ρήγαινας”, εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και βρίσκεται στην 1η Κυπριακή Ανθολογία Λογοτεχνίας του Φανταστικού. Το διήγημα της “Η Μύρτιδα” φιλοξενείται από την ανθολογία: “Σκοτάδι: Η πρώτη ανθολογία ελληνικού διηγήματος με βαμπίρ”, των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.

To διήγημα της “Λυτρωτής Νο7”, διακρίθηκε και βραβεύτηκε με την 3η θέση στα Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού LARRY NIVEN 2016, κατηγορίας “Επιστημονικής Φαντασίας”, από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

To διήγημα της “Ο θάνατος των δέκα”, διακρίθηκε και βραβεύτηκε με την 3η θέση στα Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού LARRY NIVEN 2017, κατηγορίας “Επιστημονικής Φαντασίας”, από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

 

 

Βαρβάρα μου σε καλωσορίζω στο γνωστό για σένα πλέον χώρο Βιβλιοθήκη μας. Μίλησε μου λίγο για σένα. Είχες από μικρή ονειρευτεί να γίνεις συγγραφέας; Και αν ναι ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσεις να γράφεις;

Ρέα μου, σε ευχαριστώ ολόψυχα για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αραδίππου.

Γεννήθηκα στη Λάρνακα και αποφοίτησα από το Παγκύπριο Λύκειο. Ακολούθως έφυγα στο εξωτερικό για σπουδές και επέστρεψα στην Κύπρο το 2008. Η λογοτεχνία υπήρχε στη ζωή μου από πολύ νωρίς, φανατική αναγνώστρια κλασσικής λογοτεχνίας υποσυνείδητα λειτούργησε για εμένα ως πηγή έμπνευσης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ανακάλυψα νέα βιβλία που διεύρυναν τον τρόπο σκέψης μου και τη φαντασία μου. Πολύ γρήγορα διαπίστωσα ότι η συγγραφή μου ήταν πλέον αναγκαία και απαραίτητη ως μέσο έκφρασης των σκέψεων και των συναισθημάτων μου.

Πιστεύω ότι ο συγγραφέας φέρει μαζί του, σαν αποτύπωμα στο DNA του, την ανάγκη έκφρασης μέσω της συγγραφής. Από μικρή με έλκυε η προσπάθεια για να δαμάσω τον φανταστικό κόσμο πλάθοντας ιστορίες που προκαλούσαν τέρψη του πνεύματος και της ψυχής. Καταβρόχθιζα σαν μανιακή διηγήματα και μυθιστορήματα και με τη σειρά μου εκφραζόμουν μέσα από τους χαρακτήρες των ιστοριών που έγραφα.

 

 

Όταν ξεκίνησες να γράφεις, ποιον συγγραφέα είχες ως πρότυπο;

Σίγουρα και αγόγγυστα ήταν όλοι οι κλασσικοί συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας και το πάθος που διακατέχει τα δημιουργήματα τους. Με ενέπνευσαν και ίσως με επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό να αρχίσω να γράφω θέλοντας να μετουσιώσω τις αφηρημένες ιδέες που στροβιλίζονταν στο μυαλό μου σε σάρκινα κείμενα που θα παρέμεναν αναλλοίωτα στον χρόνο.

Η γραφή σου κυμαίνεται στα όρια της φαντασίας-θρίλερ. Πως κατέληξες σ’ αυτό το είδος γραφής;
Σωστά Ρέα μου. Η Έκπτωτη Θεά πρόκειται για ένα βιβλίο φαντασίας γεμάτο με άφθονο ρομαντισμό και το ιδιαίτερο του βιβλίου είναι ότι διαδραματίζεται στον κόσμο μας. Το Χορεύοντας μαζί με τον Διάβολο διαδραματίζεται κυρίως στην Βουδαπέστη και το βιβλίο Ρέην στην Βέρνη και την Μονμάρτρη. Και τα δύο πιο πάνω ανήκουν στην ρομαντική λογοτεχνία με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ. Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι και τα τρία βιβλία εμπεριέχουν διαφορετικά κοινωνικά μηνύματα μιας και σκοπός μου είναι να κατορθώσω να αγγίξω με λογοτεχνικό τρόπο διάφορα ευαίσθητα θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας. Ακολουθώντας την πλοκή της κάθε ιστορίας ψυχογραφώ τους ήρωες που είναι δέσμιοι των παθών τους. Σίγουρα το είδος της γραφής που αντιπροσωπεύω δεν είναι ευκολοχώνευτο και στις σελίδες τους δεν θα βρείτε γλυκανάλατα υποκοριστικά και απλότητα. Υπάρχει ρομαντισμός, πάθος, δράμα και αγωνία.

