ΠΡΟΣΩΠΑ

Συνέντευξη Ανδρέα Βύρα στο City of Larnaka.com

Tης Νάσιας Γεωργίου

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου τα τελευταία 2,5 χρόνια και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να δώσει στην πόλη μας αυτό που της έλειπε. Από τα λόγια στις πράξεις. Αυτές είναι οι λέξεις που απεικονίζουν το μέχρι στιγμής έργο του κ. Ανδρέα Βύρα και πλέον δια γυμνού οφθαλμού μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τη δουλειά που έγινε.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας παρέθεσε συνέντευξη στο City of Larnaka και μιλά για όλα τα σημαντικά θέματα της πόλης μας.

 

Βρισκόσαστε στα μέσα της θητείας σας, πως βλέπετε την μέχρι τώρα πορεία σας με βάσει τις προεκλογικές σας δεσμέυσεις;

Νομίζω σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις τις κάνουμε πράξεις σε όλα τα επίπεδα. To μεγάλο στοίχημα αυτά τα 2,5 χρόνια ήταν πρώτα απ’ όλα να βάλουμε σε εφαρμογή τα έξι έργα των ευρωπαϊκών ταμείων τα οποία ωρίμασαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και τώρα τα βλέπουμε να υλοποιούνται.

Παράλληλα, πετύχαμε σε ικανοποιητικό βαθμό τα απλά καθημερινά όπως είναι η καθαριότητα της πόλης, η συντήρηση πάρκων, τη ασφαλτόστρωση δρόμων και την επικοινωνία με το δήμότη.

 

Μιλήστε μας για τα έργα που είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης

Έχουμε ξεκινησει την ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς το οποίο για χρόνια ήταν στάσιμο. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει τα έργα για την ανέγερση του Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης (Παλαιό Κοινοτικό) όπου θα στεγαστούν και τα γήπεδα τένις, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την ανάδειξη του αρχίου λιμανιού Κιτίου στο σημείο που βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης.

Σε τροχιά υλοποίησης είναι επίσης η ανακαίνιση Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (Λέσχη Λάρνακας).

Αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες του έργου Ζουχουρί όπου έχουμε μπει στο στάδιο των αδειών, οικοδομής και πολεοδομικής, με στόχο αρχές του 2020 να ξεκινήσουν τα έργα. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο μαζί με τη Δημοτική αγορά θα αλλάξουν εντελώς το εμπορικό κέντρο της πόλης μας, δίνοντας του μια ταυτότητα μοναδική που θα την απολαμβάνουν ντόπιοι και ξένοι.

Φυσικά στα πλαίσια αυτά έχει ολοκληρωθεί και έχει παραδωθεί πρόσφατα ο νέος Δημοτικός Κήπος, και έχει ξεκινήσει η κατασκευή των αντλιοστασίων ομβρίων υδάτων S8 και S9 (Τ1 και Παναγούλη), την εγκατάσταση αγωγών μεταφοράς ομβρίων υδάτων και άλλων συναφών εργασιών. έργα τα οποία ήταν για χρόνια στο ψυγείο.

 

Αναφερθήκατε στο εμπορικό κέντρο το οποίο πάσχει από υποδομές προσβασιμότητας. Τι έχει γίνει για αυτό το θέμα;

Έχουμε ήδη υπογράψει στις 08/05/2019 συμβόλαιο μεταξύ του Δήμου Λάρνακας και της Κοινοπραξίας Kedris Construction Ltd & S. Hadjichristofi Construction Ltd Join Venture για την εκτέλεση του Έργου «Ανάπλαση οδών και διευκόλυνση ΑΜΕΑ στο Κέντρο της Λάρνακας».

Η εκτέλεση του Έργου αυτού αφορά την ανάπλαση δρόμων και πεζόδρομων στο Αστικό Κέντρο Λάρνακας στα πλαίσια της ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Λάρνακας, έτσι ώστε να καταστούν προσβάσιμα από ΑΜΕΑ και περιλαμβάνει την περιοχή περιμετρικά του μεγάλου τζαμιού παρά το Μεσαιωνικό Κάστρο, τις οδούς Κλεάνθη Καλογερά και Μαυροϊδή, την οδό Αγίου Λαζάρου και τις οδούς Αρμένικης Εκκλησίας, Κορδικτώνος, Βασιλέως Ευαγόρου και τμήματος της οδού Ερμού.
Η δαπάνη ανέρχεται στα €2.126.199,10 επιπλέον ΦΠΑ. Το Έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Το Έργο αναμένεται έχει ήδη ξεκινήσει και στόχος είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε και επίσημα η δημιουργία Kέντρου Ναυτιλιακής και θαλάσσιας Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογικής Αριστείας στην πόλη μας. Τι θα περιλαμβάνει;

Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία για τη Δήμο μας και επι της ευκαιρίας θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτή καθώς προήλθε κατόπιν μεγάλης επιτυχίας σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό ο οποίος κατέταξε 3ο από 208 διαγωνιζόμενα projects. Η ΕΕ θα συμβάλει στο εν λόγω έργο με 15 εκατομμύρια ευρώ ενώ άλλα 15 θα καταβάλει η Δημοκρατία.

Οι υποδομές που θα δημιουργηθούν για να στεγάσουν το MaRITeC-X, όπως ονομάζεται, θα αποτελούνται από εργαστήρια, αίθουσες συνεδριάσεων και σεμιναρίων, στα οποία εταίροι από την πανεπιστημιακή κοινότητα και ιδιωτικές εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να συνευρεθούν να παράξουν έρευνες και κατ’ επέκταση καινοτόμα προϊόντα για τους τομείς της ιχθυοκαλλιέργειας, των εναλλακτικών θαλάσσιων πηγών ενέργειας και άλλα συναφή που σχετίζονται με τον τομέα της Ναυτιλίας. Οι εγκαταστάσεις θα ανεγερθούν στην περιοχή πλησίον του χώρου στάθμευσης στην περιοχή Μακένζι.

Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας ενώ ο προγραμματισμός αυτή τη στιγμή προνοεί την προκήρυξη προσφορών για την ανέγερση των εγκαταστάσεων την 1η Ιουλίου.

Το project θα τρέχει ως μη κερδοσκοπική εταιρεία με επικεφαλής τον Δήμο Λάρνακας. Θα αποτελείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με συμμετοχή του Υφυπουργείου Ναυτιλίας ενώ θα υπάρχει και εκπροσώπηση από τον πανεπιστημιακό τομέα.

 

Με το θέμα της ίδρυσης πανεπιστημιακών σχολών τι γίνεται;

Πιστέυω ότι υπάρχει θετική βούληση από το κράτος και κρατάω τη δήλωση του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή παράδοσης του Δημοτικού Κήπου. Σε συνάντηση που είχαμε στο προεδρικό στις 04/06/2019 μπήκε στο τραπέζι το παλαιό αεροδρόμιο, το οποίο είναι μια θετική εξέλιξη.

 

Στο διαχρονικό θέμα των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών μπορούμε να αναμένουμε υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων του Μνημονίου Συν αντίληψης;

Πιστεύω και νιώθω ότι για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το κράτος. Υπάρχει η θέληση και ως Δήμος πιέζουμε διαρκώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη η Πετρολίνα έχει ολοκήρώσει τις εγκαταστάσεις της στο Βασιλικό και έχει ανακοινώσει ότι αρχές του 2020 θα φύγει από τη Λάρνακα. Παράλληλα η ΕΚΟ ξεκίνησε τις δικές της εγκαταστάσεις στο Βασικλικό. Επίσης οι δύο εταιρείες οι οποίες δεν θα κάνουν δικές τους εγκαταστάσεις, έχουν καταλήξει σε συμφωνίες με εταιρείες οι οποίες διαθέτουν ήδη εγκαταστάσεις στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης.

Με τα πιο πάνω δεδομένα είμαστε πεποισμένοι ότι αρχές του νέου χρόνου η πόλη μας θα απαλλαγεί από τις εγκαταστάσεις και θα ξεκινήσει η σταδιακή ανάπτυξη της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά στο υγραέριο, υπάρχει πίεση. Είναι θετικό ότι οι εταιρείες κατέληξαν σε κοινοπραξία και πιστεύω ότι και σε αυτό το θέμα τα πράγματα θα κυλίσουν με βάσει το μνημόνιο συναντήληψης.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία όμως το θετικό είναι ότι το νερό έχει μπει για τα καλά στ’ αυλάκι. Έχω δηλώσει πολλές φορές πως η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων είναι ο μεγάλος μου στόχος στα χρόνια της θητείας μου.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο και ίσως το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή είναι η επένδυση λιμανιού – μαρίνας. Μέχρι που βρισκόμαστε;

Όντως, η επένδυση αυτή είναι κάτι που αναμένει ο κόσμος της πόλης εδώ και 15 χρόνια. Είναι αλήθεια ότι η θετική κατάληξη αυτού του έργου θα δώσει μια άλλη πνοή στην πόλη, όχι μόνο επενδυτικά και τουριστικά αλλά και στην καθημερινότητα των δημοτών μας. Είναι μια παραθαλάσσια περιοχή την οποία ο δημότης της Λάρνακας δεν την έχει απολαύσει ποτέ και είναι κρίμα να είναι κρυμένη πίσω από τοίχους και συρματομπλέγματα.

Το κράτος δείχνει να έχει βούληση για να έχει θετική κατάληξη και αυτό φάνηκε από την ακύρωση της διαδικάσιας και την απόφαση να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς επενδυτές.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η θετική κατάληξη είναι και εθνικό συμφέρον, καθώς το τουριστικό μας προϊον χρειάζεται ποιοτικό εμπλουτισμό για να αντέξει τον ανταγωνισμό στην περιοχή.

 

Για τι μέγεθος επένδυσης μιλάμε;

Το ποσό θα ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του τόπου. Παράλληλα θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε πολλές ειδικότητες και αυτό είναι και το πιο σημαντικό.

Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε δει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την πόλη μας. Που οφείλεται; Υπάρχει ενδιαφέρον για τέτοιες επενδύσεις στη Λάρνακα;

Είναι αλήθεια ότι έχουμε μια κάθοδο από ξένους επενδυτές στην πόλη μας.  Έχουμε γύρω στις 20 αιτήσεις για κτίρια από 15 μέχρι 30 ορόφους αλλά και ανέγερση ξενοδοχείων. Κυριώς το ενδιαφέρον έρχεται από Λιβανέζους επενδυτές, όμως υπάρχουν και από άλλες χώρες, όπως Ιορδανία, Ρωσία και Κίνα, σε μικρότερο βαθμό.

Που πιστέυετε ότι στηρίζεται αυτό το ενδιαφέρον αν λάβουμε υπόψην ότι ντόπιοι επενδυτές δεν επένδυαν στην πόλη μας τα προηγούμενα χρόνια;

Σίγουρα για να επενδύσει κάποιος οφείλει να δει το δάσος και όχι το δέντρο. Η Λάρνακα παρα το γεγονός ότι έχει μείνει πίσω, εν τούτοις αυτό το μειονέκτημα μας έδωσε τη δυνατότητα να εργαστούμε σωστά και μεθοδικά ώστε να αποφύγουμε λάθη που έγιναν ενδεχομένως σε άλλες πόλεις. Σίγουρα αυτό που είδαν οι ξένοι επενδυτές είναι την προοπτική της πόλης, η οποία συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία όπως την ευκολία στη μετακίνηση, την οικογενειακή ηρεμία κ.α. Επίσης είναι ίσως η πόλη με τη μεγαλύτεηρη προοπτική αυτή τη στιγμή.

Να τονίσουμε όμως ότι είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που βλέπουμε τα τελευταία 2 χρόνια τόσο τοπικές όσο και Κυπριακές εταιρείες να επενδύουν στην πόλη μας.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές νέες επενδύσεις που έγιναν ή υλοποιούνται στην πόλη;

Όσον αφορά τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, πρόσφατα έγιναν πολλές αλλαγές με κινήσεις για νέα έργα όπως το Radisson Blue Hotel, τα Boutique Hotels στην Ερμού, στην πλατεία Παλλάς, στο κέντρο της πόλης και στην περιοχή του Κοινοτικού Κέντρου, την ίδρυση του Εβραϊκού Πολιτιστικού Κέντρου, την ανάπτυξη του Central Business District στη λεωφόρο Νίκου & Δέσποινας Παττίχη και η ανάπτυξη οικιστικών συγκροτημάτων στην περιοχή Μακένζυ. Φυσικά βλέπουμε συνεχώς να λειτουργούν και νέες επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης.

Παράλληλα είναι σε διαδικασία ανέγερσης το Radisson Beach Resort το οποίο θα προσδώσει ένα άλλο άερα στο τουριστικό προϊον της πόλης, η ανέγερση του Metropolis Mall η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και η μεγάλη επένδυση του Ρώσου επενδυτή στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων.

 

Πως κρίνετε τη συνεργασία μεταξύ Δήμου και ιδιωτικού τομέα;

Με μια λέξη θετικότατη. Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα μας έλυσε τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις και προσωπικά ευχαριστώ τις τοπικές επιχειρήσεις για το ενδιαφέρον και την οικονομική τους συμβολή.

Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια έργα που υλοποίήθηκαν με ιδιωτική χρηματοδότηση;

Βέβαιως. Πρώτα απ’ όλα έχουμε την δημιουργία της πρώτης πράσινης λεωφόρου η οποία θα είναι η λεωφόρος Νίκου & Δέσποινας Παττίχη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Quality Group η οποία θα μετατρέψει τη λεωφόρο σε ένα πανέμορφο πράσινο τοπίο με εξ ολοκλήρου δικά της έξοδα. Παράλληλα για 2 χρόνια η εταιρεία θα αναλάβει τα έξοδα συντήρησης και ακολούθως θα παραδωθεί όριμοτο έργο στο Δήμο.

Επίσης, οι υπεραγορές ΜΕΤΡΟ έχουν χρηματοδοτήσει τη δημιουργία  παιδότοπων στο παραλίακό μέτωπο της πόλης, η Πετρολίνα έχει χρηματοδοτήσει τον εξωραϊσμό του Κυκλικού κόμβου στο K-Cineplex και τη φύτευση φοινικόδεντρων στον παραλιακό δρόμο Ορόκλινης και η εταιρεία Nexters Global χρηματοδότησε την εξ ολοκλήρου αναβάθμιση του πάρκου Φανερωμένης. Επίσης η εταιρεία Iacovou Brothers έχει ανάλαβει να εξωραϊσει τον κυκλικό κόμβο Φανερωμένης.

 

Πως κρίνετε τη συμβολή των δημοτών σε θέματα της πόλης μας;

Μπορώ να πω ότι η μιζέρια που επικρατούσε παλιά, έχει δώσει τη θέση της στη θετική ενέργεια. Βλέπω με ιδιαίτερη χαρά νέους της πόλης να διοργανώνουν όμορφες εκδηλώσεις, δημότες να συμβάλουν με τον τρόπο τους σε εκδηλώσεις του Δήμου όπως για παράδειγμα το φετινό μας καρναβάλι. Υπάρχουν ενεργά οργανωμένα σύνολα τα οποία βάζουν το δικό τους λιθαράκι και αξίζουν συγχαρητήρια.

Παράλληλα, στα κοινωνικά δίκτυα έχουν δημιουργηθεί αρκετές σελίδες που προβάλουν την πόλη μας με θετική διάθεση. Όλα αύτα δείχνουν ότι ο δημότης της Λάρνακας πλέον απολαμβάνει την πόλη μας και αυτό είναι θετικό, δείχνει ότι η Λάρνακα Αλλάζει και μας αρέσει.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το υπόλοιπο της θητείας σας;

Σίγουρα, βασικός μου στόχος είναι η θετική κατάληξη της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου και της επένδυσης λιμανιού μαρίνας.

Από κει και πέρα στα επόμενα χρόνια θα δωθεί έμφαση στο πολιτιστικό κομμάτι. Υπάρχουν εισηγήσεις στο θέμα αυτό και θα εργαστούμε για εμπλουτιστεί στο μέγιστο η πολιτιστική δράση στην πόλη μας. Με χαρά είδαμε και ιδιωτικές πρωτοβολίες στο θέμα αυτό, όπως ήταν η διοργάνωση της πρώτης Bienalle από μια ομάδα δημοτών της πόλης η οποία είχε μεγάλη επιτυχία αλλά και άλλες πρωτοβουλίες.

Επίσης σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ συνεχίζεται η ενδυνάμωση της τουριστικής μας ταυτότητας με κύριο άξονα την περαιτέρω ανάπτυξη το αθλητικού τουρισμού, όπου σε συνδυασμό με την άυξηση κλινών θα μπορέσει η πόλη μας θα καταστεί ο ιδανικός αθλητικός προορισμός του τόπου. Αναμφίβολα με την ολοκλήρωση των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων (Radisson Beach Resort και Larnaka Tower) σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Radisson Blu η πόλη μας θα αποκτήσει το δικό της μερίδιο στο συνεδριακό τουρισμό.

 

Ποιο είναι το όραμα σας για την πόλη μας;

To όραμα μου είναι όπως η καινούργια μορφή της Λάρνακας βασίζεται πάνω στο ακόλουθο τρίπτυχο:

Μια Λάρνακα , ανθρώπινη και λειτουργική για τους δημότες της, φιλόξενη για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, και ελκυστική για επενδυτές και επιχειρήσεις.

Θέτουμε στερεά θεμέλια και αρχίζουμε να χτίζουμε μια νέα πόλη, η οποία να είναι βασισμένη στο παραπάνω τρίπτυχο. Φυσικά για να επιτευχθεί αυτό το όραμα, απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες και απαιτούμενος χρόνος.

Αυτό που έχω να διαβεβαιώσω τους δημότες μας είναι ότι υπάρχει μια αρμονική συνεργασία στο Δημοτικό Συμβούλιο και όλοι μας βάζουμε πάνω απ’ όλα το καλό της πόλης μας και μόνο αυτό.

Σίγουρα προβλήματα πάντα θα υπάρχουν και μιλάμε για απλά καθημερινά, όμως η προσωπική μου βούληση είναι ότι εργαζόμαστε καθημερινά για το καλό της πόλης μας και την καλύτερη δυνατή διαβίωση των συνδημοτών μας.

 

Τέλος, πως είναι μια καθημερινή ημέρα του Δημάρχου Λάρνακας;

Ωραία ερώτηση. Στις 7:15 καθημερινά είμαι στο γραφείο όπου μέχρι τις 9 έχω την ευχέρεια να ασχοληθώ με κυριώς γραφειακά θέματα. Από κει και πέρα ξεκινούν οι συναντήσεις, συνεντεύξεις και όλα όσα συνθέτουν την καθημερινότητα ενός Δημάρχου.

Τα απογέυματα ξεκινά το 2ο μέρος της ημέρας όπου είναι κυρίως η παρουσία σε εκδηλώσεις.

Είναι ένα απαιτητικό πρόγραμμα όμως είναι κάτι που επέλεξα και το κάνω με όλη τη θετική μου διάθεση.

 

Προς ωρίμανση νέα έργα τα επόμενα 3 χρόνια

Μεγάλο πάρκο με χώρο εκδηλώσεων σε συνοικισμό

Αναβάθμιση της Χρυσοπολίτισσας

Σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων

Αναβάθμιση του Παττίχειου Πάρκου

Σύνδεση της Αλυκής με το Αλιευτικό Καταφύγιο

Ανάπλαση της πλατείας Αλκής και Ακρόπολης

Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων

Ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της πόλης

Σχετικά νέα

X
Translate »