Εκπαίδευση

ΤΟΠΙΚΑ Ολοήμερο σε όλα τα σχολεία – Πληροφορίες και αντιδράσεις

Πηγή: offsite.com.cy
Ποια είναι τα δεδομένα μέχρι στιγμής και τι λέει η ΠΟΕΔ

Σε συζητήσεις για σχεδιασμούς του Ολοήμερου σχολείου σε όλα τα δημοτικά της Κύπρου από την μεθεπόμενη σχολική χρονιά 2021-2022 βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας ο σχεδιασμός αφορά την απασχόληση των παιδιών και τα απογεύματα με ένα θεσμό που μοιάζει με αυτόν του Ολοήμερου, ωστόσο θα εφαρμοστεί σε όσα σχολεία το επιθυμούν και όπου υπάρχει ανάγκη από τους γονείς.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, γίνονται μελέτες και συζητήσεις, ενώ κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό αυτό θα έχει πρόσληψη των εκπαιδευτικών με τη μορφή αγοράς υπηρεσιών, ώστε έτσι να εξασφαλιστεί και το οικονομικό κομμάτι του σχεδίου. 

Τι λέει η ΠΟΕΔ 

Η ΠΟΕΔ εκφράζει έντονα την άποψη ότι το ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου χρήζει αναβάθμισης. Όπως δήλωσε στην Offsite ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, “δεν έγινε κάποια διαβούλευση μαζί μας. Από πλευράς μας αυτό που λέμε είναι ότι αν η αγορά υπηρεσιών είναι στο πλάνο σίγουρα είμαστε κάθετοι εναντίον της. Είπαμε κατ΄επανάληψη ότι αυτό είναι εκμετάλλευση του υπαλλήλου”

Επιπλέον όπως τόνισε και στην Επιτροπή Παιδείας για το ίδιο θέμα 

“Ο θεσμός είναι απόλυτα αναγκαίος και απαίτηση της κοινωνίας. Δεν μπορεί να λειτουργεί όμως με μηδαμινά κονδύλια που στο τέλος της μέρας δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του, τόσο στο εκπαιδευτικό κομμάτι όσο και στα θέματα ασφάλειας των παιδιών. Γι αυτό πρέπει να:

  • δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για περισσότερη σύνδεσή του με το πρωινό σχολείο.
  • να δοθεί ο απαραίτητος διοικητικός χρόνος για διεύθυνση του σχολείου με αποτελεσματικό τρόπο για την ασφάλεια των μαθητών και την ομαλή λειτουργία του. 
  • υπάρξει πρόσβαση σε όλα τα ΠΟΣ για τους μαθητές με αναπηρίες και να τους παραχωρείται οτι προβλέπεται και το απόγευμα.
  • αναβαθμιστεί το εκπαιδευτικό κομμάτι που προσφέρεται. 
  • δοθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός για την απρόσκοπτη λειτουργία του.
  • τοποθετηθεί κλιματισμός στις σχολικές αίθουσες.
  • δοθούν καλύτερες λύσεις σε οτι αφορά στη αίτηση των μαθητών και κατάλληλες συνθήκες υγιεινής 
  • σταματήσει άμεσα η εργοδότηση των εκπαιδευτικών με το απαράδεκτο καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών και να δοθούν κίνητρα στους εκπαιδευτικούς να εργαστούν.

Υπάρχουν και άλλα πολλά που θα πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν για να έχουμε ένα πραγματικά ποιοτικό ολοήμερο σχολείο το οποίο θα ελκύει τους μαθητές και τους γονείς τους, τα οποία θα καταθέσουμε στο τραπέζι του διαλόγου. Αναμένουμε το ΥΠΠΑΝ να σταματήσει τους ερασιτεχνισμούς, να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για πραγματική αναβάθμιση του θεσμού και να αρχίσει μέσα από ουσιαστικό διάλογο, να μετατρέπει επιτέλους τα λόγια σε πράξεις”

 

Σχετικά νέα

X
Translate »