Γενικά

Τα ονόματα των ηρώων του Αϊ-Γιάννη σε σχολεία ζητά το ΑΚΕΛ Λάρνακας

Θέμα ονοματοδοσίας σχολείων στην πόλη της Λάρνακας με τα ονόματα των τεσσάρων ηρώων του Αϊ-Γιάννη εγείρει η επαρχιακή οργάνωση του ΑΚΕΛ Λάρνακας.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Θέλοντας να κατοχυρώσει την ιστορικότητα της θυσίας των τεσσάρων παλικαριών που δολοφονήθηκαν από πραξικοπηματίες την ημέρα του πραξικοπήματος ενώ έκαναν ειρηνική πορεία υπέρ της Δημοκρατίας και να εξασφαλίσει εσαεί την τιμή που αξίζει στον αγώνα Αντίστασης και Δημοκρατίας, η Επαρχιακή Επιτροπή ΑΚΕΛ Λάρνακας ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να δοθούν τα ονόματα των Αχιλλέα Κουρτελλή, Γεώργιου Χαραλάμπους, Ανδρέα Θεοδοσίου και Γεώργιου Αδάμου Χατζηστεφανή σε σχολεία της πόλης.

Για την ακρίβεια, η αρχική εισήγηση του ΑΚΕΛ Λάρνακας προς τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας ήταν όπως δοθεί η ονομασία «Αντίστασης και Δημοκρατίας» στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωάννη, που είναι η ενορία των τεσσάρων ηρώων της Αντίστασης.

Η εισήγηση διαβιβάστηκε από τη Σχολική Εφορεία προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο όμως απέρριψε την εν λόγω μετονομασία του συγκεκριμένου σχολείου.

Η αρνητική απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στηρίχθηκε στην αιτιολογία ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη προσωνυμία στην εισήγηση και ως εκ τούτου δεν πληρούνταν τα κριτήρια ονομασίας ή μετονομασίας σχολείων, τα οποία καθορίστηκαν από το 2013 με στόχο τη διαμόρφωση ομοιόμορφου πλαισίου.

Τα κριτήρια αυτά, σύμφωνα με τη θέση του Υπουργείου Παιδείας, καθορίζουν ότι στην επωνυμία πρέπει να προστίθεται προσωνυμία η οποία να δηλώνει την ιστορική, θρησκευτική ή πολιτιστική παράδοση του τόπου ή αναφερόμενη στο όνομα ευεργετών και προσωπικοτήτων των Γραμμάτων, του Πολιτισμού και των Τεχνών ή γενικότερα προσώπων που προσέφεραν αναγνωρισμένες και αξιόλογες υπηρεσίες στον τόπο.

Μετά την αρνητική απάντηση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας επανήλθε με εναλλακτική πρόταση, με βάση την οποία πληρούται το κριτήριο της προσωνυμίας. Η εναλλακτική εισήγηση προβλέπει όπως αντί ενός, τέσσερα σχολεία της πόλης πάρουν τα ονόματα των ηρώων του Αϊ-Γιάννη ως εξής:

•Το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωάννη να μετονομαστεί σε Δημοτικό Σχολείο Γεώργιου Χαραλάμπους
•Η Τεχνική Σχολή Λάρνακας να μετονομαστεί σε Τεχνική Σχολή Ανδρέα Θεοδοσίου
•Το Λύκειο Αγίου Γεωργίου να πάρει το όνομα Λύκειο Αχιλλέα Κουρτελλή
•Το Δημοτικό Σχολείο Προδρόμου να μετονομαστεί σε Δημοτικό Σχολείο Γεώργιου Αδάμου Χατζηστεφανή

Τάσος Περδίος

Πηγή: dialogos.com.cy

 

Σχετικά νέα

X
Translate »