Δελτία Τύπου

Συνεργασία «Hope For Children» CRC Policy Center και ιδρύματος «Χριστίνα Α. Αποστόλου»

Ο ανθρωπιστικός οργανισμός «Hope For Children» CRC Policy Center και το φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Χριστίνα Α. Αποστόλου», ανακοίνωσαν σήμερα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης την επίσημη έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σχολικός Εκφοβισμός και Αποδοχή της Διαφορετικότητας». Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και στοχευμένη δράση που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 4-18 ετών και πρόκειται να εφαρμοστεί στα σχολεία Παγκύπρια, μετά και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σχολικός Εκφοβισμός και Αποδοχή της Διαφορετικότητας» αποτελεί μια καινοτόμα και πρωτοπόρα δράση που χρησιμοποιεί τεχνικές και εργαλεία κριτικής ανάλυσης της τέχνης του κινηματογράφου, και έχει διαμορφωθεί σε συνεργασία με το «Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας», που εφαρμόζει ήδη αντίστοιχη εκστρατεία και στην Ελλάδα. Μέσω του προγράμματος, τα παιδιά και οι έφηβοι ως ενεργοί θεατές, θα μάθουν να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές, να διαχωρίζουν τα ψεύτικα από τα πραγματικά γεγονότα και να απορρίπτουν τη χειραγώγηση, ενισχύοντας παράλληλα την κριτική τους σκέψη. Παράλληλα, μέσω της δράσης αυτής, ο κινηματογράφος μπορεί να εκπαιδεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει τα παιδιά με τον πιο δημιουργικό τρόπο, απέναντι στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Με άξονα τη γενική θεματική «Σχολικός Εκφοβισμός και Αποδοχή της Διαφορετικότητας», oι ταινίες που θα χρησιμοποιηθούν για το εν λόγω πρόγραμμα έχουν επιλεχθεί προσεκτικά από το εξειδικευμένο προσωπικό του Hope For Children σε συνεργασία με το «Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας». Οι ταινίες μικρού μήκους είναι ιδανικό μέσο για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Σε συνδυασμό με τη προβολή των ταινιών, οι εκπαιδευτές του Hope For Children θα διεξάγουν βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης.

Μιλώντας στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου ανέφερε: «Η μη αποδοχή της διαφορετικότητας και ο σχολικός εκφοβισμός καταστρατηγούν δικαιώματα όπως η προστασία και η φροντίδα, η εκπαίδευση, o σεβασμός στην ιδιωτικότητα, η συμμετοχικότητα και η ελευθερία της έκφρασης. Ως Υπουργείο, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης της βίας, αλλά και ενδυνάμωσης των παιδιών από την προσχολική ηλικία. Παράλληλα, προωθούμε πολιτικές για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφής βία, αλλά και για ενίσχυση του αλληλοσεβασμού ούτως ώστε όλοι και όλες να απολαμβάνουν το αγαθό της παιδείας, χωρίς διακρίσεις και εκφοβισμό».

Στο πιο πάνω πλαίσιο, πρόσθεσε η Υπουργός, «υποστηρίζουμε το έργο μη κυβερνητικών φορέων και οργανισμών που συντάσσονται μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου και του Hope for Children – CRC Policy Center για τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος πρόληψης “Σχολικός εκφοβισμός και αποδοχή της διαφορετικότητας”. Σκοπός των βιωματικών εργαστηρίων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα είναι η δημιουργία κουλτούρας αποδοχής της διαφορετικότητας, με απώτερο σκοπό τη μείωση και εξάλειψη του εκφοβισμού».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, εκ μέρους του «Hope For Children» CRC Policy Center, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού κα Άντρια Νεοκλέους ανέφερε: «Τα τελευταία 15 χρόνια λειτουργίας του οργανισμού, έχουμε συμβάλει στην υλοποίηση δεκάδων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία, με τη συνεχή στήριξη και συνεργασία του ΥΠΠΑΝ, επιδιώκοντας την ουσιαστική ενημέρωση των παιδιών σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και την έγκαιρη διαχείριση σοβαρών περιστατικών. Λαμβάνοντας υπόψη τα περιστατικά βίας και σχολικού εκφοβισμού που εντοπίζονται στα σχολεία, τέτοιου είδους δράσεις όπως αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα με τη συνεργασία του ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου, είναι επιτακτικής ανάγκης και ευχαριστούμε το Υπουργείο και ιδιαίτερα την Υπουργό Παιδείας που θέτει τα θέματα αυτά ως προτεραιότητα».

Από την πλευρά του, ο εκ μέρους του Ιδρύματος «Χριστίνα Α. Αποστόλου», ο κ. Αντρέας Αποστόλου πρόσθεσε: «Για εμάς στο Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου αποτελεί βασική υποχρέωση να προβαίνουμε σε δράσεις που ενδυναμώνουν και στηρίζουν τα παιδιά μας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον ρόλο μας για αυτό και προχωρήσαμε στη στήριξη του προγράμματος, που στόχο έχει να μεταφέρει σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς τη σημασία της συνεργασίας, έτσι ώστε να μεταδώσουμε τα μηνύματα της αγάπης και της αποδοχής και να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Ως Ίδρυμα θα είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τους εταίρους μας και την ίδια την Υπουργό Παιδείας κα Αθηνά Μιχαηλίδου, την οποία και ευχαριστούμε θερμά, έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους του εκπαιδευτικού προγράμματος».

Εξηγώντας τη φιλοσοφία του προγράμματος, η κα. Καλλιόπη Χαραλάμπους, Διευθύντρια στο «Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας» ανέφερε: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα συνδέονται με την ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς την υποκειμενική ματιά του αφηγητή σε μια είδηση, ένα γεγονός, ή οποιοδήποτε οπτικοακουστικό έργο. Οι μαθητές, βλέποντας μία ταινία στη διάρκεια της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, συναντούν πρωταγωνιστές που έχουν την ίδια ηλικία και τους ίδιους προβληματισμούς.

Μέσα από την ανάπτυξη της βιωματικής αυτής σχέσης, οι μαθητές κατανοούν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Μπορούν να διευρύνουν δηλαδή την αντίληψή τους για τον κόσμο, να αναπτύξουν τη γλωσσική τους ικανότητα και να βρεθούν σε δημιουργική σχέση με τον εαυτό τους και τους άλλους. Ειδικότερα, στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας ο κινηματογράφος – ως το πιο επιδραστικό μέσο αφήγησης – αποτελεί μια καλή αφορμή για να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση στην τάξη και κατ’ επέκταση στο σπίτι».

Σχετικά με όλες τις δραστηριότητές και τα προγράμματα του «Hope For Children» CRC Policy Center μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.uncrcpc.org.cy.

Σχετικά νέα

X
Translate »