ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Το καλοκαίρι σε εφαρμογή στην Αραδίππου το πρόγραμμα «Πληρώνω Όσο Πετώ» (φώτο)

Αρχές καλοκαιριού τίθεται σε εφαρμογή στον Δήμο Αραδίππου και τις Κοινότητες Τρούλλων, Κελιών και Κόσιης, το πρόγραμμα «Εγκαθίδρυσης Συστήματος Διαλογής στην Πηγή και Χωριστή Συλλογή Ανακυκλώσιμων και Οργανικών Αποβλήτων και Εφαρμογή Συστήματος Πληρώνω Όσο Πετώ (ΠΟΠ)” με προπληρωμένη σακούλα.

Το καλοκαίρι σε εφαρμογή στην Αραδίππου το πρόγραμμα «Πληρώνω Όσο Πετώ» (φώτο)

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Οίκημα του Ιστορικού και Λαογραφικού Αρχείου του Δήμου Αραδίππου, η τελική παρουσίαση και αξιολόγηση του τρόπου προσέγγισης του συγκεκριμένου προγράμματος.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προωθείται στον Δήμο εδώ και τέσσερα χρόνια και εξέφρασε ικανοποίηση επειδή όπως είπε «μετά τις συναινέσεις και προσπάθειες που κάναμε, επιτέλους το πρόγραμμα Πληρώνω Οσο Πετώ, εφαρμόζεται κοντά μας και θα αποτελέσει πρότυπο για όλους τους Δήμους».

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος «θα γίνεται χωριστή διαλογή των σκυβάλων, δηλαδή τα ανακυκλώσιμα, τα μεικτά και τα οργανικά, τα οποία οργανικά θα προβαίνουν σε επεξεργασία. Ευελπιστούμε ότι με τη λειτουργία του νέου εργοστασίου στη Κόσιη και με την επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών θα φέρουν τελικά καλύτερη ποιότητα ζωής τους πολίτες».

Εξάλλου η Έλενα Στυλιανοπούλου, από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος χαρακτήρισε «πολύ ξεχωριστό το πρόγραμμα που παρουσιάζεται σήμερα, αφού ολοκληρώνεται η μελέτη για την εφαρμογή στον Δήμο Αραδίππου του Προγράμματος Πληρώνω όσο Πετώ. Ο Δήμος Αραδίππου μαζί με το Τμήμα Περιβάλλοντος προσπάθησε και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να εφαρμόσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην ολότητα του».

Πρόσθεσε πως «ο Δήμος Αραδίππου είναι ο πρώτος Δήμος που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό και είναι το πρώτο σημάδι ότι προχωρούμε προς τη ξεχωριστή συλλογή των αποβλήτων όπως είναι και οι υποχρεώσεις μας, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Νομοθεσίες. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική αρχή και αναμένουμε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι  Δήμοι και Κοινότητες της Κύπρου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Στυλιανοπούλου είπε πως «το έργο έχει αρχίσει εδώ και κάποιους μήνες, μέσα στα πλαίσια και του ολοκληρωμένου προγράμματος Life IP Size Zero Waste. Στόχος μας ήταν να δουλέψουμε με τον Δήμο Αραδίππου ως ένα πιλοτικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να έχουμε επίσης ένα πρότυπο που θα μπορούμε μετά να εφαρμόσουμε ή να έχουμε εμπειρίες για να το εφαρμόσουμε και για τους άλλους Δήμους».

Σημείωσε ακόμα ότι «στόχος είναι να αρχίσει η εφαρμογή του τους επόμενους μήνες, δηλαδή Ιούνιο, Ιούλιο εάν όλα πάνε καλά και με την προμήθεια του εξοπλισμού που χρειάζεται».

Από την πλευρά της η Δρ. Μαρία Λοϊζίδου, καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, είπε πως «συμμετέχουμε σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα μαζί με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας και έχουμε την ευθύνη να κάνουμε μια ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στη Κύπρο. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και το πρόγραμμα Πληρώνω όσο Πετώ έχει αρχίσει να εκπονείται».

Σήμερα συνέχισε «βρισκόμαστε στην Αραδίππου για να ξεκινήσουμε ως πρώτος Δήμος τη διαλογή στην πηγή, σε μεγάλο βαθμό, για να έχουμε τη μηδενική απόρριψη απορριμμάτων στους χώρους ταφής. Συνεπώς το πρόγραμμα αυτό μας δίνει την ώθηση μαζί με ένα άλλο πρόγραμμα που έχει το Υπουργείο Γεωργίας, να ξεκινήσουμε όλη αυτή τη διαδικασία με στόχο να μειωθεί η διαχείριση των απορριμμάτων και όχι να αυξηθεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων όπως ακούγεται».

Η Δρ. Λοϊζίδου ανέφερε ακόμα ότι «είμαστε εδώ για να συμβάλουμε σημαντικά και οι πολίτες να συνδράμουν γιατί εάν δεν κάνουν ανακύκλωση τα έξοδα, το κόστος θα είναι στα ύψη γιατί θα έχουμε τα τέλη ταφής. Συνεπώς επιβάλλεται οι πολίτες να αντιληφθούν ότι αυτό το σχέδιο γίνεται για το καλό τους  και να τους έχουμε κοντά μας για να μας βοηθήσουν».

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »