CoronaVirus

Στο έλεος του «ιού» οι εστιάτορες – Λουκέτα και απολύσεις στο «μενού»

Έρχονται νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης συγκεκριμένων επιχειρήσεων τα οποία όμως δεν αφορούν τη βιομηχανία της εστίασης

«Απεγνωσμένοι» δηλώνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι μιλούν πλέον για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών και απολύσεων προσωπικού λόγω της οικονομικής ασφυξίας που τους προκαλούν τα μέτρα για την αναχαίτηση της πανδημίας.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), αναφέρεται πώς ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εξελίξεις που προαναφέρονται, είναι να υπάρξει στοχευμένη οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση.

Κάτι, που όπως ανέφεραν ανώτατες πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας στη “Σημερινή”, δεν είναι προς ώρας υπό συζήτηση. «Θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών στοχευμένα σχέδια στήριξης επιχειρήσεων τα οποία όμως δεν αφορούν τη βιομηχανία της εστίασης αλλά τους ιδιοκτήτες αιθουσών εκδηλώσεων, τελετών κλπ, οι οποίοι έχουν –βάσει των στοιχείων που συγκεντρώσαμε- σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών τους, λόγω της πανδημίας», ανέφερε ανώτατη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών.

Μιλώντας στη Σημερινή ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΚΑ Φάνος Λεβέντης, υποστήριξε πως αντίστοιχες αποφάσεις για στοχευμένα μέτρα στήριξης, πρέπει να ληφθούν και για τη βιομηχανία της εστίασης «προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε μέτρα όπως στάση πληρωμών και απολύσεις προσωπικού, μη έχοντας άλλη επιλογή». Μάλιστα ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι οι επικλήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του τζίρου κατά 30% στην εστίαση το 2021 συγκριτικά με το 2019, «είναι εντελώς αυθαίρετες και προκλητικές».

«Δεν γίνεται να λέγονται αυτά τα πράγματα ενώ όλοι γνωρίζουν ότι για τρεις μήνες το 2021 είμασταν κλειστοί λόγω lockdown, ενώ τον πιο κερδοφόρο μήνα, τον Δεκέμβριο είμασταν ‘’de facto’’ κλειστοί λόγω των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση και του διαχωρισμού εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων». Εξάλλου σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΙΚΑ αναφέρει πως «Η συνεχής επίκληση της τάχα αύξησης στην  εστίαση κατά το 2021 σε σύγκριση με το 2019 ώστε να αποφευχθεί η οικονομική στήριξη σε  όσους έχουν πληγεί από τα πρόσθετα μέτρα αφήνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη την κυβέρνηση αλλά και απόλυτα εκτεθειμένες τις επιχειρήσεις μπροστά από το φάσμα της τελειωτικής καταστροφής».

Ομολογουμένως, η εικόνα που εκπέμπουν πολλά εστιατόρια, ειδικά τις πρώτες βδομάδες του 2022 αλλά και καθ’ όλη την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, είναι «απογοητευτική».

Μάλιστα δεν είναι λίγα τα εστιατόρια που αποφάσισαν να βάλουν προσωρινά λουκέτο για κάποιες μέρες, αφενός για να αποφύγουν τα έξοδα λειτουργίας και αφετέρου επειδή μεγάλο μέρος του προσωπικού τους είτε νοσεί με κορωνοϊό είτε είναι στενές επαφές και ως εκ τούτου αυτοπεριορίζονται. Αρκετοί εξάλλου ήταν και οι εστιάτορες που επιβεβαίωσαν στη Σημερινή, ότι ήδη άρχισαν να φορτώνονται χρέη από τα λειτουργικά έξοδα τα οποία δεν καλύπτονται λόγω της πεσμένης κίνησης στα εστιατόρια, απότοκου της πανδημικής κατάστασης.

Αυτές τις μέρες, μέλη του ΠΑΣΙΚΑ όπως είπε ο κ. Λεβέντης συγκεντρώνουν στοιχεία που αφορούν τη μείωση του κύκλου εργασιών τους, προκειμένου να υπάρξει δειγματοληπτική γνώση για την πτώση της βιομηχανίας της εστίασης και «η όλη συζήτηση να διεξάγεται βάσει της πραγματικότητας».

Δεν αποκλείονται δυναμικές κινητοποιήσεις

Οι οργανωμένοι επιχειρηματίες της εστίασης όπως αναφέρει ανακοίνωσή τους, «βρίσκονται στην πλέον δυσάρεστη θέση από την έναρξη της πανδημικής κρίσης να αδυνατούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις προς το κράτος , όπως Κοιν. Ασφαλίσεις , φόρων , δημοτικών τελών , λογαριασμούς ενέργειας π.χ. ΑΗΚ  , υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών , προμηθευτών , ενοικίων κ.α.  Σε πολύ δύσκολη θέση επίσης βρίσκονται οι επιχειρηματίες έναντι των εργαζομένων τους . Προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τους κρατήσουν στην εργασία τους στερώντας οι ίδιοι τις οικογένειες τους ώστε να μη τους στείλουν στο ανεργιακό , αλλά δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και δε μπορεί να συνεχιστεί και αυτό για ακόμα περισσότερο».

Μάλιστα, αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις για στήριξη των επιχειρήσεών τους, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ερωτηθείς ο κ. Λεβέντης για το πώς πρόκειται να κινηθεί ο ΠΑΣΙΚΑ σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι εισηγήσεις τους από τους αρμοδίους κυβερνητικούς φορείς, υπογράμμισε ότι «πέραν από τα ενδεχόμενα της στάσης πληρωμών, των απολύσεων προσωπικού και των προσωρινών λουκέτων, δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

 

Σχετικά νέα

X
Translate »