Πολιτιστικά

Τιμήθηκε το «λοκούμι του γάμου» της Αθηένου

Ο Δήμος Αθηένου τιμήθηκε για το «λοκούμι του γάμου» από την Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

 

Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Αθηένου αναφέρεται ότι «πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία εκδήλωση με θέμα «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία: Το μέλλον της Παράδοσης». Στην εκδήλωση μίλησαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ και διευθύντρια της Λεβέντειου Πινακοθήκης Λουκία Χατζηγαβριήλ Λοΐζου και η Ιωάννα Παπαντωνίου, Διευθύντρια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος».

Ακολούθησε η παρουσίαση των επτά στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφηκαν στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2018 και δόθηκαν διπλώματα στους εκπροσώπους των επιτυχόντων. Ανάμεσα στα 7 στοιχεία που εγκρίθηκαν το 2018, το «λοκούμι του γάμου» της Αθηένου έχει προέχουσα θέση.

Ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς, παρέλαβε το δίπλωμα και «ευχαρίστησε την Επιτροπή για την έγκριση της αίτησης και την εγγραφή του λοκκουμιού της Αθηένου».

Πρόσθεσε ότι «ο Δήμος δίνει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αθηένου στις επόμενες γενιές, γι΄ αυτό ύστερα από αιτήσεις που υπέβαλε, έχουν εγγραφεί συνολικά τέσσερα στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τον Δήμο. Πρόκειται για το αθηενίτικο κέντημα – η αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλλα, η παράδοση της αρτοποιίας – το ψωμί της Αθηένου, οι εκδηλώσεις για την πανήγυρη του πολιούχου Αγίου Φωκά και το λοκκούμι του γάμου».

Σύμφωνα με τον κ. Καρεκλά «για το 2019 έχει προ-εγκριθεί το οφτό της Αθηένου, το παραδοσιακό οφτό της Κύπρου. Είπε ακόμα ότι λόγω των πολλών στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς που υπάρχουν στην Αθηένου, ο Δήμος προγραμματίζει να υποβάλει και τα επόμενα χρόνια τις αιτήσεις, για να εγκριθούν και εγγραφούν στον Εθνικό Κατάλογο, πολλά άλλα στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

 

Σχετικά νέα

X
Translate »