Όμορφα της Πόλης

Το μικρό μαγαζάκι στα στενά του Αγίου Λαζάρου που μας ταξιδεύει στο παρελθόν (pics-vid)

Της Νάσιας Γεωργίου 

 

Το μαγαζί αυτό αποτελεί ένα ταξίδι στην ιστορία των κυπριακών δρώμενων, μια μηχανή του χρόνου στo παρελθόν, σε μια εποχή διαφορετική, αλλιώτικη. 

Βρίσκεται στα στενά του Αγίου Λαζάρου και σίγουρα πολλοί θα το έχετε δει καθώς πηγαίνοντας στο κέντρο της πόλης από τη Λεωφόρο Φανερωμένης αναγκαστικά πρέπει να περάσεις από μπροστά του. Σίγουρα την ίδια απορία που είχαμε εμείς θα την έχουν και πολλοί άλλοι που γνωρίζουν την ύπαρξη του…Τι είναι αυτό το μαγαζάκι; Τι αντικείμενα πουλά κτλ…Η απορία αυτή μας οδήγησε στο να συγκεκριμένο ρεπορτάζ όπου παρουσιάζουμε την ιστορία του και το περιεχόμενο του.

 

Το δημιούργησε ένας άνθρωπος που δεν ζει πια,  ένας άνθρωπος που αποφάσισε να γίνει θεματοφύλακας της παράδοσης διατηρώντας, συλλέγοντας και διαφυλάσσοντας την ιστορία εκατόν χρόνων. Ένα μικρό θησαυροφυλάκιο της ιστορίας το οποίο διαθέτει όλα τα έπιπλα και αντικείμενα ενός κυπριακού παραδοσιακού σπιτιού.

 

 

Συντήρηση, δημιουργία και ήδη υπάρχοντα προϊόντα, μια κληρονομία της παράδοσης και ένα τουριστικό μουσείο στα μάτια των ξένων. Ένα οικογενειακό μικρό εργαστήρι το οποίο έχει κομμάτια από την ιστορία της Κύπρου ξεκινώντας από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Σύμφωνα με τον κύριο Μιχάλη το να συντηρείς ένα παλιό αντικείμενο θέλει υπομονή, κόπο γνώση και αγάπη. Ένας τεχνίτης νιώθει κάθε φορά που φτιάχνει ένα αντικείμενο πως δίνει στα αντικείμενα ένα κομμάτι του εαυτού του. Τα παιδιά του όπως μας τα είπε είναι από καλής ποιότητας ξύλο το οποίο αντέχει περισσότερο από μια ζωή ενός ανθρώπου, ενώ πάντα θα μπορούν να συντηρηθούν και να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου. Το μαγαζί είναι στην καρδία της πόλης σε ένα παλιό κλασσικό σπίτι και αποτελεί ένα μέρος πόλος έλξης για τους τουρίστες στους οποίους τραβάει την προσοχή.

 

 

Συμφώνα με τον κύριο Μιχάλη, δυστυχώς ο κόσμος πια δεν αγοράζει παλιά αντικείμενα αλλά ούτε και δίνει χρήματα να τα επιδιορθώσει ή να τα συντηρήσει. Όμως αυτό που κάνει, αποτελεί συνέχεια του έργου του πατέρα του και θα προσπαθήσει να το κάνει όσα χρόνια ακόμη μπορεί. Μας είπε πως έχει δώσει σε πολλά μουσεία σε όλη την Κύπρο αντικείμενα αφού το μικρό του μαγαζί αποτελεί ένα μέρος που μπορεί να βρει κάνεις τα πάντα. Ακόμη μπορεί να φτιάξει έπιπλα όπως τα επιθυμεί ο πελάτης αλλά και να ξαναδώσει ζωή σε αντικείμενα τα οποία έχουν καταστραφεί από το πέρασμα των χρόνων.

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »