Γενική Επικαιρότητα

Συζήτηση για επέκταση της Προδημοτικής

Πηγή: philenews.com

Το νομοσχέδιο και οι Κανονισμοί που διέπουν την απόφαση για επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης προς τα κάτω και συγκεκριμένα από την ηλικία των τεσσάρων ετών, όπως αυτή προκύπτει στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, βρέθηκαν χθες ενώπιον της επιτροπής Παιδείας της Βουλής. 

Όπως σημειώθηκε, η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης θα διασφαλίσει την καθολική πλέον φοίτηση των παιδιών τεσσάρων έως έξι χρόνων σε εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα λειτουργούν αποκλειστικά σε δημόσια, κοινοτικά ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία, υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας. Η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα είναι σταδιακή και αφορά τρεις φάσεις.

Κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, θα επεκταθεί το όριο ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση κατά δύο μήνες, ενώ τη σχολική χρονιά 2024-2025, θα επεκταθεί δύο επιπρόσθετους μήνες (τέσσερις συνολικά). Τη σχολική χρονιά 2025-2026, το έργο θα εφαρμοστεί πλήρως με την επέκταση του ορίου ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση, κατά οκτώ μήνες, ενώ επισημαίνεται ότι η φοίτηση των παιδιών κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων θα είναι υποχρεωτική και δωρεάν.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023, φοιτούν στα δημόσια Δημοτικά Σχολεία 50.038 παιδιά, στα δημόσια Νηπιαγωγεία 12.803 παιδιά και στα Ειδικά Σχολεία 537 παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πράσινο φως» για μείωση ορίου εισδοχής στην προδημοτική

Ενώπιον της Επιτροπής έγινε μια πρώτη τοποθέτηση με τους πλείστους φορείς να συμφωνούν με την προς τα κάτω επέκταση, ωστόσο να διατυπώνουν σε ορισμένα σημεία είτε προβληματισμούς, είτε διαφωνίες.

Συγκεκριμένα, από πλευράς ΠΟΕΔ, η πρόεδρος της Μύρια Βασιλείου ανέφερε ότι η δωρεάν επέκταση της δημόσιας υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών σε πρώτο στάδιο, τη βρίσκει θετική, ωστόσο η διαφωνία της ΠΟΕΔ αφορά στον τρόπο εφαρμογήςτης εν λόγω πολιτικής από πλευράς του υπουργείου Παιδείας.

Σχετικά νέα

X
Translate »