ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τεράστιες προοπτικές από τον εναλλακτικό τουρισμό – Τι κατέδειξε το συμπόσιο του ΑΚΕΛ Λάρνακας

Τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγει για την τουριστική βιομηχανία της επαρχίας Λάρνακας και όχι μόνο ο εναλλακτικός τουρισμός ανέλυσε με λεπτομέρεια το συμπόσιο που διοργάνωσε στις 5 Απριλίου η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας μαζί με την Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θέμα του συνεδρίου ήταν «Τουρισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη για την περιφέρεια Λάρνακας – Προοπτικές εργοδότησης στον ευρύτερο τουριστικό τομέα της περιφέρειας Λάρνακας» και εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τεχνοκρατικές παρουσιάσεις που έγιναν, οι οποίες ανέδειξαν ότι παρόλον ότι η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου είναι ακμάζουσα, το μέλλον ανήκει σαφέστατα στις εναλλακτικές/ειδικές μορφές τουρισμού.

 

 

Οι αριθμοί και τα οφέλη για την περιφέρεια Λάρνακας

Η πιο εκτεταμένη και λεπτομερής παρουσίαση έγινε από τη λειτουργό της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας, Νανά Ασμένη Παύλου, η οποία ανέδειξε τα μεγάλα οφέλη που ήδη απολαμβάνει αλλά μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο η περιφέρεια Λάρνακας από τις εναλλακτικές/ειδικές μορφές τουρισμού. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε, ο δείκτης εποχικότητας για την επαρχία Λάρνακας δείχνει ότι οι αφίξεις τουριστών κατά τους μήνες Νοέμβριο – Μάρτιο, δηλαδή τη «νεκρή» περίοδο, τα τελευταία δέκα χρόνια διπλασιάστηκαν φτάνοντας στις 93.665 αφίξεις.  Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό στατιστικό είναι το γεγονός ότι 72% των τουριστών της Λάρνακας είναι μεμονωμένοι έναντι 39% που είναι το ποσοστό παγκύπρια. Αυτό, σύμφωνα με την κ. Παύλου, δείχνει σαφέστατα ότι η ανάπτυξη βρίσκεται στις ειδικές μορφές τουρισμού στην περιφέρεια Λάρνακας.

«Οι ειδικές μορφές τουρισμού προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για τον προορισμό, μεταξύ των οποίων η απάμβλυνση της εποχικότητας και η επίτευξη ανταγωνιστικότητας, ενώ συνδράμουν στην αειφόρο περιφερειακή ανάπτυξη. Σημαντικά οφέλη προκύπτουν και για τις επιχειρήσεις, καθότι η κατά κεφαλή δαπάνη είναι μεγαλύτερη από τους καθιερωμένους τουρίστες, ενώ διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ανέφερε η λειτουργός της ΕΤΑΠ.

 

Σε ποιες μορφές ειδικού τουρισμού ειδικεύεται η Λάρνακα

Σύμφωνα με την παρουσίαση, η περιφέρεια Λάρνακας αποκτά σιγά – σιγά ειδικότητα στις πιο κάτω μορφές εναλλακτικού/ειδικού τουρισμού:

 

Αθλητικός Τουρισμός για προπονήσεις, αγώνες και θέαση. Αθλήματα προτεραιότητας για τη Λάρνακα είναι η σκοποβολή, το ποδόσφαιρο, η ποδηλασία, η κολύμβηση και τα αθλήματα παραλίας.

Θαλάσσια Αθλήματα και Καταδυτικός Τουρισμός. Η Λάρνακα φιλοξενεί στις θάλασσές της το φημισμένο ναυάγιο Ζηνοβία, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πέντε καλύτερα σημεία ναυαγιοκατάδυσης παγκοσμίως, με τις καταδύσεις να ανέρχονται στις 60.000 περίπου ανά έτος. Επιπρόσθετα, η Λάρνακα διαθέτει ιδανικότατες συνθήκες για θαλάσσια αθλήματα, ενώ η περιοχή Σοφτάδες είναι η μοναδική αδειοδοτημένη περιοχή στην Κύπρο για πραγματοποίηση του αθλήματος της αετοσανίδας.

Πολιτικοί γάμοι: Η πλειοψηφία των πολιτικών γάμων στη χώρα μας τελούνται στην επαρχία Λάρνακας σε ποσοστό 39%, ενώ όσον αφορά τελετές από συγκεκριμένες αγορές, όπως είναι το Ισραήλ και ο Λίβανος, τα ποσοστά ανέρχονται στο 91% και 68% αντίστοιχα.

Αγροτουρισμός. Η Περιφέρεια Λάρνακας διαθέτει τις περισσότερες αγροτουριστικές κλίνες με ποσοστό 39% επί του παγκύπριου δυναμικού αγροτουριστικών καταλυμάτων. Για να προκύψει μια ολοκληρωμένη εμπειρία τουρισμού υπαίθρου είναι απαραίτητη η παρουσίαση της αυθεντικής και ζωντανής μας παράδοσης και η Λάρνακα τα τελευταία χρόνια προσφέρει πληθώρα τοπικών εμπειριών.

Γαστρονομικός Τουρισμός. Σημαντικότατη ειδική μορφή τουρισμού, καθότι εμπλέκει και τον πρωτογενή τομέα. Πρόσφατη έρευνα του World Food Travel Association αναφέρει ότι η συνεισφορά του γαστρονομικού τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία ανέρχεται στα $150 δις ετησίως. Η ΕΤΑΠ Λάρνακας δίδει ιδιαίτερη έμφαση στη συγκεκριμένη ειδική μορφή τουρισμού και έχει δημιουργήσει την Παραδοσιακή Γαστρονομική Διαδρομή Ορεινής Λάρνακας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας.

Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός. Η Λάρνακα περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις 20 αρχαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις του κόσμου. Η μακραίωνη ιστορία της, η πληθώρα μνημείων και η πολυπολιτισμικότητά της προσφέρουν μια εξαιρετική βάση για περαιτέρω ανάπτυξη, η οποία θα επέλθει, μεταξύ άλλων, και μέσω της χρήσης τεχνολογίας και σύγχρονων διαδραστικών μέσων.

Τουρισμός Συνεδρίων & Business Travel. Τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται στη Λάρνακα με πολλές προοπτικές, καθότι η πόλη μας αποτελεί την καλύτερη βάση για συνεδριακό τουρισμό. Η προσφορά περισσότερων συνεδριακών χώρων και ξενοδοχείων υψηλής ποιότητας θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς.

 

Τι αναζητά ο τουρίστας του μέλλοντος – 2030

Ίσως το πιο πρακτικά ωφέλιμο στοιχείο που παρουσίασε η κ. Παύλου σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η τουριστική βιομηχανία της Λάρνακας για να συνεχίσει να αναπτύσσεται, είναι οι τάσεις και οι απαιτήσεις που θα έχει ο τουρίστας στο άμεσο μέλλον. Όπως δείχνουν οι έρευνες, ο τουρίστας τα επόμενα χρόνια θα αναζητά σύντομες αλλά συχνές διακοπές που θα προσφέρουν φυσική και πνευματική ανανέωση και συναισθηματική ικανοποίηση. Θα ψάχνει επίσης εξατομικευμένες υπηρεσίες και να μπορεί στις διακοπές του να ασχοληθεί με τα ειδικά του ενδιαφέροντα, καθώς και νέες αυθεντικές και αληθινές εμπειρίες – βιώματα και ανταπόδοση αξίας για τα χρήματα που πληρώνει (value for money). «Οι τρεις εξειδικευμένες τουριστικές τάσεις (niches) για την επόμενη δεκαετία θα είναι η Κουλτούρα, το Φαγητό και ο Αθλητισμός», ξεκαθάρισε η λειτουργός της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας.

 

Ο Αγροτουρισμός στην Κύπρο

Ειδική παρουσίαση έγινε στο συμπόσιο για τον αγροτουρισμό από την Δρα Ευδοκία Μπαλαμού, υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας – Αμμοχώστου. Η κ. Μπαλαμού αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανάπτυξης του αγροτουρισμού την τελευταία 20ετία, παραθέτοντας στη συνέχεια τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος τα οποία είναι: Η επαφή με τα ιδιαίτερα φυσικά τοπία, τη χλωρίδα και την πανίδα της υπαίθρου και γενικότερα η ευχαρίστηση που αντλείται από το φυσικό περιβάλλον, η γνωριμία και η εξοικείωση με τα τοπικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά των αγροτικών περιοχών, με τα ήθη και έθιμα των κατοίκων, και η συμμετοχή σε τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, η προσφορά τουριστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και η παρατήρηση των γεωργικών δραστηριοτήτων και η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε, συνολικά στα χωριά της Κύπρου υπάρχουν 184 μονάδες (αδειούχοι παραδοσιακοί ξενώνες) με συνολικά 1.606 κλίνες. Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα προέλευσης σε αφίξεις και ακολουθούν κατά σειρά Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ρωσία, Ολλανδία και Γαλλία. Τα καταλύματα αναμένεται να αυξηθούν σε σημαντικό βαθμό μέχρι το τέλος του 2020 λόγω των κινήτρων που προσφέρονται.