Τι συναισθήματα και σκέψεις επιθυμείς να προκαλέσεις στον αναγνώστη;

Επιθυμώ μια παραστατική σχεδόν ζωντανή αποτύπωση της ιστορίας μου στο μυαλό και στην ψυχή του αναγνώστη. Άλλοτε γεμάτη χρώματα άλλοτε μαυρόασπρη με ποικίλα συναισθήματα που η εξέλιξη της θα οδηγήσει στον εξαγνισμό, στην ψυχική κάθαρση.

Υπάρχουν στοιχεία του χαρακτήρα σου σε κάποια από τις ιστορίες των βιβλίων σου;
Φυσικά και υπάρχουν στοιχεία του χαρακτήρα μου σε όλα τα βιβλία μου τα οποία εκφράζονται μέσω των ηρώων.

 

 

Πως ένοιωσες όταν πήρες στα χέρια σου το πρώτο σου βιβλίο;

Θυμάμαι ότι αδημονούσα να το πάρω στα χέρια μου κι όταν αυτό έγινε ένιωσα συγκίνηση γιατί ήταν το πρώτο μου πνευματικό δημιούργημα.

 

 

Έχεις διακριθεί με κάθε τρόπο. Τι σημαίνει αυτό για σένα;

Είναι τιμή μου και μεγάλη μου χαρά η κάθε διάκριση κι επιτυχία. Η αυτόκλητη επιθυμία μου για συγγραφή και πρόοδο είναι το κίνητρο μου να προχωρώ. Συνεχώς ζητώ απόψεις, μαθαίνω από τις κριτικές και εξελίσσομαι σαν συγγραφέας.

 

 

Πως απαντάς σε όσους κατατάσσουν βιβλία σε κατηγορίες όπως “της παραλίας” ή “γυναικεία” λογοτεχνία;

Υπάρχει άραγε ανδρική και γυναικεία λογοτεχνία; Πιστεύω πως όχι. Υπάρχουν όμως στερεότυπα, προκαταλήψεις και ταμπού. Ο διαχωρισμός των βιβλίων με υποτιμητική διάθεση είναι πεπαλαιωμένος. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ψυχαγωγηθεί διαβάζοντας οπουδήποτε και ό, τι τον ευχαριστεί.

 

 

Συνήθως όλοι έχουμε στο μυαλό μας τη συγγραφή ως κάτι που προαπαιτεί απομόνωση. Εσύ όμως είσαι εργαζόμενη μητέρα και μάλιστα με ένα αρκετά ψυχοφθόρο επάγγελμα που δεν σου αφήνει χρόνο να αφοσιωθείς σε κάτι άλλο. Όμως εσύ καταφέρνεις να τα φέρνεις όλα βόλτα. Υπάρχει κάποια μαγική συνταγή;

Χαμογελώ γιατί πραγματικά θα ήθελα να υπάρχει κάποια μαγική συνταγή ώστε να βρίσκω πιο συχνά τον απαραίτητο χρόνο για να μπορώ να γράφω. Φαντάζομαι πως μαζί μου φαίνεται να λειτουργούν ο συνδυασμός της καλής διάθεση και της αγάπης για τη συγγραφή. Μάλλον όταν πραγματικά θες να κάνεις κάτι θα βρεις τον τρόπο.

 

 

Προσωπικά μετά από την κυκλοφορία των τριών βιβλίων σου, ξεχωρίζεις κάποια από τις ιστορίες ή κάποιον ήρωα από αυτά;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα από τα τρία πνευματικά “παιδιά” μου. Είναι δημιουργήματα μου και θα αδικήσω αν το κάνω. Έχω να πω ξεχωριστά για το κάθε βιβλίο και τον κάθε ήρωα/αντιήρωα. Είναι όμως γεγονός ότι το Χορεύοντας μαζί με τον Διάβολο που ανήκει στην κατηγορία ρομαντικού-θρίλερ αγαπήθηκε πολύ για την ιστορία αγάπης που εξιστορεί και τα μηνύματα των αναγνωστών κυρίως στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με συγκινούν αφάνταστα.

 

 

Έχεις εισπράξει μέχρι στιγμής κάποια κριτική για έργο σου, θετική ή αρνητική;
Πως αισθάνθηκες με αυτό;

Εννοείται ότι εισπράττω κριτικές από τους αναγνώστες των βιβλίων μου. Είναι κάτι που και η ίδια επιδιώκω γιατί θεωρώ ότι με βοηθούν να εξελιχθώ. Είναι τιμή μου που οι αναγνώστες μου αφιέρωσαν χρόνο για να διαβάσουν τα βιβλία μου και το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να τους ακούσω και να απαντήσω στα μηνύματα τους ως ένδειξης αυθεντικής ευγνωμοσύνης και αγάπης.

Είναι εύκολο για κάποιον να αφήσει την ασφάλεια μιας δουλειάς και να ξεκινήσει να γράφει;
Θα ήμουν αφελής αν πίστευα ότι ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας μπορεί να βιοποριστεί μονάχα από την συγγραφή. Ο χώρος είναι δύσκολος και οι καιροί χαλεποί και δεν θα ήταν φρόνιμο να αφήσεις ένα σταθερό εισόδημα.

 

 

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις σε κάποιον/α που σκέφτεται να ξεκινήσει την δική του συγγραφική διαδρομή και ίσως να διστάζει;

Θεωρώ ότι η συγγραφή είναι αγάπη. Ένας συγγραφέας έχει πηγαία ανάγκη να γράψει κι αυτό είναι το χάρισμα του. Θα παρότρυνα όποιον αγαπά τη συγγραφή να τολμήσει και να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

 

 

Πες μου λίγα λόγια για το τελευταίο σου βιβλίο με τίτλο “Ρέην”. Τι πιστεύεις είναι αυτό που το κάνει καθηλωτικό;

Θα ήθελα να πιστεύω ότι οι ιστορίες μου δημιουργούν στον αναγνώστη πληθώρα συναισθημάτων. Η γρήγορη εναλλαγή στην πλοκή, τα διαφορετικά στοιχεία που απαρτίζουν τις ιστορίες αλλά και οι σύγχρονοι ήρωες με τον καθένα να προβάλλει τους προβληματισμούς και την ψυχοσύνθεση του θεωρώ ότι ζωντανεύουν την ιστορία στο μυαλό του αναγνώστη.

Η Ρέην είναι ένα ρομαντικό θρίλερ. Η πρωταγωνίστρια είναι μια γυναίκα που την παράτησαν βρέφος στο Μοναστήρι του Αγίου Πέτρου στην κοιλάδα του Έτσο όπου εκεί γνωρίζει τον Μανόλο, τον άνθρωπο που θα την επηρεάσει και θα την ωθήσει να αλλάξει τη ζωή της. Θα καταλήξει να πάρει τα ηνία στα χέρια της και θα οδηγήσει τη μοίρα της στα σκαλιά της Σάρισας! Θα γίνει η καλύτερη πράκτορας της επικινδυνότερης οργάνωσης εκτελεστών στον πλανήτη. Τα παιχνίδια της μοίρας όμως θα την φέρουν αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα συναισθήματα όταν θα της ανατεθεί να εξουδετερώσει τον επόμενο στόχο της, τη βασιλική οικογένεια της Βέρνης! Οι γιοι του Βασιλιά την ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Ο Νόα, εγωκεντρικός και αλλοπρόσαλλος διάδοχος του θρόνου και ο Τζωρτζ, αλαζόνας, δύσπιστος και ανελέητος πρώην πεζοναύτης.

 

 

Θα ανταποκριθεί στον έρωτα τους; Θα φέρει εις πέρας την αποστολή της;

Είναι ένα καταιγιστικό ρομαντικό μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο και περιπέτεια! Κανείς δεν ξεφεύγει από τη Σάρισα!

 

 

Και η ερώτηση για το τέλος, έχεις καινούρια δουλειά στα σκαριά;

Φυσικά και έχω καινούργια δουλειά! Πρόκειται για ένα ακόμα ρομαντικό θρίλερ με δραματικά στοιχεία το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2024 καθώς επίσης και το τελευταίο μέρος της Έκπτωτης Θεάς που τόσο αγαπήθηκε το οποίο επίσης αναμένεται στα μέσα του επόμενου έτους.

Βαρβάρα μου σ’ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία και ακόμη περισσότερες εμπνεύσεις.

Εγώ ευχαριστώ για τον χρόνο και την αγάπη που δίνεις σε νέους εγχώριους συγγραφείς!

Σχετικά νέα

X
Translate »