Breaking News

Εκπαίδευση

Το σημαντικό έργο του Ειδικού Σχολείου «Άγιος Σπυρίδωνας» στην πόλη μας (vid-pics)

Της Νάσιας Γεωργίου

 

 

Σε μια κοινωνία του παρελθόντος αυτά τα παιδιά δεν είχαν την ευκαιρία να κοινωνικοποιούνται μέσα σε ειδικά σχολεία όπου τους προσφέρεται προστασία και ειδική εκπαίδευση κατάλληλη για αυτά. Μια κοινωνία που πάντα αντιδρά στο διαφορετικό και το ανόμοιο, μια κοινωνία που δεν μπορεί να δει απλά την αγνότητα της ψυχής που κρύβει κάθε άνθρωπος,  οι προκαταλήψεις αλλά και η δυσκολία αποδοχής των γονιών έκαναν αυτά τα παιδιά για χρόνια να κρύβονται από την κοινωνική διαφάνεια. Πλέον όμως, έχουμε φτάσει σε άλλα επίπεδα με τους περισσότερους γονείς να καταλαβαίνουν πώς και αυτά τα παιδιά είναι πολίτες με δικαιώματα και πρέπει να ζουν μαζί με αλλά παιδιά και να δημιουργούν κοινωνικές σχέσεις.  Όταν αυτά τα παιδιά σταμάτησαν να κρύβονται και βγήκαν στην κοινωνία, και τα γνώρισε ο κόσμος τα αγάπησε και είναι πια αποδεκτά, αφού ο κόσμος ανακάλυψε την αγγελική τους μορφή.

 

 

Το Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» πρώτο λειτούργησε το 1968 με την ονομασία «Σχολή Ασκήσιμων Παιδιών Λάρνακας» με οκτώ παιδιά και ένα δάσκαλο. Σήμερα είναι ένα εκσυγχρονισμένο σχολείο με πολλαπλές δραστηριότητες και προγράμματα το οποίο διαθέτει 98 παιδιά.  Βασικός σκοπός του Ειδικού Σχολείου είναι η παροχή εκπαίδευσης σε παιδιά με ειδικές ανάγκες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, τα οποία, λόγω των νοητικών τους δυνατοτήτων, δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων. Πιο συγκριμένα αυτή η σχολική μονάδα απευθύνεται στα παιδιά που την αποτελούν με σεβασμό, προς την αυτονομία , την αυτοτέλεια και την ιδιαιτερότητα τους και προσπαθεί να τα βοηθήσει μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.

 

 

Τα παιδιά που φοιτούν στο ειδικό σχολείο καλύπτουν ένα μεγάλο ηλικιακό φάσμα, το οποίο καλύπτει παιδιά από τριών μέχρι 21 ετών. Όλα τα παιδιά πριν την εισαγωγή τους στο σχολείο πρέπει να εγκριθούν από την Επαρχιακή Επιτροπή, με  αξιολόγηση από ειδικούς δασκάλους. Τα παιδιά διαθέτουν προβλήματα όπως αυτισμό, εγκεφαλικές παραλύσεις,  νοητική στέρηση και σπάνια σύνδρομα. Ταυτόχρονα τα παιδιά διαχωρίζονται σε ομάδες βάση της ηλικίας τους, των κινητικών τους δυνατοτήτων, τη σωματική τους διάπλαση και το νοητικό τους επίπεδο.

 

Σύμφωνα με την διευθύντρια του σχολείου Δρ. Αναστασία Σάββα Γεωργιάδου «Προσπαθούμε να βγάλουμε τους καλύτερους πολίτες που μπορούμε από αυτό το σχολείο, βάση τον δικό τους ικανοτήτων και δυνατοτήτων». «Προσπαθούμε να εντάξουμε τα παιδιά σε όλους τους τομή για να ενταχθούν κοινωνικά.»

 

 

Το ειδικό σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα καταφέρνει κάθε χρόνο να ενταξει τα παιδιά και σε άλλους κοινωνικούς τομείς. Με την φετινή συμμετοχή στην παρέλαση ακόμη μια ένδειξη αποδοχής προς την κοινωνία. Μπορεί να μην έχουμε όμοια άλλα έχουμε ίσα δικαιώματα με αυτά τα παιδιά. Το σχολείο προσπαθεί να εφοδιάσει τα παιδιά μετά τα 16 ξεκινώντας τους την προεπαγγελματική εκπαίδευση, για αυτόν το λόγο υπάρχει η παροχή καθηγητών τεχνικής  εκπαίδευσης  για πιο πρακτικά επαγγέλματα, όπως η αργυροχοΐα, ξυλουργική, γραφικές τέχνες, και υφαντουργία. Ακόμη κάποια παιδιά πηγαίνουν για ένταξη στην προεπαγγελματική στα Λιβάδια, αλλά και στην τεχνική σχολή Κομμωτικής του Τεχνικού Σχολείου Αγίου Λαζάρου.

 

 

Ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά είναι χαρούμενα, τους προσφέρεται  ασφάλεια και άνεση. Το σχολείο έχει καταφέρει να έχει νοσοκόμους που παρέχουν στα παιδιά την φροντίδα, σε θέματα υγείας τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν. Πραγματοποιούνται δυο ημερίδες την κάθε σχολική χρόνια για τους γονείς όπου μπορούν να παίξουν και να συνεργαστούν με το παιδί τους αλλά και να δουν την βελτίωση του. Ενώ το σχολείο είναι πάντα ανοικτό για τους γονείς. Μια φόρα την εβδομάδα έρχεται η εκπαιδευτική ψυχολόγος η οποία κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στο σχολείο καθημερινά σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών. Ακόμη σύμφωνα με την Δρ. Αναστασία Σάββα Γεωργιάδου το σχολείο έχει φτάσει σε επίπεδα όπου νιώθει την ανάγκη της παρουσίας ενός κοινωνικού λειτουργού την οποία δυστυχώς δεν τις παρέχει το κράτος.

Στόχος του σχολείου είναι αυτά τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με παιδιά της ηλικίας τους για να υπάρξει και μια μελλοντική κοινωνική ένταξη. Το σχολείο έχει στόχο στο μέλλον να φέρει καινούργιες μεθόδους για μεγαλύτερη βελτίωση των παιδιών όπως είναι και η δημιουργία θεραπείας με εκπαιδευμένα σκυλιά τα οποία θα έρχονται σε επαφή με το παιδί. Συμφωνά με την Διευθύντρια του σχολείου «Έχουμε αντιμετωπίσει επιθετικές συμπεριφορές παιδιών, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή εφηβείας όμως υπάρχουν ειδικοί χειρισμοί και τα διαχειριζόμαστε πάντα με συνεργασία των γονιών. Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε στο σπίτι αλλά και ούτε οι γονείς στο σχολείο για αυτό πρέπει να είμαστε χέρι με χέρι δεμένοι, και να συνεργαζόμαστε αυτούσιες της πληροφορίες που πρέπει για το απώτερο καλό του παιδιού.»

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αυτοματοποιήσουν οι γονείς αυτών των παιδιών είναι όταν πια αυτά τα παιδιά στα 21 τους αποφοιτούν από αυτό το σχολείο και βγαίνουν  έξω στο κόσμο. Κανένα μέρος στην Λάρνακα δεν προσφέρει σε  παιδιά με ειδικές ανάγκες κάτι αντίστοιχο αυτού του σχολείου, με αποτέλεσμα τα παιδιά να ξεχνάνε αυτά που έχουν μάθει στο σχολείο αλλά και να πρέπει να δέχονται 24ωρη παρακολούθηση από τους γονείς. Αρκετά μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν συναισθηματική αστάθεια κατάθλιψη ή μια αντιδραστική συμπεριφορά αφού θα σταματήσει η καθημερινή τους επαφή και ψυχαγωγία την οποία πρόσφερε το σχολείο.

 

 

Το σχολείο διαθέτει:

Φυσιοθεραπεία

Αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης

Εργοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Διαδραστικό πάτωμα και τείχος

Snoezelen

Μουσικοθεραπεία

Κολύμβηση

Ιπποθεραπεία

Υδροθεραπεία

 

Προγράμματα:

Προεπαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Κοινωνικής μάθησης

Πρόγραμμα Αγοράς

Ενίσχυσης της φυσικής κατάστασης των παιδιών

Οικολογικό Σχολείο

Αντιμετώπισης Προβλημάτων Πειθαρχίας

Έκτακτες ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο

Youth in Action

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius

Πρόγραμμα καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων – Ανοικτό σχολείο

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »