Εκπαίδευση

Στο τραπέζι η μάσκα για τον Β’ Κύκλο των Δημοτικών

Ενώ ζητήματα που άπτονται της υγειονομικής πτυχής ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, κι αφορούν τη Μέση Εκπαίδευση φαίνεται να δρομολογούνται, είναι θέμα ημερών να ανοίξουν προς συζήτηση αντίστοιχα θέματα που αφορούν τη Δημοτική Εκπαίδευση. 

Όπως πληροφορείται ο «Φ», το θέμα που αναμένεται σύντομα να προβληματίσει είναι η χρήση μάσκας από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων. Συγκεκριμένα, αρμόδια πηγή του υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι υπάρχει προβληματισμός για το κατά πόσο η χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική για τους μαθητές του δεύτερου κύκλου, δηλαδή των παιδιών που φοιτούν στη Δ’, στην Ε’ και στη Στ’ τάξη.

Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο θα τεθεί εντός της επόμενης εβδομάδας επί τάπητος, με στόχο να συζητηθεί πρωτίστως με τους γονείς, στο πλαίσιο σύσκεψης που θα συγκληθεί. Εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τι τελικά θα ισχύσει και ακολούθως θα γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περσινή σχολική χρονιά η μάσκα ήταν προαιρετική και ίσχυε σύσταση για χρήση της.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα αλλά και να παραθέσει τη θέση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο πρόεδρος της Σωτήρης Χριστοφή ανέφερε στον «Φ» ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της σύσκεψης που θα έχουν με τον υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου την ερχόμενη Τετάρτη. Ο κ. Χριστοφή δεν θέλησε στο παρόν στάδιο να αναφερθεί στη θέση των οργανωμένων γονέων, επισημαίνοντας ότι θα αναμένουν να ακούσουν τη θέση του Υπουργού για το θέμα και ακολούθως να συζητήσουν μαζί του και να του παραθέσουν τις απόψεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκέψεις για κέντρα εμβολιασμού «Walk In» για μαθητές

Ωστόσο, η θέση της Συνομοσπονδίας Γονέων για το θέμα της μάσκας στους μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης, κατά την περσινή σχολική χρονιά, ήταν η προαιρετική και όχι η υποχρεωτική χρήση της από τα παιδιά. Ενδεχομένως, το θέμα να προκαλεί συζητήσεις ή και να υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Πάντως, αναμένεται ότι με το πέρας της σύσκεψης της Τετάρτης, θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις.

Όσον αφορά σε άλλα ζητήματα που απασχολούν τους γονείς Δημοτικής Εκπαίδευσης ενόψει του νέου σχολικού έτους, (το οποίο αρχίζει για τους δασκάλους στις 6 Σεπτεμβρίου και για τους μαθητές στις 13 Σεπτεμβρίου), ο κ. Χριστοφή ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά, τα οποία θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες, θα κωδικοποιηθούν και θα υποβληθούν στον κ. Προδρόμου.

Σημειώνεται επίσης ότι, η σύσκεψη του υπουργού Παιδείας με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης δεν θα είναι η μοναδική που θα πραγματοποιηθεί, καθώς ο κ. Προδρόμου θα δει για τα υγειονομικά ζητήματα και την ΠΟΕΔ, ενώ στη σύσκεψη τους δεν αποκλείεται να παρευρίσκεται και ομάδα επιδημιολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕΔ σε συνάντηση που είχε με τον Πρόδρομο Προδρόμου την Τετάρτη για εκπαιδευτικά ζητήματα (σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικού), άδραξε την ευκαιρία κι έθεσε τους προβληματισμούς της σχετικά με υγειονομικά ζητήματα, μεταξύ αυτών και για τη χρήση μάσκας, με την πρόεδρο της Μύρια Βασιλείου να σημειώνει ότι «ήδη από πέρσι έγιναν συστάσεις για προαιρετική χρήση της από τους μαθητές, κάτι το οποίο θα ήταν καλό να ισχύσει και φέτος». 

Με χρώμα COVID-19 η νέα εγκύκλιος

Χθες, εκδόθηκε η εγκύκλιος για τη λειτουργία των σχολείων Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, στην οποία γίνονται αρκετές αναφορές στο θέμα της πανδημίας, καθώς με αυτήν θα αρχίσει και η φετινή σχολική χρονιά. Στην εγκύκλιο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «στην προσπάθεια όλων για διασφάλιση της υγείας των μαθητών και την όσο το δυνατό ομαλότερη σχολική χρονιά, με φυσική παρουσία, υπενθυμίζεται και τονίζεται η προτροπή του υπουργείου Υγείας προς τους εκπαιδευτικούς για εμβολιασμό. Κρίνεται επίσης σκόπιμο να ενθαρρυνθούν και οι μαθητές όπως προχωρήσουν σε εμβολιασμό. Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Παιδείας θα επιδιώξει σχετική συνεννόηση και με τους οργανωμένους γονείς».

«Κλείνουν» τα πρωτόκολλα

Όσον αφορά στο θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία διέπουν τη λειτουργία των σχολείων μέσα στις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που ρίχνουν στο τραπέζι εδώ και εβδομάδες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ με κάθε ευκαιρία τονίζουν την αναγκαιότητα για αναθεώρηση και επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων, ρίχνοντας τη μπάλα στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο με τη σειρά του για αυτό το θέμα, πρέπει να συντονιστεί με το υπουργείο Υγείας.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν χθες στον «Φ» ότι τα πρωτόκολλα είναι έτοιμα και είναι θέμα ημερών να «κλειδώσουν» και να ανακοινωθούν εκ νέου. Όπως μας λέχθηκε, αναμένονται διευκρινίσεις και επισημάνσεις σε μερικά τους σημεία, από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και ολοκληρώνεται η επεξεργασία τους.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του «Φ» σχετικά με τις σκέψεις του υπουργείου Υγείας για Εμβολιαστικά Κέντρα «Walk-In» σε σχολεία ούτως ώστε να εξυπηρετούνται οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης που θα επιθυμούν να εμβολιαστούν, μας αναφέρθηκε ότι έχει αποφασιστεί να γίνουν σεμινάρια επιμόρφωσης των μαθητών γύρω από το θέμα του εμβολιασμού. Στόχος είναι τεκμηριωμένα να δοθούν πληροφορίες στα παιδιά, να απαντηθούν ερωτήσεις και απορίες τους και να καθησυχαστούν ενδεχομένως φόβοι και επιφυλάξεις.

Εξάλλου, στη σύσκεψη της Τετάρτης η ΟΕΛΜΕΚ υπέβαλε στον κ. Προδρόμου συγκεκριμένα σημεία-αιτήματα που άπτονται της διαχείρισης της πανδημίας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Μεταξύ αυτών είναι:

> Επικαιροποιημένο πρωτόκολλο με ξεκάθαρες οδηγίες που να αφορούν: τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται από τους μαθητές μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, ποιος θα ελέγχει όσους ξένους εισέρχονται στα σχολεία για διάφορους λόγους (στα Λύκεια ο έλεγχος διενεργείται από τους Επιτηρητές Ασφαλείας, ενώ στα Γυμνάσια δεν υπάρχουν), σε ποιους χώρους θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, ποιες ενέργειες θα γίνονται όταν εμβολιασμένο άτομο (εκπαιδευτικός ή μαθητής) έρθει σε επαφή με άτομο που έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό, ποιες ενέργειες  θα γίνονται όταν μη εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με άτομο που έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό κ.α.

> Σε κάθε περίπτωση οι διευθύνσεις των σχολείων να ενημερώνονται άμεσα, για να προβαίνουν στις δέουσες ενέργειες, όταν μαθητής ή εργαζόμενος στο σχολείο, διαγνωσθεί με κορωνοϊό ύστερα από εξέταση σε ιδιωτικό ή δημόσιο εργαστήριο.

> Να δημιουργηθεί ειδικός αριθμός τηλεφώνου για άμεση επικοινωνία των διευθύνσεων των σχολείων με αρμόδιο άτομο σε θέματα πανδημίας, ώστε να δίνει άμεσα απαντήσεις για διαχείριση ενός ζητήματος, που ενδεχομένως δεν περιλαμβάνεται στο πρωτόκολλο. Για τον τρόπο διαχείρισης, να ενημερώνονται όλα τα σχολεία για εφαρμογή ομοιόμορφης πολιτικής.

Σχετικά νέα

X
Translate »