Οικονομία

Συνεχίζονται οι αυξήσεις τιμών στα ακίνητα – Aξιοσημείωτες αυξήσεις στη Λάρνακα

Πηγή: stockwatch.com.cy

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 η αυξητική τάση στις αξίες των ακινήτων συνεχίστηκε στις περισσότερες κατηγορίες, με αξιοσημείωτες αυξήσεις στη Λάρνακα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Δείκτη Αξιών Ακινήτων «RICS Cyprus Property Price Index with KPMG in Cyprus» που αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το τρίμηνο σημειώθηκε μέτρια αύξηση στις τιμές των οικιστικών ακινήτων (Διαμερίσματα και Σπίτια), αλλά σημαντικά σε εξοχικά ακίνητα, τόσο σε εξοχικά διαμερίσματα όσο και σε εξοχικά σπίτια. Τα γραφεία και οι αποθήκες κατέγραψαν οριακή άνοδο ενώ, αντίθετα, οι τιμές λιανικής συνεχίζουν να είναι σχετικά στάσιμες.

Η σύγκριση των τιμών σε ετήσια βάση δείχνει αύξηση σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, με τη μεγαλύτερη σε διαμερίσματα και ακολουθούν γραφεία και κατοικίες. Το λιανικό εμπόριο παρουσιάζει τη χαμηλότερη άνοδο.

Το τρίμηνο του 2023 παρουσιάζει αυξήσεις στα σπίτια σε όλους τους τομείς και αξιοσημείωτες αυξήσεις σε αποθήκες και γραφεία στις περισσότερες περιοχές. Η Λάρνακα παρουσιάζει συνολικά τη μεγαλύτερη αύξηση, η Λευκωσία και η Αμμόχωστος εξίσου τη χαμηλότερη. Η κατηγορία ενεργητικού με την καλύτερη συνολικά απόδοση του τριμήνου είναι οι αποθήκες, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτες αυξήσεις στη Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο. Αντίθετα, τα γραφεία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη Λάρνακα.

Συγκρίνοντας τις αλλαγές σε τριμηνιαία βάση σε περιφερειακό επίπεδο, η Λάρνακα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στα διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες.

Εκ μέρους της KPMG Κύπρου, ο Χριστόφορος Αναγιωτός, Διοικητικός Σύμβουλος και Επικεφαλής του Τομέα Ακινήτων και Ανάπτυξης Γης, δήλωσε ότι η κατηγορία με την καλύτερη απόδοση είναι οι κατοικίες με συνολικές αυξήσεις σε όλες τις περιοχές της Κύπρου.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Λάρνακα, στα γραφεία και διαμερίσματα.

Μικρές αυξήσεις παρουσίασαν τα καταστήματα στη Λεμεσό, αλλά και τη μεγαλύτερη πτώση του τριμήνου στη Λάρνακα. Τα ενοίκια έχουν επίσης αυξηθεί, με τα εξοχικά διαμερίσματα και τα ακίνητα του τομέα κατοικιών (διαμερίσματα, σπίτια) να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις – η ίδια τάση εντοπίστηκε και στις αποδόσεις των ακινήτων.

Εκ μέρους του RICS, ο Simon Rubinsohn, RICS Chief Economist, σχολίασε: «Οι ανθεκτικές επιδόσεις της οικονομίας αντικατοπτρίζονται όχι μόνο στον Δείκτη, αλλά και στα θετικά αποτελέσματα της έρευνας “RICS sentimental survey” για τα ακίνητα, η οποία δείχνει ότι η ζήτηση για ακίνητα προς ενοικίαση στις περισσότερες περιοχές συνεχίζει να αυξάνεται και ότι η γενικότερη αγορά ενοικίασης παραμένει σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξη, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τις προσδοκίες των επενδυτών».

Σχετικά νέα

X
Translate »