Επιχειρήσεις

Τούμπαραν στη Βουλή τις συμφωνίες για Μακένζι

Πηγή: politis.com.cy

Δεν θα παρανομήσουμε εμείς επειδή έτσι αποφάνθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων κ. Νίκος Κέττηρος

Την έντονη αντίδραση του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και της πλειοψηφίας των βουλευτών της Επιτροπής Προσφύγων προκάλεσαν χθες τα όσα δρομολογεί το Υπουργείο Εσωτερικών με τα κέντρα αναψυχής – εστιατόρια στην παραλία του Μακένζι, τα οποία ανεγέρθηκαν σε τουρκοκυπριακή περιουσία και ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ.

Οι επικρίσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και βουλευτών επικεντρώθηκαν στη Νομική Υπηρεσία και δη στον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος, με γνωμάτευσή του άναψε το πράσινο φως στο Υπουργείο Εσωτερικών για μίσθωση της τουρκοκυπριακής γης, πάνω στην οποίαν ανεγέρθηκαν τα κέντρα αναψυχής στο Μακένζι, σε επιχειρηματίες που δεν είναι πρόσφυγες, ενώ απαγορεύει κάτι τέτοιο η κείμενη νομοθεσία! «Δεν πρόκειται να παραβιάσουμε εμείς τη νομοθεσία και να παρανομήσουμε επειδή έτσι αποφάνθηκε σε γνωμάτευσή του ο γενικός εισαγγελέας», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων κ. Νίκος Κέττηρος.

Ειδικότερα, με βάση την ενημέρωση που έτυχαν χθες οι βουλευτές της Επιτροπής Προσφύγων από λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, δρομολογείται η συνομολόγηση συμβάσεων μίσθωσης με επιχειρηματίες που υπενοικιάζουν σήμερα παράνομα από πρόσφυγες τα κέντρα αναψυχής στο Μακένζι και έχουν επενδύσει κεφάλαια χιλιάδων ευρώ για την ανάπτυξη – ανακαίνισή τους. Κοντολογίς, το υπουργείο επιδιώκει τη νομιμοποίηση των παράνομων υπενοικιάσεων στο Μακένζι, παραχωρώντας τουρκοκυπριακή παραθαλάσσια περιουσία σε επιχειρηματίες που ήρθαν παράνομα σε συμφωνία με πρόσφυγες για να αναλάβουν τη διαχείριση των συγκεκριμένων υποστατικών. Με το κράτος να τους δίνει νόμιμα τη διαχείριση, με το επιχείρημα ότι προέβησαν σε επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή, η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει ρητά την παραχώρηση τουρκοκυπριακής περιουσίας σε πρόσωπα που δεν είναι πρόσφυγες εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες δεν εμπίπτει η περίπτωση των υποστατικών στο Μακένζι. Με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να διερωτάται πώς ο γενικός εισαγγελέας έδωσε τη συγκατάθεσή του σε κάτι τέτοιο αποκλίνοντας από το γράμμα του νόμου. Σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή, μόνο με τροποποίηση της νομοθεσίας μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης στο Μακένζι, με τους βουλευτές, όμως, να μην είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν κάτι τέτοιο, διότι, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου καθώς θα δοθεί το δικαίωμα στους μη πρόσφυγες να διεκδικούν τουρκοκυπριακές περιουσίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και κηδεμόνας των τουρκοκυπριακών περιουσιών εξήγησε στους βουλευτές ότι το σχέδιο δράσης που προωθεί το υπουργείο του για το Μακένζι σκοπό έχει «την επίλυση των χρόνιων και σύνθετων προβλημάτων που αφορούν στην εν λόγω περιοχή, όπως είναι το καθεστώς διαχείρισης και μίσθωσης των οικοπέδων, οι μη εγκεκριμένες πολεοδομικές αναπτύξεις, η παράνομη λειτουργία των υποστατικών κ.ά.». Ανέφερε, επίσης, ότι τα έσοδα του κράτους από αυτές τις παράνομες υπενοικιάσεις είναι σήμερα μηδαμινά καθώς τα πολλά χρήματα καταλήγουν στους πρόσφυγες που τα υπενοικιάζουν σε επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, αν το κράτος επιχειρήσει με δικαστικά μέτρα να εξασφαλίσει την κυριότητα των υποστατικών στο Μακένζι θα μπλέξει σε ανεπιθύμητες νομικές περιπέτειες και το κράτος θα κληθεί να καταβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αποζημιώσεις για τις επενδύσεις που έγιναν σε αυτά τα κέντρα αναψυχής – εστιατόρια. Η απόφαση του υπουργείου είναι να φύγουν από τη μέση οι πρόσφυγες που παράνομα υπενοικιάζουν σε επιχειρηματίες και να γίνουν συμβόλαια μίσθωσης με τους ίδιους τους επιχειρηματίες, που δεν είναι πρόσφυγες. «Τα έσοδα που θα έχει το κράτος από τη μίσθωση των κέντρων αναψυχής στο Μακένζι θα ανέρχονται στο €1 εκατ. ετησίως», δήλωσε ο υπουργός.

Πάντως, η πλειοψηφία των βουλευτών διαμήνυσε χθες στον υπουργό Εσωτερικών ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης στο Μακένζι ως έχει.

Σχετικά νέα

X
Translate »