Αναπτυξιακά Έργα

Στο στάδιο της “ωρίμανσης” δύο μεγάλα έργα στην Λάρνακα

Ο Δήμος Λάρνακας καλεί τους αρχιτέκτονες να κινηθούν σε συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό.

Στο στάδιο ωρίμανσης βρίσκονται δύο μεγάλα έργα στη Λάρνακα που είναι το Παττίχειο Πάρκο και το Πάρκο «Σαλίνα», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.

Ο Δήμαρχος είπε πως «μετά την ολοκλήρωση των έργων του νέου Δημοτικού Κήπου Λάρνακας, υπάρχουν περισσότερα έργα τα οποία βρίσκονται στο στάδιο ωρίμανσης για άντληση κονδυλίων από την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027. Δύο από τα μεγαλύτερα έργα αφορούν την δημιουργία πάρκων στο Παττίχειο Πάρκο και το Πάρκο «Σαλίνα», που θα δημιουργηθεί στο χώρο των πρώην κατοικιών του Επάρχου και του Αστυνομικού Διευθυντή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «το Παττίχειο Πάρκο θα προταθεί για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τα σχέδια προβλέπουν αναβάθμιση του πάρκου γύρω από το ομώνυμο αμφιθέατρο με δημιουργία παιδότοπου, ενίσχυση του πρασίνου, δημιουργία αναψυκτηρίου, βελτίωση των πεζοδρόμων και τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής. Αρχές Ιανουαρίου ο Δήμος
ανακοίνωσε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ετοιμασία σχεδίων για μετατροπή του ευρύτερου χώρου όπου βρίσκονται οι δύο πρώην κατοικίες του Επάρχου και του Αστυνομικού Διευθυντή στην περιοχή Δροσιάς, σε Δημοτικό Πάρκο με την ονομασία «Σαλίνα».
Εξήγησε ότι «ο Δήμος Λάρνακας καλεί τους αρχιτέκτονες να κινηθούν σε συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος περιλαμβάνει χώρους ενεργητικής και παθητικής ψυχαγωγίας, υποδομές υγιούς ανάπτυξης και αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος, βελτίωση και προβολή του χώρου με εμπλουτισμό της υφιστάμενης φύτευσης, με  κατάλληλη τοπιοτέχνηση και με την ένταξη σύγχρονων στοιχείων που να συνάδουν με το χώρο. Ακόμα θα πρέπει να προνοείται διευρυμένη πρόσβαση και χρήση για ΑΜΕΑ και συσχέτιση του χώρου με τη γύρω περιοχή και  με το χώρο του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας, δημιουργία οργανωμένου πάρκου για αναζωογόνηση του αστικού  περιβάλλοντος και λειτουργική, αισθητική και ποιοτική βελτίωση του χώρου».

Σημείωσε ακόμα ότι στόχος του Δήμου «είναι να γίνει μια ανάπλαση ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε πνεύμονα πρασίνου και σημείο ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης και κοινωνικής συναναστροφής. Κύρια επιδίωξη είναι να δοθεί στην περιοχή και γενικά στο κέντρο της πόλης, χαρακτήρας και  ατμόσφαιρα που  να ικανοποιεί τις προσδοκίες των  κατοίκων αλλά και των επισκεπτών».

Οσον αφορά την πρώην κατοικία του Αστυνομικού Διευθυντή ο κ. Βύρας είπε πως αυτή «θα υποβληθεί σε αναπαλαίωση καθώς έχει αφεθεί χωρίς συντήρηση για πολλά χρόνια και βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση.  Το σπίτι αποτελεί κρατική ιδιοκτησία που έχει παραχωρηθεί με μίσθωση στο Δήμο Λάρνακας και με την αναπαλαίωση θα προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για πολλές χρήσεις στο Δημαρχείο».

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «πολύ σημαντική την δυαδικότητα της οικοδομής με την κατοικία του Επάρχου γι’αυτό και τα σχέδια για συνολική ανάπλαση της περιοχής και σύνδεση με τον διπλανό Δημοτικό Κήπο. Το κτίριο έχει ήδη αναπαλαιωθεί και πλέον σχεδιάζεται η αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου ώστε μαζί με την κατοικία του Αστυνομικού Διευθυντή να προκύψει ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου.

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε πως «στα έργα προς ωρίμανση συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία πάρκων και άλλων χώρων συνάθροισης και ψυχαγωγίας στους προσφυγικούς συνοικισμούς με δημιουργία χώρων κοινωνικής, αθλητικής και πολιτιστικής συνάθροισης όπως γήπεδα, αμφιθέατρα και πάρκα. Μέσα από το έργο «Ανάπλαση οδών και διευκόλυνση ΑΜΕΑ στο Κέντρο της Λάρνακας», ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του πρώτου τμήματος της οδού Ερμού, όπου φυτεύτηκαν στους πεζόδρομους 14 δέντρα, ενώ άλλα 70 δέντρα θα φυτευτούν σε διάφορα σημεία, μαζί με ανθώνες, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου».

Πηγή: KYΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »