ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

To Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας γίνεται Δημαρχείο

Πηγή: philenews.com

Στους τοίχους τους θα αντηχούν για πάντα τα βογγητά και οι αναστεναγμοί των παλληκαριών του 1974 που πρώτα έτρεξαν για την προάσπιση της Δημοκρατίας και μετά για την απόκρουση της τουρκικής εισβολής και βρέθηκαν τραυματισμένοι στους θαλάμους του για νοσηλεία.

Στους μετρημένους θαλάμους και κρεβάτια του γεννήθηκαν τα πρώτα προσφυγόπουλα της Λάρνακας και της Αμμοχώστου από μάνες που ξάπλωναν ακόμα και σε ντιβάνια στους διαδρόμους, εκδιωγμένες μαζί με τις οικογένειες τους από τους Τούρκους εισβολείς. Στις αυλές του παλιού νοσοκομείου Λάρνακας θα αντηχούν για πάντα οι φωνές κατοίκων της Λύσης, της Βατυλής, της Άχνας, του Άρσους Λάρνακας και άλλων κατεχόμενων χωριών σήμερα, που το επισκέπτονταν και προ της εισβολής. Έπαιρναν τη γραμμή, αν δεν είχαν δικό τους μέσο, για να πάνε στη Λάρνακα και να εξυπηρετηθούν στα ιατρεία του. Σε εποχές, που οι ιδιωτικές κλινικές είτε δεν υπήρχαν, είτε ήταν ελάχιστες. «Ήταν το νοσοκομείο το καλό», κτισμένο το 1937 από τον Βασιλιά Γεώργιο Στ΄ και τη Βασίλισσα Ελισάβετ επ’ ευκαιρία της ενθρόνισης τους τον Μάιο εκείνης της χρονιάς. Δωρισμένο ως Παιδιατρική Κλινική για τις ανάγκες της Λάρνακας, όπως μαρτυρεί μέχρι σήμερα μια επιγραφή.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980, που κτίστηκε από τους Αμερικανούς το νέο νοσοκομείο Λάρνακας, το παλιό νοσοκομείο της πόλης, σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας, Αντρέα Μωυσέως, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πόλη του Ζήνωνα και την επαρχία Λάρνακας. Και το ότι σώθηκε και θα αποτελέσει δημαρχείο, είναι εξέλιξη που πρέπει να χαροποιεί όλους τους Λαρνακείς, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μωϋσέως, η πρώτη φορά κατά την οποία ενώπιον του Δήμου Λάρνακας τέθηκε εισήγηση για αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου της πόλης ως δημαρχείου, νοουμένου ότι είχε κατεδαφιστεί το μέχρι τότε δημαρχείο, ήταν περίπου το 2007. «Πέρασαν από τότε 14 χρόνια και το ότι σήμερα αυτός ο στόχος είναι γεγονός, είναι κάτι που πιστεύω ότι πρέπει να χαροποιεί όλους τους Λαρνακείς», κατέληξε ο πρώην Δήμαρχος Λάρνακας.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, με αφορμή την υπογραφή την περασμένη Παρασκευή του συμβολαίου για την ετοιμασία μελέτης και για την επίβλεψη του έργου «Στέγαση των Υπηρεσιών του Δήμου Λάρνακας στον χώρο του Παλιού Νοσοκομείου Λαρνακας» ανέφερε πως το συμβόλαιο υπογράφθηκε μεταξύ του Δήμου Λάρνακας ως Αναθέτουσα Αρχή και της εταιρείας Δημήτρης Μιχαήλ & Συνεργάτες Ε.Π.Ε. ως αναδόχου. Όπως ανέφερε ο κ. Βύρας μιλώντας στον «Φ», με βάση τη συμφωνία τα σχέδια για το έργο ώστε να μπορέσει ο δήμος να βγει προσφορές, πρέπει να είναι έτοιμα σε 18 μήνες.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, ο δήμος θα ξεκινήσει τα έργα για το νέο δημαρχείο, εντός του 2023, έναντι δαπάνης έως €6,5 εκατ. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, το συμβόλαιο προνοεί μεταξύ άλλων την ετοιμασία μελέτης για αποκατάσταση των διατηρητέων οικοδομών, την αποκατάσταση ή/και την κατεδάφιση υφιστάμενων οικοδομών που δεν είναι διατηρητέες ή/και συμπλήρωση αυτών με νέες, ώστε στο σύνολο τους να μπορεί να στεγάσει τις Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας στο χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας, που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Γρηγορίου Αυξεντίου.

Επίσης, η μελέτη αφορά τη διαμόρφωση της αυλής (χώροι στάθμευσης, χώρος πρασίνου, κ.ά.), σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες επιστημονικά και νομοθετικά, μεθόδους και κανονισμούς. Παράλληλα, όλες οι τυχόν προσθήκες/ κατασκευές για τις ανάγκες της νέας χρήσης των οικοδομών και όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις θα γίνουν με σεβασμό στο χαρακτήρα, τυπολογία και μορφολογία των κτηρίων. Για την αποκατάσταση του κτηρίου θα εφαρμοστούν σύγχρονες τεχνικές, συμβατές με τα παραδοσιακά υλικά για ότι αφορά τις διατηρητέες οικοδομές.

Σημειώνεται ότι το κτήριο των εξωτερικών ιατρείων θα παραμείνει σε λειτουργία ως έχει και δεν περιλαμβάνεται στη μελέτη.

Το Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας, για το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην ολοκλήρωση του και η σημαντική φιλάνθρωπος και δωρήτρια της πόλης, Ευανθία Πιερίδου, είναι ένας χώρος ιστορικής αξίας με κτήρια αρχιτεκτονικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος που το καθιστούν ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της πόλης της Λάρνακας, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή και τα βιώματα των Λαρνακέων.

Σχετικά νέα

X
Translate »