Πολιτιστικά

Το μαχαΛάrt φωτίζει τις γειτονιές της Λάρνακας (φώτο)

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου η Λάρνακα 2030 φώτισε με πολλή αισιοδοξία και εξωστρέφεια τις γειτονιές της πόλης, εντάσσοντάς τες σε μια γιορτή δημιουργικότητας, έκφρασης και ενσυναίσθησης.

Η καρδιά της πόλης χτύπησε δυνατά και αισιόδοξα στην πλατεία Ζουχουρί που έγινε ο κατ’ εξοχήν τόπος του “μαχαΛάrt”, του νέου θεσμού που έχει εισαγάγει η Λάρνακα 2030, προκειμένου να ενεργοποιήσει τις γειτονιές που βρίσκονται στις παρυφές του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι.

Η μέρα στην πλατεία Ζουχουρί συμπεριλάμβανε τις εξής δράσεις:

 

  • Το πρώτο φεστιβάλ ΜΑΖ(ουχουρ)Ι που έλαβε χώρα από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 22.00 και ήταν μια συνεργασία του οργανισμού Citizens in Power με τη Λάρνακα 2030. Το πρόγραμμα περιείχε μια σειρά δράσεων και εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες με θεματικούς άξονες την ποικιλομορφία της Λάρνακας, την ανάγκη της συμπεριληπτικότητας και τη βιωσιμότητα.

 

  • Από τις 15:00 μέχρι τις 18:00 διεξήχθη ένα εργαστήριο από την UNFICYP για την οικοδόμηση της ειρήνης με βασική ομιλήτρια την Dr Orli Fridman. Το εργαστήριο που ήταν στην αγγλική γλώσσα έγινε στον Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας (Κοινοτικό Κέντρο Λάρνακας). Ακολούθησε συζήτηση, η οποία πρόσφερε την ευκαιρία δικτύωσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων γυναικών, καλλιτεχνών, ακτιβιστών και άλλων συμμετεχόντων.

 

  • Από τις 17:00 μέχρι τις 18:00 κορυφώθηκε το Drumming Up Art and Hope μ’ ένα μεγάλο συναπάντημα στην πλατεία Ζουχουρί όπου εκτέθηκαν δημόσια οι δημιουργίες των κατοίκων από τον Άη Γιάννη, το Τσιακκιλερό, την Φανερωμένη και τη Χρυσοπολίτισσα, ενώ παιδιά και ενήλικες συμμετείχαν με φαντασία και δημιουργικότητα σε μια συναυλία με  μουσικά όργανα αντικείμεναπου είχαν φέρει από το σπίτιτους. Η μεγάλη συμμετοχή και το κέφι των ανθρώπων απογείωσε την τελική φάση του πρότζεκτ, δημιουργώντας ισχυρό απόθεμα για τις δράσεις που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

 

 

  • Στις 18:30 στην παρουσία πλήθους κόσμου έκανε πρεμιέρα το «Πριγκιπίσσης Ζεχρά», η πρωτοποριακή περιπατητική παράσταση σε κείμενα του Κώστα Μαννούρη και σε σκηνοθεσία της Νάγιας Τ. Καρακώστα. Οι θεατές-περιπατητές συνάντησαν τους συντελεστές της παράστασης -τους ηθοποιούς και τον μουσικό- στην πλατεία Ζουχουρί και ξεκίνησα το οδοιπορικό τους στα στενά του Τουρκομαχαλά της Σκάλας.
  • Εκεί συνάντησαν τις ηρωίδες και τους ήρωες του Μαννούρη, λίγο αλλόκοτους και απόκοσμους, καθημερινούς ωστόσο και γνώριμους. Οι συμμετέχοντες, μέσα στη συγκίνηση και την κατάνυξη της δραματουργίας, μπήκαν αβίαστα σ’ ένα παιχνίδι ενσυναίσθησης. Κλήθηκαν να καταλάβουν τους χαρακτήρες, να εικάσουν τα βάσανα και τις ελπίδες τους. Αν κρίνουμε απ’ το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών, καθώς και απ’ τα θερμά τους σχόλια, είναι σαφές ότι συμμερίστηκαν στο έπακρο το όραμα της δημιουργικής ομάδας.
  • Οι συμμετέχοντας στην «Πριγκιπίσσης Ζεχρά» έφαγαν λουκουμάδες κερασμένους απ’ τον «Λοκμάκο», με τους ενήλικες να πίνουν κι ένα σφηνάκι ζιβανία στην υγειά των κατοίκων του Τουρκομαχαλά και εις μνήμην όσων πέρασαν από κει, αφήνοντας το αποτύπωμά τους στη συλλογική μνήμη. Θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις παραστάσεις: στις 27 και 29 Σεπτεμβρίου και στις 14 και 15 Οκτωβρίου. Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 19:00. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

 

ΧΟΡΗΓΟΙ
Χορηγός: Ocean Basket

Συνέταιρος: HF Markets

Digital Partner: IDEA SEVEN

Υποστηρικτής: Sun Shadow

Φίλος: Livadiotis Group

Φίλος: McDonald’s

 

Περισσότερες πληροφορίες: info@larnaka2030.eu

Σχετικά νέα

X
Translate »