Συναφής με τον αγροτουρισμό ήταν και η παρουσίαση που έκανε η Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας και Ευρωπαία Πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, Γιούλα Μιχαηλίδου, η οποία κατέθεσε εισήγηση για τον τουρισμό υπαίθρου και την επιχειρηματικότητα με τα δώρα της φύσης. Η κ. Μιχαηλίδου παρουσίασε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Δίκτυο Τροόδους με βάση στις Πλάτρες, ο οποίος ασχολείται με την ανάπτυξη της υπαίθρου, τον θεματικό τουρισμό και την καινοτομία, μεταξύ άλλων, μέσα από το δικό του πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο ενθαρρύνει τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ένα παράδειγμα είναι η μοναδική ταυτότητα κάθε χωριού μέσα από την οποία μπορεί ν’ αναπτυχθεί ο τουρισμός εμπειρίας, όπως είπε.

 

Το νέο πλαίσιο για Αστικά Ξενοδοχεία – City Hotels

Επίσης, ξεχωριστή παρουσίαση έκανε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, Θεοφάνης Τρύφωνος, ο οποίος ανέλυσε το νέο πλαίσιο αδειοδότησης Αστικών Ξενοδοχείων, των γνωστών City Hotels. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται στον Περί Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμο του 2019 μαζί με τους σχετικούς Κανονισμούς, ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2019. Πρόκειται για ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έλυσε ένα πρόβλημα πολλών χρόνων σε σχέση με την αδειοδότηση και τη νομιμότητα των αστικών ξενοδοχείων City και Boutique, παρέχοντας απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης αλλά και εισαγωγή νέων τύπων ξενοδοχείων. Το ζήτημα έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για τη Λάρνακα, όπου παρουσιάζεται μεγάλη ζήτηση και ανάπτυξη τέτοιων ξενοδοχειακών μονάδων τα τελευταία χρόνια.  Η δημιουργία τέτοιων ξενοδοχείων συμβάλλει καθοριστικά στην κάλυψη αναγκών στοχευμένων αγορών και στην ανάπτυξη του τουρισμού πόλεων που είναι είδος ειδικού τουρισμού, σημείωσε ο εισηγητής. Διευκολύνει επίσης, όπως είπε ο κ. Τρύφωνος, τον συνεδριακό τουρισμό, τον επιχειρηματικό τουρισμό, τους ατομικούς ταξιδιώτες, τα ζευγάρια και τις σύντομες διακοπές.

 

Όλοι συμφωνούν στην ανάγκη προσαρμογής του προϊόντος

Χαιρετισμούς στο συμπόσιο απηύθυναν η επαρχιακή γραμματέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας, Χρυστάλλα Αντωνίου, ο Νεοκλής Συλικιώτης, αντιπρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας και ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης.

Η Χρ. Αντωνίου τόνισε ότι η Λάρνακα κάνει σοβαρά βήματα διεκδικώντας το μερίδιο που της αναλογεί στον τουριστικό χάρτη και αυτή η διεκδίκηση παραμένει βασικός στόχος όλων. Ο Α. Βύρας υπογράμμισε ότι ο σημερινός τουρίστας δεν επαναπαύεται με το κλασικό μοντέλο του ήλιου και της θάλασσας, αλλά επιζητεί να έρθει σε επαφή με την κουλτούρα του κάθε πολιτισμού. Ως εκ τούτου, όπως είπε, είναι απαραίτητη η προσαρμογή της δικής μας βιομηχανίας στις νέες τάσεις.

Ο Ν. Συλικιώτης αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης μονοπωλιακών καταστάσεων και διασποράς του τουριστικού προϊόντος, ούτως ώστε τα οφέλη να μην καταλήγουν σε μερικούς οργανωτές ταξιδίων και μεγαλοξενοδόχους. Βασικό του μήνυμα ήταν ότι οι προοπτικές για το μέλλον βρίσκονται στις εναλλακτικές μορφές και στον εξατομικευμένο τουρισμό, ο οποίος, όπως είπε, κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι του παραδοσιακού, μαζικού τουρισμού .

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ, Ντίνος Λευκαρίτης, ξεκαθάρισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό είναι μονόδρομος. Η Λάρνακα, όπως είπε, λειτουργώντας μέσα σε ανταγωνιστικό περιβάλλον επιχειρεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα με ανάδειξη της αυθεντικής της ταυτότητας και των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών -σε όλες τους τις εκφάνσεις.

Συντονιστής ήταν ο γραμματέας του ΕΒΕ Λάρνακας, Γιώργος Ψαράς.

 

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »