Εκπαίδευση

Τα δύο σενάρια για τη νέα σχολική χρονιά

Πηγή: Φιλελεύθερος

Δύο βασικά σενάρια για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής χρονιάς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο παρουσίασε αναλυτικά την περασμένη Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου. Το ποιο από τα δύο σενάρια τελικά θα ισχύσει, αυτό θα εξαρτηθεί από τα υγειονομικά δεδομένα που θα υπάρξουν τον Σεπτέμβριο. Πέραν όμως από τα πιο πάνω, ο κ. Προδρόμου μέσα από το πολυσέλιδο έγγραφο που παρουσίασε, άγγιξε αρκετά άλλα ζητήματα αναλύοντας πώς τοποθετούνται τη νέα σχολική χρονιά. Μεταξύ αυτών, η Ειδική Εκπαίδευση και οι σχεδιασμοί για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ειδικής Επιτροπής για αξιολόγηση περιπτώσεων μαθητών, η ψηφιακή τεχνολογία στη μαθησιακή διαδικασία, καθώς επίσης και από ποιο σημείο θα αρχίσουν τη διδασκαλία οι εκπαιδευτικοί και πόσο χρόνο έχουν για να καλύψουν βασικές γνώσεις της χρονιάς που διεκόπη λόγω κορωνοϊού.

Αρχίζοντας από τα σενάρια που έχει ενώπιον του το υπουργείο, το πρώτο και βασικό είναι ότι τον Σεπτέμβριο θα ισχύουν οι σημερινές υγειονομικές συνθήκες, με τα σχολεία να λειτουργούν πλήρως και με ταυτόχρονη φοίτηση όλων των παιδιών.

Όσον αφορά στο δεύτερο σενάριο, το οποίο λαμβάνεται υπόψη κυρίως για προληπτικούς λόγους είναι η περίπτωση έκτακτης ανάγκης που θα οδηγήσει στη λήψη ειδικών προστατευτικών μέτρων. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, στη βάση αυτού του ενδεχομένου διακρίνονται οι ακόλουθες δύο περιπτώσεις:

> Μέτρα προφύλαξης που θα επιφέρουν ως συνέπεια την ανάγκη φοίτησης των μαθητών εκ περιτροπής, όπως έγινε στην τελευταία περίοδο της σχολικής χρονιάς 2019-20.

> Τυχόν ανάγκη επιβολής αυστηρότερων υγειονομικών μέτρων με πλήρη αναστολή της φοίτησης μέσω φυσικής παρουσίας, όπως συνέβη από τις 13 Μαρτίου 2020.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο κ. Προδρόμου ενημερώνει το Υπουργικό πως στο ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη για λήψη προφυλάξεων με περιοριστικά μέτρα, που θα επηρεάσουν την πλήρη φοίτηση από την αρχή του σχολικού έτους, θα έχει συγκριτικά μεγαλύτερες επιπτώσεις από την προσωρινή αναστολή φοίτησης τον περασμένο Μάρτιο.

Όσον αφορά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς επίσης και στη στελέχωση των σχολικών μονάδων, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε ότι η αρχή θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου με την επιστροφή καθηγητών και δασκάλων στα σχολεία τους. Τα μαθήματα για τους μαθητές τόσο της Δημοτικής όσο και της Μέσης Εκπαίδευσης θα αρχίσουν στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι μαθητές της Μέσης θα πάνε στα σχολεία τους και στις 4 Σεπτεμβρίου για να παραλάβουν τα βιβλία τους.

Κατά τη νέα σχολική χρονιά θα φοιτούν 11.175 παιδιά σε δημόσια νηπιαγωγεία (συν 2.000 σε κοινοτικά), 52.124 μαθητές σε δημόσια δημοτικά σχολεία, 41.028 μαθητές στη Μέση Γενική Εκπαίδευση και 5.106 μαθητές στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

 

Από πού αρχίζουν οι εκπαιδευτικοί

Μένουν στα σχολεία τους οι διευθυντές

Στο σημείωμα του Πρόδρομου Προδρόμου ξεκαθαρίζεται και το πού θα εστιάσουν όσον αφορά στη διδασκαλία οι εκπαιδευτικοί. Κι αυτό λόγω της χρονιάς που διακόπηκε λόγω του κορωνοϊού, αφήνοντας σημαντικά κεφάλαια πίσω, παρά το γεγονός ότι τέθηκε σε εφαρμογή η μέθοδος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, οι οδηγίες που δόθηκαν κάνουν λόγο για «μια ειδική περίοδο ενισχυτικής διδασκαλίας, διάρκειας μέχρι δύο εβδομάδες, από τις 7 μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου 2020». Την εν λόγω περίοδο, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να καλύψουν τον βασικό «πυρήνα γνώσεων» (δείκτες επάρκειας/επιτυχίας) του δεύτερου μισού του δευτέρου τετραμήνου της χρονιάς 2019 – 2020, κατά την οποία χάθηκε διδακτικός χρόνος. Ζητείται δε από τους εκπαιδευτικούς όπως δοθεί έμφαση στις «μεταβατικές» τάξεις, δηλαδή στην πρώτη τάξη του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου/Τεχνικών Σχολών.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο από την παρουσίαση Προδρόμου είναι η στελέχωση των σχολείων αλλά και το τι θα γίνει με τους διευθυντές. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο σημειώνεται ότι «δόθηκαν οδηγίες ούτως ώστε μέσα από τη διαδικασία τοποθετήσεων να αποφευχθούν, ειδικά για την επόμενη σχολική χρονιά, αλλαγές διευθυντών, εκτός από τις περιπτώσεις όπου έχουν κενωθεί θέσεις λόγω αφυπηρετήσεων. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται να εξασφαλισθεί σταθερότητα στα σχολεία και ομαλή συνέχεια με διευθυντές που γνωρίζουν τα ιδιαίτερα δεδομένα του κάθε σχολείου και έζησαν και αντιμετώπισαν τις συνθήκες της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας στην υγειονομική κρίση».

Αναφορικά με τις θέσεις και τη στελέχωση, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την κατ’ εξαίρεση ξεπάγωμα θέσεων διευθυντών σε όλες τις βαθμίδες και μετά την αντίστοιχη τάχιστη αποδέσμευση από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η ΕΕΥ προχωρά αυτή την περίοδο σε πλήρωση αυτών των θέσεων. Με αυτή την έκτακτη διαδικασία αναμένεται ότι οι θέσεις θα έχουν πληρωθεί αρκετά πριν το τέλος Αυγούστου, ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να μην παρατηρηθούν κενά σε νευραλγικής σημασίας θέσεις διεύθυνσης των σχολείων. Πρόκειται για 22 θέσεις διευθυντών Δημοτικής και εννέα νηπιαγωγείων, 11 θέσεις διευθυντών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και μια θέση διευθυντή Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης.

 

Κεφάλαιο Ειδική Εκπαίδευση

Όσον αφορά την Ειδική Εκπαίδευση στο σημείωμα του υπουργού Παιδείας αναφέρεται πως «θα πρέπει, σύμφωνα και με τη γνώμη των ειδικών γιατρών και επιδημιολόγων που έχουν συνδράμει στις προσπάθειες του ΥΠΠΑΝ στην προηγούμενη περίοδο, να ληφθούν ιδιαίτερες πρόνοιες προκειμένου να εξασφαλισθεί η υγειονομική προστασία σε οποιοδήποτε σενάριο λειτουργίας των σχολείων». Υπό αυτή την αναφορά, επισημαίνεται πως «σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, σε περίπτωση ανάγκης λήψης μέτρων προστασίας έναντι της νόσου του COVID-19, πιθανώς να απαιτείται η επαναξιολόγηση της ευπάθειας των παιδιών που φοιτούν στην Ειδική Εκπαίδευση και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον εαυτό τους στο σχολείο».

Στην περίπτωση που χρειαστεί αυτό, γίνονται σκέψεις γα λειτουργία της συγκεκριμένης Ιατρικής Επιτροπής κατά την περίοδο 1 – 4 Σεπτεμβρίου, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η φοίτηση των μαθητών από την 7η Σεπτεμβρίου, μέρα κατά την οποία όλα τα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία τους.

Για τα Ειδικά Σχολεία, ο κ. Προδρόμου σημειώνει πως θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια ούτως ώστε ακόμα και σε περίπτωση αναστολής της φοίτησης να παρέχεται η δυνατότητα να συνεχίζονται εξατομικευμένα οι θεραπείες των μαθητών. Πέραν όμως από τα πιο πάνω, ο αρμόδιος υπουργός καταγράφει στο σημείωμά του την ανάγκη για σταδιακή ενδυνάμωση και εξορθολογισμό των δομών του όλου συστήματος της Ειδικής Εκπαίδευσης. «Κρίνεται απαραίτητο να θεσπιστεί μια επιστημονικά έγκριτη διαδικασία αξιολόγησης και γνωμοδότησης και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί εμπειρογνωμοσύνη ειδικών ιατρών και άλλων επιστημόνων. Οι δομές των Επαρχιακών Επιτροπών θα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα περισσότερο αξιόπιστο κεντρικό συμβούλιο με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή πρόνοια για παιδιά που χρειάζονται ειδική εκπαίδευση και να εξυγιανθεί η όλη διαδικασία με τις ανάγκες που προκύπτουν. Παράλληλα θα πρέπει να επανεξετασθεί και το ζήτημα του εξειδικευμένου προσωπικού υποστήριξης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »