Breaking News

Εκπαίδευση

Tέλος του 2020 ολοκληρώνεται η νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης

Στο τέλος του 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ετοιμασία τόσο του Νόμου όσο και των Κανονισμών σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης και έτσι να προωθηθούν μαζί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση ικανοποιώντας το αίτημα των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Σημειώνεται ότι η νέα νομοθεσία, όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, δεν θα αφορά μόνο τα παιδιά με αναπηρία, αλλά θα αφορά όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ανήκουν σε ευάλωτες και ειδικές ομάδες πληθυσμού και βιώνουν φραγμούς στη μάθηση, καθώς και τα χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά. Επίσης, όπως μας έχει λεχθεί, το Υπουργείο Παιδείας σέβεται όλες τις απόψεις που κατά καιρούς εκφράζονται και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το Υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει πρόσθετη βοήθεια από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι εμπειρογνώμονες θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με το Υπουργείο, με σκοπό τη διαμόρφωση σχετικών Κανονισμών οι οποίοι και εκκρεμούν στην παρούσα φάση. Το συμβόλαιο της δεύτερης αυτής φάσης αναμένεται να υπογραφεί σύντομα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του θα είναι 18 μήνες, ως εκ τούτου θα προωθηθούν στη Βουλή περί τα τέλη του 2020.

Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης, όπως αναφέρεται από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, το κράτος σύμφωνα και με διεθνείς συμβάσεις έχει την υποχρέωση να προάγει, να προστατεύει και να διασφαλίζει την πλήρη και ίση απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα παιδιά με αναπηρίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Υ.Π.Π.Α.Ν. προγραμμάτισε και υλοποίησε δράσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνονταν στο Πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία (2013-2015). Αφού αξιολογήθηκε η πρώτη Έκθεση της Κύπρου, τον Μάρτιο του 2017, από την Επιτροπή του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και μετά από τις συστάσεις της Επιτροπής προς την Κυπριακή Δημοκρατία, διαφάνηκε ότι υπήρχε ανάγκη να καθοριστούν στρατηγικές επιδιώξεις, οι οποίες θα βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρίες. Στη βάση αυτού, το Υπουργικό Συμβούλιο με Απόφασή του στις 19 Δεκεμβρίου 2017 ενέκρινε την Πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία (2018-2028) και το Δεύτερο Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία (2018-2020), τα οποία αποτελούν συλλογική προσπάθεια όλων των υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία και του Δεύτερου Εθνικού Σχεδίου Δράσης, το Υ.Π.Π.Α.Ν. υλοποιεί αριθμό δράσεων, μία εκ των οποίων είναι και η μεταρρύθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Με σκοπό την αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και των πρακτικών που ακολουθούνται στο χώρο της εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες, τον Οκτώβριο του 2017, το Υπουργείο ανακοίνωσε, σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, την πρόθεσή του για διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου προς αντικατάσταση των περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμων του 1999 έως 2014, στοχεύοντας σε μια μεταρρύθμιση, η οποία θα εξασφαλίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των παιδιών με αναπηρία. Και εξωτερική βοήθεια Αμέσως μετά το Υ.Π.Π.Α.Ν. προχώρησε σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορούσε να καταθέσει τις απόψεις του/της, μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, αναφορικά με ενδεχόμενες μεταρρύθμισες στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, τον Φεβρουάριο του 2018 εξασφαλίστηκε τεχνική βοήθεια από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (Structural Reform Support Service) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας και των πρακτικών που ακολουθούνται. Μέσω της τεχνικής βοήθειας, το Υ.Π.Π.Α.Ν. συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Φορέα για την Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των παιδιών.

Οι εμπειρογνώμονες μελέτησαν προσεκτικά τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που είχε το Υ.Π.Π.Α.Ν. με τους ενδιαφερόμενους φορείς, μελέτησαν το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, πραγματοποίησαν ξεχωριστές συναντήσεις με οργανώσεις αναπήρων, γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών/ριών, την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και επισκέφτηκαν και συζήτησαν με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού. Ακολούθως, οι εμπειρογνώμονες υπέβαλαν συστάσεις για τροποποίηση της νομοθεσίας και πολιτικής που διέπει την ειδική εκπαίδευση και ετοίμασαν προσχέδιο νέας νομοθεσίας.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »