Γενική Επικαιρότητα

Στο περίμενε πάνω από έξι μήνες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών-Χιλιάδες οι αιτήσεις

Πηγή: reporter.com.cy

Σε πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς οι καταναλωτές παρατηρούν ιδιαίτερη καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους, μιας και χρειάζεται πάνω από έξι μήνες για να έχουν σε λειτουργία τα εν λόγω συστήματα στις οικίες τους, κάτι που φυσικά δείχνει την ίδια ώρα και την αδυναμία των αρμοδίων να διαχειριστούν τις χιλιάδες αιτήσεις που φθάνουν κοντά τους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Όπως είναι αντιληπτό, λόγω της ακρίβειας και των υψηλών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, οι καταναλωτές στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις, με τα φωτοβολταϊκά συστήματα, να είναι πλέον δρόμος… μονόδρομος, για όσους θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα και να πληρώνουν χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος.

Δυστυχώς, όπως ανέφερε στον REPORTER, o πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φάνος Καραντώνης, «παρατηρείται μια καθυστέρηση στην αξιολόγηση, την έγκριση των αιτήσεων και τον καθορισμό ημερομηνίας ελέγχου. Σήμερα, ένας καταναλωτής, εάν θέλει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά, μπορεί να του πάρει ίσως έξι και περισσότερους μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ξεκινήσει το σύστημα να λειτουργεί σε μια οικία».

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον των καταναλωτών, διατηρείται σε ψηλά επίπεδα, όπως ήταν τον τελευταίο χρόνο. «Γενικότερα, φαίνεται ότι είναι πολύ ψηλότερη η ζήτηση, από εκείνη που μπορούσε η αγορά να καλύψει. Το πρόβλημα της καθυστέρησης, δεν παρατηρείται κυρίως με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, αλλά τα μεγαλύτερα προβλήματα προκύπτουν με την ΑΗΚ, στις εγκρίσεις, όπως και στον καθορισμό ημερομηνίας ελέγχου. Σήμερα, έχουμε φθάσει σε μια φάση, όπου υποβάλλεται το αίτημα για έλεγχο και μπορεί να μας οριστεί ημερομηνία, σε τρεις και τέσσερις μήνες μετά. Επικαλούνται θέματα στελέχωσης και διάφορα άλλα οι αρμόδιοι, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση».

Όσον αφορά επίσης, το κόστος εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, αυτό παραμένει στα ίδια επίπεδα, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερες αλλαγές. «Το ποσό, εξαρτάται πάντοτε από το μέγεθος του συστήματος, το οποίο αρχίζει από πέντε έως δέκα χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος που θα εγκαταστήσει το κάθε υποστατικό για να καλύψει τις δικές του ανάγκες. Μια μέση κατοικία, χρειάζεται περίπου κοντά στις έξι με επτά χιλιάδες ευρώ. Είναι τα μεγέθη τα οποία συνήθως εντοπίζονται σε μια μέση κατοικία».

Αναφορικά με τα σχέδια που υπάρχουν στη διάθεση των καταναλωτών, αυτά φαίνεται να τα αξιοποιούν και αποτελούν μάλιστα, ένα κίνητρο επιπλέον για τους πολίτες, παρόλο που οι τιμές ενέργειας είναι σε τέτοιο επίπεδο που η βιωσιμότητα των επενδύσεων βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. «Άρα, είναι βοηθητικά τα σχέδια, αλλά δεν θεωρώ ότι σήμερα είναι το βασικό κίνητρο της ανάπτυξης του τομέα. Περισσότερο εκείνο που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον από τα σχέδια, ήταν η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, που προέκυψε μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας και την ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο».

Το διάστημα απόσβεσης

Σχετικά με το διάστημα απόσβεσης, σύμφωνα με τον κ. Καραντώνη, χρειάζονται περίπου τρία χρόνια για να γίνει η απόσβεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων. «Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, που υπάρχουν τα σχέδια χορηγιών, τα οποία λαμβάνει ένα νοικοκυριό που είναι από 500 ευρώ μέχρι και 1,500 ευρώ χορηγία, μπορεί ο χρόνος απόσβεσης να είναι ισάξιος με δυο και τρία χρόνια. Αυτό δεν είναι στατικό όμως, αλλά είναι κάτι δυναμικό το οποίο μεταβάλλεται ανάλογα με το κόστος ενέργειας, γιατί το οικονομικό όφελος που προκύπτει από τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού εξαρτάται από το πόσο ακριβός είναι ο ηλεκτρισμός που υπάρχει στη χώρα».

Την ίδια ώρα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως όση ενέργεια δεν καταναλωθεί από τα φωτοβολταϊκά σε κάθε οικία ή υποστατικό καταγράφεται από τον μετρητή και πιστώνεται για τον χρήστη στον επόμενο λογαριασμό. «Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να μεταφερθεί από δίμηνο σε δίμηνο η ενέργεια και να εξαργυρωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο από τον καταναλωτή».

Σχετικά νέα

X
Translate »