Κοινωνία

Τον δρόμο της δικαιοσύνης θα παίρνουν πλέον οι σεξιστικές συμπεριφορές (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: alphanews.live

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Ποινικό αδίκημα είναι πλέον ο σεξισμός στην Κύπρο. Το φαινόμενο που άρχισε να παίρνει τεράστιες διαστάσεις τόσο σε χώρους εργασίας όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα φθάνει ενώπιον της δικαιοσύνης αφού τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος. Από τώρα και στο εξής οι θύτες θα λογοδοτούν για τις απαράδεκτες συμπεριφορές τους.

Αννίτα Δημητρίου – Βουλευτής ΔΗΣΥ
Είναι ένα ισχυρότατο εργαλείο κατά της παρενόχλησης ειδικότερα των γυναικών στην Κύπρο και υπογραμμίζεται το αυτονόητο ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μειώνει να εξευτελίζει να προσβάλλει ή να ταπεινώνει ένα άτομο λόγω του φύλου του απλά και μόνο επειδή μπορεί ή του επιτρέπεται αναπαράγοντας με αυτόν τον τρόπο στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Ο νόμος που ποινικοποιεί τις σεξιστικές συμπεριφορές προνοεί την ποινή φυλάκισης ενός έτους σε περίπτωση που υπάρξει καταδίκη, χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ή και τις δύο αυτές ποινές.

Ενεργό δράση αναλαμβάνει η Αστυνομία Κύπρου καθώς τα θύματα θα μπορούν να προβούν σε καταγγελία η οποία κατόπιν θα εξετάζεται και εάν επιβεβαιώνεται τότε θα παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης. Την ίδια ώρα στο στόχαστρο του νόμου για την καταπολέμηση του σεξισμού μπαίνουν και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζεται ο θύτης.

Σύμφωνα με το νόμο, ποινική ευθύνη θα καταλογίζεται και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με χρηματικές ποινές που ανέρχονται στις 5.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, σεξισμός θεωρείται η δημόσια ή ιδιωτικά εκδηλούμενη σεξιστική συμπεριφορά που στρέφεται κατά συγκεκριμένου προσώπου ή ομάδας προσώπων, η οποία συνίσταται σε ενέργεια, χειρονομία, γραπτό ή προφορικό λόγο που στόχο έχει να πλήξει το θύμα λόγω φύλου.

Σχετικά νέα

X
Translate »