Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στον αέρα εδώ και 2,5 χρόνια η ακτή Μακένζι

Αιωρούμενη σ’ ένα καθεστώς αβεβαιότητας και συνέχισης της παράνομης λειτουργίας καφεστιατορίων παραμένει εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια η ακτή Μακένζι στη Λάρνακα. Αιτία, η αδυναμία του κράτους και δη της Νομικής Υπηρεσίας να ολοκληρώσει το νέο νομικό πλαίσιο μισθώσεων των προσφυγικών οικοπέδων όπου βρίσκονται τα κέντρα αναψυχής σε δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι η παραλία Μακένζι έχει επανέλθει στη διαχείριση του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών από την 1η Ιανουαρίου 2017 μετά από τέσσερα χρόνια παραχώρησης της διαχείρισης στον Δήμο Λάρνακας.  Η ανάκτηση της τουρκοκυπριακής περιοχής από το κράτος έγινε ούτως ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η οποία καταπατείται από ιδιοκτήτες ή υπενοικιαστές κέντρων αναψυχής με παράνομες προσθήκες ή μετατροπές στα κέντρα και κατάληψη δημόσιων χώρων.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

 

Όπως είχε διαβεβαιώσει το Υπουργείο Εσωτερικών με την ανάκτηση κατοχής του Μακένζι, δόθηκαν οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία να ετοιμάσει καινούργιο πλαίσιο το οποίο θα υποβληθεί από τον Κηδεμόνα στους δικαιούχους των οικοπέδων, ώστε αφενός να υπογραφούν νέες συμβάσεις μίσθωσης, αφετέρου να αποκατασταθεί πολεοδομικά η τάξη ταυτόχρονα με τη συνέχιση της λειτουργίας της περιοχής με τη σημερινή της μορφή.  Ωστόσο, εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια δεν έχει καταστεί δυνατή η ετοιμασία του πλαισίου από τη Γενική Εισαγγελία, με αποτέλεσμα το όλο καθεστώς των κέντρων αναψυχής στην ακτή Μακένζι να βρίσκεται στον αέρα.

Το θέμα συζητήθηκε σε πολύ πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη με τον δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, ο οποίος επανέλαβε ότι το Μακένζι είναι ύψιστης σημασίας για την πόλη και ο Δήμος αναμένει από το κράτος να αναλάβει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των παρανομιών, ταυτόχρονα όμως με τη συνέχιση της λειτουργίας της παραλίας με τη σημερινή της μορφή.

Όπως πληροφορούμαστε, ο δήμαρχος έλαβε διαβεβαιώσεις ότι ο φάκελος της υπόθεσης ανατέθηκε σε λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας και τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί πλήρης στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία σύναψης των νέων συμβάσεων μίσθωσης.

Η Νομική Υπηρεσία αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένη γνωμάτευση επί όλων των πτυχών της σύναψης νέων συμβάσεων προτού κληθούν οι δικαιούχοι για να συμβληθούν με νέα συμβόλαια με τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Προς νομικό ξεκαθάρισμα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα ενοικιαστήρια έγγραφα, οι αρχικοί ενοικιαστές, οι υπενοικιαστές και η σχέση ανάμεσα σε αρχικούς ενοικιαστές και υπενοικιαστές.  Επίσης, η Γενική Εισαγγελία αναμένεται να διαλευκάνει και να υποδείξει νόμιμους τρόπους χρήσης των υπαίθριων χώρων από τους κατόχους των κέντρων αναψυχής, που είναι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία της βιομηχανίας ψυχαγωγίας στην περιοχή, όπως έχει αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς από το 2010.

Στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι το Μακένζι να συνεχίσει να λειτουργεί ως ένας σύγχρονος χώρος εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά με αποκατάσταση της τάξης και άρση της αναρχίας που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με παράνομες προσθήκες και μετατροπές και κατάληψη δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου.

Ίσως το πιο σοβαρό πρόβλημα που κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει η Νομική Υπηρεσία είναι οι υπενοικιάσεις, οι οποίες έγιναν από αρχικούς ενοικιαστές σε άλλους ιδιώτες που ανέπτυξαν τις επιχειρήσεις. Ο Κηδεμόνας έχει ξεκαθαρίσει ότι νέες συμβάσεις μίσθωσης θα κληθούν να υπογράψουν μόνο δικαιούχοι πρόσφυγες, δηλαδή αρχικοί ενοικιαστές και μάλιστα υπό προϋποθέσεις.

 

Η έκθεση του Δήμου Λάρνακας

Σε ό,τι αφορά στην πτυχή των παρανομιών, υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Λάρνακας από τον Αύγουστο του 2016 έχει διαβιβάσει στο Υπουργείο Εσωτερικών ολοκληρωμένη έκθεση με ανατομία της κατάστασης αλλά και πρόταση για πλήρη επανασχεδιασμό.

Το έγγραφο ξεκινά από το ιστορικό της αρχικής ενοικίασης της περιοχής από το Υπουργείο Εσωτερικών σε πρόσφυγες στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για ανέγερση εστιατορίων και κέντρων αναψυχής και καταλήγει σε εισηγήσεις συμπεριλαμβάνοντας αποτύπωση της περιοχής, αντίγραφα των ενοικιαστηρίων εγγράφων, καταγραφή των αρχικών ενοικιαστών, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κ.α. Οι εισηγήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο σε νέο, ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό με συνεννόηση του Δήμου Λάρνακας με το ΥΠΕΣ. Ο Δήμος Λάρνακας ζητά μεταξύ άλλων από το Υπουργείο Εσωτερικών να του παραχωρήσει κυριότητα των δημόσιων χώρων και κυρίως του χώρου πρασίνου όπου βρίσκονται οι περισσότερες παράνομες επεμβάσεις, ώστε αυτές να αντιμετωπιστούν νομιμοποιούμενες, αλλά μέσα από το καινούργιο πλαίσιο.

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »