Εκπαίδευση

Το plan B και η δεύτερη ευκαιρία στο όνειρο των Παγκύπριων Εξετάσεων

Πηγή: reporter.com.cy

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Μπορεί για κάποιους η αγωνία να έλαβε τέλος, αφού το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει τους επιτυχόντες των εξετάσεων, ωστόσο για κάποιους παρατείνεται για λίγες εβδομάδες ακόμη. Αρκετοί ήταν αυτοί που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία θέση στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου ή στις Στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι μαθητές που ακόμη περιμένουν, αφού με την πρώτη κατανομή δεν εξασφάλισαν κάποια θέση, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Κάποιοι, ίσως και να μην το επιθυμούσαν, αφού θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα ή σε κάποια χώρα του εξωτερικού, έχοντας για plan B τα πανεπιστήμια της Κύπρου, εντούτοις, υπάρχουν κι αυτοί που προσμένουν με αγωνία την επόμενη κατανομή, ώστε να διεκδικήσουν μία θέση, στην σχολή που επιθυμούν.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και το ΑΞΙΚ, σε σχετικές τους ανακοινώσεις, αναφέρουν τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση στα ΑΑΕΙ Κύπρου.

Διεκδίκηση θέσης μέσω της διαδικασίας των Ειδικών Κριτηρίων στο Π.Κ

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο μετρά τους περισσότερους φοιτητές, από όλα τα άλλα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου, στην ανακοίνωσή του, έχει οδηγίες για τους υποψηφίους, που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία θέση με την πρώτη κατανομή.

Όσον αφορά στην διεκδίκηση θέσης, μέσω της διαδικασίας των Ειδικών Κριτηρίων, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η υποβολή των αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει από χθες και γίνεται μόνο ηλεκτρονικά στην διεύθυνση www.ucy.ac.cy/specialcriteria. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 13 Ιουλίου.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν:

α) Υποψήφιοι/ες οι οποίοι/ες παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2021 και είναι έτοιμοι/ες να αρχίσουν τη φοίτησή τους το Σεπτέμβριο 2021.

β) Άρρενες οι οποίοι παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2020, νοουμένου ότι κατέχουν απολυτήριο στρατού ή βεβαίωση αναμενόμενης απόλυσης, με ημερομηνία απόλυσης το αργότερο μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου 2021.

 

 

Διεκδίκηση θέσεων με τη Β΄ Κατανομή Παγκυπρίων Εξετάσεων Π.Κ

Όσον αφορά στη διεκδίκηση θέσης με τη Β’ Κατανομή των Παγκύπριων Εξετάσεων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει πως η υποβολή αιτήσεων έχει επίσης αρχίσει από χθες και γίνεται μόνο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.ucy.ac.cy/fmweb. Η διαδικασία, επίσης, θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021, στις 12:00 το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι η διάθεση θέσεων για τη Β’ Κατανομή θα γίνει βάσει των επιλογών που έχουν καταχωρήσει οι υποψήφιοι/ες στο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας τον Μάρτιο 2021 για την Α’ Κατανομή.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για εισδοχή στα ΑΕΙ Ελλάδας, οι πιο πάνω υποψήφιοι/ες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Β’ και τελευταία κατανομή, θα πρέπει να ξανασυνδεθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων της Β’ κατανομής με τους ίδιους κωδικούς (username, password) που έχουν ήδη δημιουργήσει και να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη Β’ κατανομή. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αρχές Σεπτεμβρίου.

Δείτε όλες τις πληροφορίες ΕΔΩ

Διεκδίκηση θέσης μέσω της διαδικασίας των Ειδικών Κριτηρίων στο ΤΕΠΑΚ

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου δίνει εξάλλου τη δυνατότητα στους υποψηφίους, που διεκδικούσαν μία θέση στις σχολές του, να ριχθούν ξανά στη μάχη και σε ανακοίνωσή του, τους εξηγεί πως να το κάνουν.

Όσον αφορά στη διεκδίκηση θέσης μέσω της διαδικασίας των Ειδικών Κριτηρίων, το ΤΕΠΑΚ τονίζει πως έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέση όσοι έχουν παρακαθίσει στις φετινές και περσινές Παγκύπριες και πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης (πλαίσια) για τα προγράμματα σπουδών του. Εξάλλου, δικαίωμα στη διεκδίκηση θέσης έχουν και όσοι πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια των Ειδικών Κατηγοριών

Κατηγορίες:

  • Κατηγορία Α: Υποψήφιοι/ες από οικογένειες με ειδικές περιστάσεις (μέχρι 5% των Κυπρίων εισακτέων)
  • Κατηγορία Β: Υποψήφιοι/ες με ειδικές ανάγκες/περιστάσεις (μέχρι 6% των Κυπρίων εισακτέων)
  • Κατηγορία Γ: Υποψήφιοι/ιες άλλων ειδικών κατηγοριών (μέχρι 3% των Κυπρίων εισακτέων)

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 13 Ιουλίου και θα γίνεται ηλεκτρονικά. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί δύο μέρες αργότερα, στις 15 Ιουλίου.

 

 

Διεκδίκηση θέσεων με τη Β΄ Κατανομή Παγκυπρίων Εξετάσεων για το ΤΕΠΑΚ

Όσον αφορά στη διεκδίκηση θέσης με την Β’ Κατανομή, το ΤΕΠΑΚ υπέδειξε πως δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι μπορούν να φοιτήσουν άμεσα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και όσοι έχουν παρακαθίσει στις φετινές ή περσινές Παγκύπριες Εξετάσεις και πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης (απαιτούμενα μαθήματα) για τα προγράμματα σπουδών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στα οποία επιθυμούν να εισαχθούν.

Η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει στις 13 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί, επίσης, στις 15 Ιουλίου. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Δείτε όλες τις πληροφορίες ΕΔΩ

 

 

Διεκδίκηση θέσης στο ΑΞΙΚ

Το όνειρο δεν έχει τελειώσει, ούτε για τους υποψήφιους που ήθελαν να εξασφαλίσουν μία θέση στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου. Σε ανακοίνωση, του το ΑΞΙΚ αναφέρει πως οι θέσεις που θα κενωθούν λόγω κατάταξης των υποψηφίων που τις κατέλαβαν στην Εθνική Φρουρά ή για άλλους λόγους, θα δοθούν σε ενδιαφερόμενους οι οποίοι θα υποβάλλουν εμπρόθεσμα σχετική αίτηση στο ΑΞΙΚ.

Δικαίωμα στην υποβολή αίτησης έχουν όσοι παρακάθισαν στις φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις και μπορούν να φοιτήσουν την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς επίσης και όσοι ολοκληρώνουν την στρατιωτική τους θητεία στην Εθνική Φρουρά, εντός του 2021 και είναι σε θέση να φοιτήσουν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Διευκρινίζεται ότι αίτηση μπορεί να υποβληθεί από όσους πληρούν το (α) ή το (β) πιο πάνω, ανεξάρτητα από το αν έχουν δηλώσει ή όχι αρχικά για το ΑΞΙΚ.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να προμηθευτούν έντυπα αιτήσεων από τις 22 Ιουλίου και  θα πρέπει να τα παραδώσουν στο Ινστιτούτο ή να σταλούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ccharalambides@hhic.moec.gov.cy μέχρι τις 26 Ιουλίου 2021 και ώρα 1.00 μ.μ. το αργότερο.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση ΕΔΩ

Σχετικά νέα

X
Translate »