Δελτία Τύπου

Τι λένε Υπουργείο κι εταιρεία για τους 176 Κύπριους που «εγκλωβίστηκαν» στη Ρώμη

Πηγή: alphanews.live

 

Γύρω στις έξι το απόγευμα, ώρα Κύπρου, αναμένεται να επιστρέψουν από την Ιταλία, οι 176 επιβάτες και πλήρωμα που «εγκλωβίστηκαν» στο αεροδρόμιο Fiumicino (Φιουμιτσίνο) της Ρώμης, όταν στο αεροσκάφος της Cyprus Airways με το οποίο θα ταξίδευαν, παρατηρήθηκε τεχνικό πρόβλημα.

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι η εν λόγω πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγω τεχνικού προβλήματος και η εταιρεία καταβάλλει προσπάθειες για επαναπρογραμματισμό και εκτέλεση της πτήσης.

«Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας έγιναν δέκτες παραπόνων από επηρεαζόμενους επιβάτες και ως εκ τούτου επικοινώνησαν με την αεροπορική εταιρεία, η οποία ενημέρωσε ότι το αεροσκάφος έχει επιδιορθωθεί και αναμένεται η εκτέλεση της πτήσης από Ρώμη προς Κύπρο να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας», σημειώνει.

«Αναφέρεται επίσης ότι, μετά από επικοινωνία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με το Υπουργείο Εξωτερικών, δόθηκαν οδηγίες στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη όπως παρασχεθούν όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις στους επιβάτες της επηρεαζόμενης πτήσης, ιδιαίτερα σε όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, μέχρι την επίλυση του προβλήματος και την ασφαλή επιστροφή τους στη Κύπρο.»

«Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας παρακολουθούν στενά το θέμα με γνώμονα την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προς τους επιβάτες της επηρεαζόμενης πτήσης, με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό EU261/2004 για τα δικαιώματα επιβατών», καταλήγει.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Χρήστος Λαμνιτίτης, Εμπορικός Διευθυντής της Cyprus Airways «το βράδυ της Τρίτης 29 Αυγούστου, κατά την διάρκεια του ελέγχου του αεροσκάφους πριν την απογείωση του από το αεροδρόμιο της Ρώμης, παρατηρήθηκε ένα τεχνικό πρόβλημα, το οποίο στην φύση του δεν ήταν μεν σοβαρό, αλλά χρειαζόταν ένα εξάρτημα».

Πρόσθεσε ότι «από την πρώτη στιγμή οι 170 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στη Ρώμη, κάτι που ήταν δύσκολο γιατί δεν είναι εύκολο, με προειδοποίηση δύο μόνο ωρών, να εξευρεθεί ξενοδοχείο για να τους φιλοξενήσει. Η εταιρεία παρείχε όλες τις διευκολύνσεις και ό,τι προβλεπόταν από τους Κανονισμούς, για τους επιβάτες και το πλήρωμα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λαμνιτίτης είπε πως «λόγω του προχωρημένου της ώρας, η παραγγελία για το εξάρτημα τοποθετήθηκε την Τετάρτη το πρωί και παραδόθηκε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας. Αφού έγιναν οι απαραίτητες εργασίες για τοποθέτηση του εξαρτήματος στο αεροσκάφος, οι τεχνικοί ενημέρωσαν την εταιρεία ότι αυτό ήταν έτοιμο για να αναχωρήσει από τη Ρώμη».

Αμέσως συνέχισε «ενημερώθηκαν οι επιβάτες οι οποίοι γύρω στις 12 το μεσημέρι παραλήφθηκαν από λεωφορεία από τα ξενοδοχεία όπου διέμεναν και μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο. Γύρω στη μία το μεσημέρι, ώρα Κύπρου άρχισε το check in και αναμένεται ότι περίπου στις έξι το απόγευμα το αεροσκάφος θα φτάσει στο αεροδρόμιο Λάρνακας».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εμπορικός Διευθυντής της Cyprus Airways παραδέχθηκε ότι «ήταν δύσκολο για τους επιβάτες μεταξύ των οποίων και οικογένειες με παιδιά, να παραμείνουν για δύο βράδια εκτός της χώρας και του σπιτιού τους».

«Ωστόσο και για την ίδια την εταιρεία η Τετάρτη ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα, αφού λόγω του γεγονότος ότι διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και αρκετός κόσμος επιστρέφει από τις διακοπές του, δεν υπήρχαν άμεσες εναλλακτικές λύσεις για επίλυση του θέματος», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμα πως «εναλλακτικές λύσεις είχαμε ετοιμάσει από χθες Τετάρτη και ήταν σε αναμονή, αφού σε περίπτωση που το αεροσκάφος, για οποιονδήποτε λόγο δεν ήταν έτοιμο για αναχώρηση, να τις εφαρμόσουμε και να φέρουμε πίσω στην Κύπρο τους επιβάτες. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας έγιναν πάρα πολλές ενέργειες από πλευράς της εταιρείας και ήταν έτοιμες για εφαρμογή ώστε οι επιβάτες να επιστρέψουν στη Λάρνακα».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Λαμνιτίτης απάντησε πως «πάνω απ’ όλα για την Cyprus Airways είναι η ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού και δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει οποιαδήποτε έκπτωση σε θέματα ασφάλειας ούτως ώστε να επιστρέψουν πίσω στη Κύπρο οι επιβάτες. Ταυτόχρονα υπήρχε και η πιθανότητα άλλο αεροσκάφος της εταιρείας να μεταβεί στη Ρώμη για να παραλάβει τους επιβάτες, ωστόσο αυτές οι μέρες είναι οι πιο δύσκολες, διότι ακριβώς όλος ο κόσμος επιστρέφει από τις διακοπές του».

Ανέφερε επίσης πως «για να σταλεί άλλο αεροσκάφος της εταιρείας για να παραλάβει τους 176 επιβάτες από τη Ρώμη, σήμαινε πως άλλοι επιβάτες θα είχαν επηρεαστεί και ταλαιπωρηθεί».

 

Σχετικά νέα

X
Translate »