Γενικά

Τι σημαίνει να κρατάς στα χέρια σου μια κροτίδα; Ο λόγος στους ειδικούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Κροτίδες…

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Ένα έθιμο που εξελίσσεται σε επικίνδυνο παιχνίδι στα χέρια νέων. Μια κακή συνήθεια που μπορεί να καταλήξει σε τραγικά γεγονότα όπως ακρωτηριασμό, σοβαρά εγκαύματα ή ακόμη και τύφλωση.

 

 

 

Άλλωστε τα στοιχεία των τελευταίων ετών τρομάζουν. Από το 2002 μέχρι πέρυσι έχουν καταγραφεί 54 σοβαροί τραυματισμοί και άλλοι 80 συνάνθρωποί μας υπέστησαν ελαφρά τραύματα από τη χρήση κροτίδων.  Το ευτυχές γεγονός ότι δεν καταγράφηκαν θάνατοι. Ωστόσο, το επικίνδυνο αυτό αντικείμενο στα χέρια νεαρών προσώπων αλλά και μικρών παιδιών κάθε χρόνο αποτελούν “πονοκέφαλο” αλλά και “εφιάλτη” για τις αρχές που ρίχνονται στη μάχη για πάταξη του φαινομένου. Μοναδικός στόχος, ένα ασφαλές και αναίμακτο Πάσχα.

Ο Οδυσσέας Παπαδόπουλος υπηρετεί 19 χρόνια στις τάξεις της Αστυνομίας από τη θέση του πυροτεχνουργού και εξηγεί στο AlphaNewsLive τι σημαίνει να κρατά κάποιος στα χέρια του κροτίδα. Απαντά στο ερώτημα γιατί αυτές που προέρχονται κυρίως από τα κατεχόμενα είναι “κίνδυνος θάνατος” και γιατί οι νέοι πρέπει να μείνουν μακριά από το επικίνδυνο αυτό έθιμο.

Συγκλονίζει όταν μας περιγράφει τις στιγμές που κλήθηκε στο καθήκον σε σκηνές έκρηξης και βρέθηκε ενώπιον δυσάρεστων περιστατικών.

 

“Είναι δύσκολο να μαζεύεις ανθρώπινα μέλη από το έδαφος”, λέει χαρακτηριστικά και ευχή του είναι η νεολαία να ευαισθητοποιηθεί, να ακούσει, να μάθει και να κατανοήσει πως η λέξη κροτίδα, σημαίνει απλά κίνδυνος.

 

 

Τα στοιχεία που καταγράφονται στη λίστα της Αστυνομίας για εντοπισμό κροτίδων, για τραυματισμούς αλλά και o αριθμός των προσώπων που έχουν εμπλακεί μιλούν από μόνα τους.

Ας δούμε τι καταγράφηκε το έτος 2006.

Τη συγκεκριμένη χρονιά, απασχόλησαν τις αρχές 66 υποθέσεις για χρήση κροτίδων. Καταγράφηκαν 13 εκρήξεις και κατασχέθηκαν 16,058 κροτίδες. Τέσσερα πρόσωπα τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι επτά ελαφρά.

 

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη που παρέθεσε στο AlphaNewsLive, ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας, Οδυσσέας Παπαδόπουλος.

 

Τι σημαίνει να κρατά κάποιος στα χέρια του κροτίδα;

“Σημαίνει επικίνδυνα εκρηκτικά τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν πιέσεις μέχρι και 350 ατμόσφαιρες ανά τετραγωνική ίντζα, θερμοκρασίες μέχρι και 400 βαθμούς κελσίου, ταχύτητες  μέχρι και 10 χιλιάδες πόδια το δευτερόλεπτο”.   

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν;

“Αυτή τη περίοδο όπως και κάθε χρόνο, αυτή την περίοδο είναι σε έξαρση το φαινόμενο, είναι μια κακή συνήθεια και πολύ επικίνδυνοι γιατί οι κροτίδες περιέχουν εκρηκτική ύλη που είναι εύφλεκτη και απρόβλεπτη, και επειδή είναι εγκλωβισμένη μέσα σε ένα περίβλημα, δημιουργεί φοβερές πιέσεις, ψηλές θερμοκρασίες και φοβερές ταχύτητες εκρήξεων και για να χειριστείς μια κροτίδα πρέπει να την ανάψεις. Είναι και ο κυριότερος λόγος που υπάρχουν τόσοι πολλοί τραυματισμοί, ακρωτηριασμοί, τυφλώσεις και πολύ σοβαρά εγκαύματα.  

 

 

Υπάρχουν διάφορα είδη κροτίδων. Ποια όμως θεωρούνται πιο επικίνδυνα;

“Οι κροτίδες είναι όλες επικίνδυνες, δεν υπάρχει ασφαλής κροτίδα. Σίγουρα αναλόγως με την κροτίδα δηλαδή εάν είναι αυτοσχέδια, εργοστασιακή ανάλογως με το μέγεθος και το περίβλημα η επικινδυνότητα διαφέρει, χωρίς να σημαίνει ότι μηδενίζεται. Η επικινδυνότητα υφίσταται είναι εκεί, υπάρχει, πιθανόν να διαφέρουν οι παράμετροι αλλά η κάθε κροτίδα έχει τη δική της επικινδυνότητα. 

 

Πόσο εύκολο είναι κάποιος να κατασκευάσει μια κροτίδα;

“Και μόνο η σκέψη εγκυμονεί κίνδυνο. Διότι το κάθε στάδιο έχει το δικό του κίνδυνο. Και μόνο να σκεφτεί κάποιος να δημιουργήσει κάτι έφλευκτο και να το εγκλωβίσει κάπου αυτό από μόνο του αυξάνει τον όποιο κίνδυνο γεωμετρικά. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράμετροι και τόσοι πολλοί παράγοντες που πιθανόν μπορούν να ενεργήσουν με καταλυτικό τρόπο ώστε να έχει κάποιος ατύχημα.  

 

 

Πρόσφατα είδαμε αρκετές συλλήψεις νεαρών προσώπων, μεταξύ αυτών και ανηλίκων. Ποιοι παράγοντες είναι αυτοί που οδηγούν τους νέους να μπουν σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι;

¨Έχουν γίνει συλλήψεις και κατασχέσεις. Τα νεαρά πρόσωπα είναι πιο επιρρεπή σε αυτή την κακή συνήθεια, ίσως γιατί δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους. Για αυτό και εμείς κατά την προσέγγισή μας σε όλα τα επίπεδα, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι αφενός να τους δώσουμε δεδομένα για να κατανοήσουν τους κινδύνους, και αφαιτέρου να τους καταδείξουμε με φωτογραφίες και βίντεο με πραγματικά γεγονότα”.  

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το AlphaNewsLive, την τελευταία πενταετία κατασχέθηκαν 233,652 κροτίδες. Μόνο πέρυσι, ο αριθμός των κατασχεθέντων ανήλθε στις 2,905.  Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2009 κατασχέθηκαν 161,286 κροτίδες εκ των οποίων οι 126,520 προήλθαν από μια μόνο υπόθεση στη Λάρνακα.

 

Ποια τα συναισθήματα όταν βρίσκεται ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων, εννοώ όταν κληθείτε σε ένα περιστατικό έκρηξης και δείτε πως υπάρχει τραυματίας.

“Αυτό το επάγγελμα το κάνω τα τελευταία 19 χρόνια. Πολλές φορές βρέθηκα μπροστά από δυσάρεστες καταστάσεις και πάντα τα συναισθήματα είναι τα ίδια. Ως πυροτεχνουργοί και ως αστυνομία γενικότερα έχουμε βάλει ένα στοίχημα με ότι μπορούμε να μην τραυματιστεί κανένας, και όταν πάμε σε ένα περιστατικό τότε θεωρούμε ότι έχουμε χάσει το στοίχημα, προβληματιζόμαστε κάνουμε μια αυτοανατροφοδότηση και λέμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα και να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τους νέους μας τη νέα χρονιά ώστε να μην ξανασυμβεί. Σε κάθε μας προσέγγιση βάζουμε και ένα κομμάτι από τον εαυτό μας. Πραγματικά νοιαζόμαστε, εκτός από αστυνομικοί είμαστε και άνθρωποι, άρα μέσα σε αυτό το πνεύμα θέλουμε οι νέοι μας να είναι ασφαλισμένοι”.

 

Πως προσεγγίζει ένας πυροτεχνουργός ένα τέτοιο δυσάρεστο γεγονός;

“Θυμάμαι αρκετά περιστατικά.. Εκείνο που βιώνεις είναι να προσεγγίσεις μια σκηνή έκρηξης, ένα τραγικό συμβάν και πρέπει να το προσεγγίσεις από δυο γωνίες, του πυροτεχνουργού και του ανθρώπου. Νιώθουμε στεναχωρημένοι γιατί δεν καταφέραμε να το σταματήσουμε. Είναι δύσκολο να πρέπει να μαζέψεις ανθρώπινα μέλη από το έδαφος και μάλιστα νεαρού ανθρώπου που ενδεχομένως αν είχε αφουγκραστεί πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουμε αυτή την εκστρατεία να μην ήταν σε αυτή τη θέση αυτή τη στιγμή. 

 

Η φετινή εκστρατεία της Αστυνομίας για διαφώτιση και ενημέρωση για τη χρήση κροτίδων φαίνεται πως αποδίδει καρπούς. Άλλωστε πέρυσι όπως βλέπουμε από τα στατιστικά στοιχεία δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας τραυματισμός.

“Ευελπιστούμε να είναι και φέτος επιτυχημένη η εκστρατεία. Έκκλησή μας να φτάσει στα αυτιά όλων, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς να συνδράμουν, να βάλει ο καθένας το λιθαράκι του για να πετύχουμε τα ίδια αποτελέσματα φέτος”.

 

 

Υπάρχουν όμως και οι κροτίδες που προέρχονται από τα κατεχόμενα. Ποιες είναι οι ενέργειες της Αστυνομίας για να βάλει φρένο στην εισροή αυτών των αντικειμένων, προς τις ελεύθερες περιοχές;

“Είναι ο κύριος μας πονοκέφαλος διότι ο μεγαλύτερος όγκος από την παράνομη εισροή κροτίδων από τα κατεχόμενα. Ως Αστυνομία έχουμε λάβει μέτρα, δηλαδή έχουμε εντατικοποιήσει τις περιπολίες μας σε επιρρεπείς χώρους, σε εισόδους προς την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Πύλα που είναι ένα ιδιαίτερο καθεστώς, στα οδοφράγματα και με περίπολα που είναι επιφορτισμένα με αυτό το καθήκον προσπαθούμε να σταματήσουμε την παρανομία γιατί οι περισσότερες δεν διέπονται από κανόνα ασφαλείας. 

 

Πως μπορούν οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους από το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο;

Να είναι κοντά στα παιδιά τους, να παρατηρούν και να ξέρουν που βρίσκονται, να παρατηρήσουν αλλαγές στις συνήθειές τους ή εάν αγόρασαν υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κροτίδων είτε για την μετατροπή επιτρεπόμενων πυροτεχνημάτων σε κάτι άλλο. Και είναι σημαντικό να τους μιλούν γιατί όταν τους καταδείξουν για τους κινδύνους θεωρώ ότι θα είναι ακόμη μια προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Tέλος, ποιο είναι δικό σας μήνυμα..

“Προς θεού, μην πειραματιστείτε πιθανόν να είναι το πρώτο σας λάθος που θα είναι και το τελευταίο”.

 

 

 

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »