Περιβάλλον

Συνάντηση Υπ. Γεωργίας με Βύρα για κατασκευή Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στo πρώην λεπροκομείο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος και του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα, παρουσία του Γενικού Διευθυντή και εκπροσώπων του Υπουργείου καθώς επίσης και εκπροσώπων του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Δασών, για την προώθηση του έργου για την κατασκευή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης των Αλυκών Λάρνακας, στον χώρο του πρώην Λεπροκομείου.

Ο κ. Ξενοφώντος επεσήμανε ότι, το συγκεκριμένο έργο είναι στρατηγικής σημασίας και συμφώνησε ότι ο σκοπός του διασφαλίζεται θέτοντας ολόκληρη την περιοχή υπό μελέτη. Η προστασία και η ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού τοπίου αποτελεί βασική αρχή σε σχέση με τις εθνικές μας στρατηγικές με πολλαπλασιαστικά οφέλη, και θα πρέπει να αποτελεί επιδίωξη όλων των εμπλεκόμενων Αρχών και Κυβερνητικών Τμημάτων, αφού το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί από Ευρωπαϊκά κονδύλια. Σημείωσε ότι, η συνολική σχεδιαστική αντιμετώπιση του χώρου θα συμβάλει στη σωστή διαχείριση των περιβαλλοντικών απειλών και πιέσεων γεγονός που εμπίπτει επίσης στην ευθύνη του κράτους. Τέλος, κάλεσε τα αρμόδια Τμήματα όπως, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, καθορίσουν τις φάσεις και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου τα οποία θα τυγχάνουν επιτήρησης από το Υπουργείο.

Παράκληση του Δήμου είναι όπως το έργο για την κατασκευή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης αποτελέσει την ευκαιρία ώστε η περιοχή του πρώην Λεπροκομείου τεθεί στην ολότητά της σε σχεδιασμό μέσα από αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που θα προκηρύξει ο Δήμος. Ο χώρος του πρώην Λεπροκομείου, πέραν από την περιβαλλοντική του αξία, αποτελεί σημαντική ιστορική και πολιτιστική πτυχή της πόλης ενώ ο συνολικός σχεδιασμός θα επιφέρει σημαντική δυναμική ως ένα σύστημα ερμηνείας του περιβάλλοντος όπου θα παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής, αναψυχής και ευαισθητοποίησης των πολιτών και επισκεπτών.

Ο κ. Βύρας ανέφερε ότι, τα τελευταία χρόνια έχουν κατεδαφιστεί τα περισσότερα κτήρια του παλαιού οικισμού και έχουν απομακρυνθεί αμίαντοι και άλλα οικοδομικά και ευτελή υλικά που επιβάρυναν τον χώρο. Παρόλα αυτά το περιβάλλον παραμένει ανοργάνωτο και επικίνδυνο για τους επισκέπτες. Εντός του χώρου υφίσταται το σημαντικό εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους, που είναι αρχαίο μνημείο, αλλά λόγω της εσωστρέφειας, ο χώρος συχνά γίνεται επισκέψιμος για παράνομη εναπόθεση μπαζών/άχρηστων υλικών και πρόκληση εμπρησμών, φαινόμενο το οποίο παρ’ όλες τις προσπάθειες των αρμόδιων Αρχών, δεν μπορεί να εξαλειφθεί.

Σημειώθηκε ότι, η περιοχή του πρώην Λεπροκομείου καλύπτει μια έκταση της τάξης των 58,000τμ καθώς και ότι είναι κρατική δασική γη η οποία εμπίπτει ολόκληρη εντός της ζώνης προστασίας Natura 2000. Επομένως, η ανάπτυξη και διαχείριση του χώρου διέπεται από τις πρόνοιες του Διαχειριστικού Σχεδίου του δικτύου Natura 2000 «Αλυκές Λάρνακας».

Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε όπως ο Δήμος προβεί άμεσα στην αποτύπωση της περιοχής και το Τμήμα Περιβάλλοντος προχωρήσει με την ετοιμασία όρων για την προκήρυξη προσφορών για την ετοιμασία Δέουσας Περιβαλλοντικής Μελέτης, πρόνοιες τις οποίας θα καθορίσουν τις βασικές αρχές και τους όρους του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού η προκήρυξη του οποίου αναμένεται περί τα μέσα του 2024.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης θα έχει ως βασικό του στόχο την προβολή του οικολογικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα της περιοχής, την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις διάφορες ομάδες επισκεπτών και την προβολή εκθεμάτων σχετικά με τα οικολογικά/περιβαλλοντικά και πολιτιστικά στοιχεία.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Γεωργίας και επιβεβαίωσε ότι, τόσο ο Δήμος Λάρνακας όσο και οι Υπηρεσίες του, θα συνεργαστούν με τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου για την υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού για την πόλη της Λάρνακας έργου.

Σχετικά νέα

X
Translate »