Περιβάλλον

Στη νέα Κυβέρνηση η μπάλα για τα ασφαλτικά εργοστάσια

Πηγή: philenews.com


Σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συναίνεση των κοινοτήτων προκειμένου να αποδεχτούν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετεγκατάσταση των ασφαλτικών μονάδων από την περιοχή Ιδαλίου στις περιοχές Μιτσερού και Βασιλικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε χθες ξεχωριστές συναντήσεις με τους επηρεαζόμενους. Μεταξύ άλλων ετοιμάστηκαν από πλευράς κυβέρνησης συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα, κάποια εκ των οποίων είναι κοινά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει αντισταθμιστικά μέτρα, χωρίς να διακινδυνεύεται το αίσθημα ασφάλειας και υγείας των κατοίκων.

Κοινή διαπίστωση είναι η δυσπιστία που αντιμετωπίζουν όλες οι κοινότητες και των δύο περιοχών, οι οποίες είναι βεβαρημένες με άλλες οχληρές εγκαταστάσεις, να αποδεχτούν επιπλέον βιομηχανίες οι οποίες να επιβαρύνουν περαιτέρω τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Στη σύσκεψη με τη Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων περιοχής Βασιλικού στο Προεδρικό Μέγαρο, οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων πρόταξαν τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι. Ζητήματα που έχουν σχέση με εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός, αλλά και εκτός του Ενεργειακού Κέντρου.

Εκ μέρους της Συντονιστικής ο Λευτέρης Φωκάς, κοινοτάρχης Καλαβασού, ανέφερε ότι από το 2014 που συναίνεσαν για την κατασκευή του Ενεργειακού Κέντρου οι θέσεις των κοινοτήτων δεν λαμβάνονται υπόψη. Υποστήριξε ότι υπάρχει καθημερινά μόλυνση και παρατηρείται αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών να ελέγξουν την κατάσταση.

Στα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφεται η ρύπανση από τα φουγάρα της ΑΗΚ όπου παρατηρούνται αυξημένες εκπομπές αέριων ρύπων μετά τον Ιούνιο. Μάλιστα, ο κ. Φωκάς υποστήριξε ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν μετρούνται οι ρύποι. Εξήγησε πως στη σύσκεψη τέθηκαν χρονοδιαγράμματα, σύμφωνα με τα οποία οι τρεις από τις πέντε μηχανές παραγωγής ενέργειας θα διορθωθούν μέχρι τον Μάιο του 2024. Η πρώτη θα μπει μέχρι την Άνοιξη του 2023, η δεύτερη μέχρι το Φθινόπωρο και η τρίτη μέχρι την Άνοιξη του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως ανέφερε ο κ. Φωκά για την βιομηχανική ζώνη η οποία έχει επηρεάσει κατοικίες στο Ζύγι που είναι πολύ κοντά, έχουν εισηγηθεί η ζώνη να μετατραπεί σε Β για να εξυπηρετεί τις βιομηχανίες σε θέματα γραφείων και αποθήκες, θέμα το οποίο θα μελετήσει η Πολεοδομία. Πρόσφατα, ανέφερε, οι πυρκαγιές και άλλα περιστατικά τους έκαναν να χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς το κράτος. Αναφερόμενος στην πρόσφατη πυρκαγιά σε ελαστικά σε χώρους της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, είπε ότι οι όροι που συμφώνησαν οι κοινότητες για να αποδεχτούν την τοποθέτησή τους δεν τηρήθηκαν ποτέ. Έκανε λόγο για αμέλεια με κίνδυνο μεγάλου δυστυχήματος στο Ενεργειακό Κέντρο.

Άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η προβληματική λειτουργία του ΟΕΔΑ Πεντακώμου, μια εγκατάσταση που στήθηκε λάθος από την αρχή, και ακόμα συνεχίζεται παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν διορθώσεις. Οι κοινοτάρχες υποστήριξαν ότι γίνεται ταφή σκουπιδιών στην ΟΕΔΑ χωρίς καμία επεξεργασία και χωρίς να έχει επιπτώσεις ο ανάδοχος. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωκά, τα σκυβαλοφόρα αδειάζουν τα σκύβαλα απευθείας στο κύτταρο χωρίς καμία διαλογή με αποτέλεσμα αυτό να γεμίσει πολύ νωρίτερα. Για το ίδιο θέμα ο κοινοτάρχης Πεντακώμου χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το γεγονός ότι η ΟΕΔΑ δεν λειτουργεί σωστά, σημειώνοντας ότι η υγεία του κόσμου έχει κλονιστεί.

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι στην περίπτωση των ελαστικών επιβλήθηκε το μέγιστο πρόστιμο και διερευνάται κατά πόσο η υπόθεση πρέπει να οδηγηθεί στο Δικαστήριο. Σε σχέση με την ΟΕΔΑ Πεντακώμου υποστήριξε ότι η μονάδα στήθηκε λάθος από την αρχή. Επισήμανε ότι αναμένεται να υποβληθεί έκθεση ειδικού Άγγλου εμπειρογνώμονα εντός Σεπτεμβρίου και μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Εξήγησε ότι στη βάση της έκθεσης θα ληφθούν αποφάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της μονάδας. Ο εμπειρογνώμονας προσλήφθηκε για εντοπισμό των λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μονάδα και συμμόρφωση της λειτουργίας της σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εργοδότη, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της αυξημένης υγρασίας στο παραγόμενο δευτερογενές καύσιμο.

Το πρόβλημα δημιουργείται λόγω του ότι η ΟΕΔΑ Πεντακώμου με τη λειτουργία της παράγει δευτερογενές καύσιμο εκτός των προδιαγραφών ποιότητας της σύμβασης, και κυρίως με υπερδιπλάσιο ποσοστό υγρασίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διατεθεί σε αδειοδοτημένους αποδέκτες. Το Υπουργείο Γεωργίας, για επίλυση του προβλήματος αυτού, μεταξύ άλλων, έχει προχωρήσει στην πρόσληψη Κύπριων ειδικών συμβούλων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Σύμβασης, περιλαμβανομένων διαχειριστικών μέτρων, καθώς και εγκατάστασης νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Περαιτέρω, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει συσταθεί τριμελής Ερευνητική Επιτροπή, η οποία πραγματοποιεί Διοικητική Έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες στο στάδιο του σχεδιασμού, αλλά και στην παρακολούθηση/διαχείριση της εν λόγω Μονάδας.

Οριστικές αποφάσεις δεν λήφθηκαν, ενώ κυβέρνηση και κοινότητες έδωσαν νέο ραντεβού για τις αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι τότε αναμένεται να εξεταστούν όλες οι πιθανές λύσεις από πλευράς κυβέρνησης στα σοβαρά προβλήματα που αναφέρθηκαν από τις επηρεαζόμενες κοινότητες. Για πρώτη φορά θα εξεταστεί και επίσημα από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Γεωργίας η εναλλακτική περιοχή για μεταφορά των ασφαλτικών.

Τονίζεται βέβαια ότι μέχρι τότε η διαδικασία αδειοδότησης δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί, αφού εκτιμάται ότι η περιβαλλοντική γνωμάτευση θα εκδοθεί μετά τις προεδρικές εκλογές του 2023. Επίσης, σε περίπτωση που τεκμηριωθεί ότι η κατασκευή και λειτουργία των τριών μονάδων ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή Καλαβασού θα επιφέρει σημαντικές και μη διαχειρίσιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λόγω της ήδη βεβαρημένης κατάστασης, το Τμήμα Περιβάλλοντος μπορεί να προχωρήσει σε απόρριψη των αιτήσεων για ορισμένες ή το σύνολο των μονάδων.

Τα αντισταθμιστικά που προτάθηκαν για τη μονάδα 

Ως προς την περιοχή Μιτσερού, αποφασίστηκε στενή συνεργασία με τις κοινότητες και τον τεχνικό τους σύμβουλο ώστε να παρουσιαστεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου συγκεκριμένη πρόταση με ενέργειες που θα γίνουν για αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων που ταλαιπωρούν την περιοχή. Περαιτέρω, αποφασίστηκε νέα σύσκεψη στο Προεδρικό τον προσεχή Οκτώβριο. Για την εξασφάλιση της συναίνεσης των κοινοτήτων προτάθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα.

Αυτά αφορούν: α) Επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου που έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό ύψους €26 εκατ. για την επεξεργασία των κτηνοτροφικών λυμάτων της περιοχής.

β) Διαμόρφωση, από το Υπουργείο Γεωργίας, ειδικού σχεδίου για τη μετακίνηση των τριών πιο οχληρών χοιροστασίων που γειτνιάζουν με την κοινότητα της Κάτω Μονής.

γ) Πλήρης κάλυψη του κόστους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλες τις οικίες των κοινοτήτων της περιοχής.

δ) Παροχή αντισταθμιστικού τέλους στις κοινότητες που γειτνιάζουν σε μονάδες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος.

ε) Πολεοδομικά κίνητρα, για τα οποία αρμοδιότητα έχει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κοινοτάρχης Μιτσερού, Αντρέας Κυριάκου, ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος αφού μας άκουσε, δεσμεύτηκε για την επίλυση των υφιστάμενων οχληρών δραστηριοτήτων και προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή με δυναμικές και δεσμευτικές αποφάσεις εκ μέρους του κράτους». Σημείωσε ότι, δεν κάνουν πίσω για τη λειτουργία ασφαλτικής μονάδας στην περιοχή Μιτσερού και θα συζητήσουν μόνο, αφού επιλυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα οχληρίας. Κατά της διάρκεια της σύσκεψης παραδόθηκαν στον Πρόεδρο και οι 9.000 υπογραφές κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι αντιτίθενται στη μεταφορά του ασφαλτικού εργοστασίου.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Τρέχουν πίσω από τα γεγονότα

Οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετακίνηση των ασφαλτικών μονάδων από την περιοχή Ιδαλίου, βρήκαν νέες περιοχές χωροθέτησης χωρίς την εκπόνηση ενός ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού, χωρίς την υποβολή σε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς την εξέταση εναλλακτικών επιλογών και χωρίς την επαρκή αιτιολόγηση των προτεινόμενων λύσεων για επαναχωροθέτηση των ασφαλτικών εργοστασίων. Η κυβέρνηση έπρεπε να αποφύγει τη μεμονωμένη και αποσπασματική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πράγμα που δεν έγινε. Μετά τις αντιδράσεις και τις αποφάσεις στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να εξεταστούν εκ των υστέρων όλες οι εναλλακτικές επιλογές. Όφειλαν προηγουμένως να επιλύσουν και να αντιμετωπίσουν τα υφιστάμενα προβλήματα των κοινοτήτων, προτού χαθεί η εμπιστοσύνη τους προς το κράτος.

Σχετικά νέα

X
Translate »