Οικονομία

Θα μας μείνει η αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης

Πηγή: philenews.com

Το κύμα μεγάλων αυξήσεων σε μια σειρά από βασικά αγαθά, όπως είναι το ψωμί, το γάλα, τα τυροκομικά, τα αυγά και  το κρέας, εξαιτίας των διαταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και κυρίως και της εκτίναξης της τιμής των ζωοτροφών, έρχεται για να μείνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάτι που προκαλεί περαιτέρω ανησυχία στους καταναλωτές. 

Σωσίβιο μέχρι να μετακυλιστεί το κόστος αγοράς των ζωοτροφών στον καταναλωτή δίνουν οι Βρυξέλλες, μέσα από την απόφασή τους να δώσουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων με εθνικούς πόρους. Η απόφαση που λήφθηκε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που συνήλθε στο Λουξεμβούργο, έρχεται την κατάλληλη στιγμή για την Κύπρο, όπου λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών οι κτηνοτρόφοι έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση, ενώ οι δυσκολίες που υπήρχαν λόγω της πανδημίας εξακολουθούν να υφίστανται με τη μείωση του τουριστικού ρεύματος.

Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, μιλώντας στον «Φ» αναφέρθηκε στις δύο ξεχωριστές προτάσεις που τέθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών και τις οποίες η Κύπρος στήριξε μαζί με άλλα 18 κράτη.

Η πρώτη πρόταση προήλθε από το Βέλγιο και αφορούσε την κρίση στον τομέα του χοιρινού κρέατος. Παρατηρείται στα πλείστα κράτη μέλη αύξηση της παραγωγής, με παράλληλη μείωση της τιμής παραγωγού. Λόγω αυτή της κατάστασης στην Κύπρο, παρατηρείται μείωση στη σφαγή ντόπιων χοίρων και κατακόρυφη αύξηση στις εισαγωγές κατεψυγμένων. Ο υπουργός Γεωργίας, σε παρέμβασή του, αναφέρθηκε στους πολλούς παράγοντες που συντείνουν στην επιδείνωση του τομέα. Όπως είπε, στην Κύπρο λειτουργεί ένας επικίνδυνος συνδυασμός παραμέτρων, όπως η χαμηλή τιμή του χοιρινού κρέατος, η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και η μείωση της ζήτησης λόγω της μειωμένης τουριστικής δραστηριότητας που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού, που καθιστούν τον τομέα της χοιροτροφίας μη βιώσιμο. Ο κ. Καδής υποστήριξε ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι άλλοι κλάδοι της κυπριακής κτηνοτροφίας και ζήτησε από την Κομισιόν όπως ληφθούν επειγόντως μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η δεύτερη πρόταση προήλθε από κοινού από την Ουγγαρία και την Αυστρία για παράταση του προσωρινού πλαισίου παροχής μέτρων κρατικής στήριξης. Η Κύπρος υποστήριξε και αυτή την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και άλλους παράγοντες, όπως είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ενέργειες που έγιναν από ομάδα χωρών, στην οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος, απέδωσαν, αφού φαίνεται ότι η Κομισιόν προσανατολίζεται στην παράταση του προσωρινού πλαισίου παροχής μέτρων κρατικής στήριξης τουλάχιστο για ένα ακόμα εξάμηνο.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, η εν λόγω παράταση για το πρώτο εξάμηνο του 2022, θα δώσει τη δυνατότητα στην Κύπρο να χορηγήσει βοήθεια στους κτηνοτρόφους με εργαλεία της Κομισιόν ώστε να μη θεωρηθεί παρέμβαση. Παράλληλα, επεσήμανε ότι όλη η εφοδιαστική αλυσίδα πρέπει να επωμιστεί την αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών και όχι μόνο οι κτηνοτρόφοι.

Σημείωσε ότι ήδη έχουν δοθεί οδηγίες σε ομάδα τεχνοκρατών του υπουργείου να υποβάλουν εισηγήσεις για μέτρα στήριξης του κάθε κλάδου ξεχωριστά, ώστε να δοθεί μια προσωρινή βοήθεια μέχρι η αγορά να αυτορυθμιστεί.

 

 

Ανησυχεί το αγροτικό κίνημα 

Αγροτικές οργανώσεις πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώσεις στην παρουσία κτηνοτρόφων και λαμβάνουν το μήνυμα της έλλειψης σιτηρών στην αγορά, της αλματώδους αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, καθώς και των προβλημάτων που προκάλεσε στην εγχώρια παραγωγή η παρατεταμένη ανομβρία.

Από το αγροτικό κίνημα αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της απρόσκοπτης μεταφοράς σιτηρών στην Κύπρο, ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν εξυπηρετούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι τη στιγμή που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, καλούν το υπουργείο Γεωργίας να βρει μηχανισμούς παρακολούθησης των τιμών των σιτηρών, ώστε να μην υπάρχει αισχροκέρδεια με αφορμή την αύξηση κατά 50% στη διεθνή τιμή.

 

 

Εισαγωγείς καλύπτουν τις ανάγκες σε σιτηρά

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού παρατηρούνται καθυστερήσεις στις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων, ενώ παράλληλα παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση του μεταφορικού κόστους. Αποτέλεσμα, μέρος της αύξησης αυτής να μετακυλίεται στις τιμές των προϊόντων και των πρώτων υλών και τελικά στον καταναλωτή. Παράλληλα, σύμφωνα με τους εμπόρους σιτηρών, πολλά από τα παλιά πλοία πωλούνται πλέον για scrap, σε μονάδες ανακύκλωσης πλοίων που πληρώνουν υψηλές τιμές. Αυτό επισημαίνουν προκάλεσε έλλειψη πλοίων, όμως η αγορά καλύφθηκε με νέα πλοία, τα οποία, όμως, έχουν υπερδιπλασιάσει τα ναύλα τους. Για παράδειγμα το κόστος των ναύλων συγκεκριμένου πλοίου από τη Ρουμανία για μεταφορά σιτηρών κόστιζε στις 16/7/20 $15 τον τόνο, ενώ η ναύλωση του ίδιου πλοίου στις 9/9/21 κόστισε $49. Παράλληλα, η ναύλωση πλοίου από την Αργεντινή για μεταφορά σογιάλευρου στις 14/1/21 ήταν $39,50 τον τόνο, ενώ οκτώ μήνες αργότερα στις 14/9/21 η ναύλωση ανήλθε στα $89.

Ο Σύνδεσμος Ζωοτροφών υποστηρίζει ότι υπάρχει επάρκεια σιτηρών στην αγορά. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι έως και τις 15 Οκτωβρίου θα έρθουν 42.000 τόνοι πρώτες ύλες ζωοτροφών, ποσότητα που καλύπτει επαρκώς όλες τις ανάγκες του τόπου.

Περαιτέρω, οι εισαγωγείς έχουν δεσμευτεί να καλύψουν τις ανάγκες κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δεν έχουν κλειστές παραγγελίες, με αποκοπή από άλλους που έχουν κλειστές μεγάλες παρτίδες. Τονίζουν δε ότι μετά τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να υπάρχει συνεχείς ροή εμπορευμάτων για να καλύψει τις παραγγελίες και ανάγκες των κτηνοτρόφων, αλλά σε αυξημένες τιμές.

Σε συνάντηση που είχαν οι εισαγωγείς ζωοτροφών με τον υπουργό Γεωργίας ζήτησαν από τους λειτουργούς του υπουργείο Γεωργίας να επικοινωνήσουν με τις πέντε αγροτικές οργανώσεις και να τους δώσουν λίστα με τους κτηνοτρόφους που δεν έχουν να ταΐσουν και αυτοί δεσμευτήκαν με τη σειρά τους να τους εξυπηρετήσουν από τα πλοία που έρχονται στις τρέχουσες τιμές. Σύμφωνα με τους εισαγωγείς οι λειτουργοί έδωσαν μόνο ένα άτομο τον οποίο και εξυπηρέτησαν άμεσα.

Σε ό,τι αφορά τα στρατηγικά αποθέματα, το υπουργείο Γεωργίας συλλέγει στατιστικά στοιχεία για να αποφασίσει πώς θα τηρηθούν τα αποθέματα στην βάση του νόμου. Σύμφωνα με τους εισαγωγείς ζωοτροφών σε περίπτωση που υπήρχαν τα στρατηγικά αποθέματα και αποδεδειγμένα υπήρχε έλλειψη αυτή την περίοδο και το κράτος αποφάσιζε την απελευθέρωση ποσοτήτων για να καλύψει την έλλειψη αυτό δεν θα είχε καμία απολύτως επίπτωση στην τιμή, διότι με βάση τον νόμο και τους κανονισμούς της ΕΕ τα αποθέματα πρέπει να απελευθερωθούν στην τρέχουσα τιμή αντικατάστασης η οποία σήμερα που είναι τουλάχιστο κατά €20- €30 πιο ψηλές από τις τιμές των παραγγελιών που εκτελούν οι εισαγωγές και οι οποίες κλείστηκαν πριν 4 – 6 βδομάδες.

Σχετικά νέα

X
Translate »