ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Στις 7 Δεκεμβρίου η πόντιση του τεχνητού υφάλου της Λάρνακας

Μετά από 2 χρόνια στασιμότητας και πολλών εμποδίων διευθετήθηκε τελικά η πόντιση του μεγάλου σκάφους που θα αποτελέσει τον τεχνητό ύφαλο της Λάρνακας. 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παρών θα είναι ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ο οποίος θα παρακολουθήσει από θαλάσσης την τελετή πόντισης με τον πρόεδρο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας, Ντίνο Λευκαρίτη και άλλους επίσημους.

Οι επίσημοι και τα ΜΜΕ θα αποπλεύσουν με σκάφος από τη μαρίνα Λάρνακας στις 8:30 το πρωί και θα ακολουθήσει η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία πόντισης του πλοίου “Ελπίδα”.

Τις επόμενες μέρες θα ποντιστεί και το μικρότερο σκάφος Lef1, το οποίο μαζί με την “Ελπίδα” θα συνθέσει τον τεχνητό ύφαλο σε θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή.

Το “Ελπίδα” είναι εμπορικό σκάφος, ναυπηγημένο το 1965 στη Γερμανία και αγοράστηκε από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας έναντι ποσού που συγκεντρώθηκε από χορηγίες.

Είναι μήκους 63 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων και είναι το μεγαλύτερο που ποντίζεται στις θάλασσες της Κύπρου για σκοπούς δημιουργίας τεχνητού υφάλου.

Θα βυθιστεί στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης σε βάθος 30 μέτρων, ενώ το μικρότερο σκάφος LEF1, το οποίο δωρίστηκε στην ΕΤΑΠ από την εταιρεία Πετρολίνα, θα ποντιστεί σε κοντινή απόσταση σε μικρότερο βάθος περίπου 13 μέτρων.

Το συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα γίνει η πόντιση επιλέχθηκε μετά από χαρτογράφηση των οικότοπων και καταγραφή της βιοποικιλότητας από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών.

Το μικρό σκάφος θα χρησιμεύσει στη δημιουργία Πάρκου Snorkeling (κατάδυση με μάσκα θαλάσσης) μέσα στην περιοχή του τεχνητού υφάλου, η οποία θα κηρυχθεί προστατευόμενη.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δεκαετίες ο καταδυτικός τουρισμός στη Λάρνακα κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω του γνωστού, ανά το παγκόσμιο, ναυαγίου του σουηδικού εμπορικού πλοίου Ζηνοβία και οι Τοπικές Αρχές στοχεύουν στην προσέλκυση ακόμα περισσοτέρων δυτών απ’ όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »