Επιχειρήσεις

Στέφανος Κουρσάρης: Κάποιες επιχειρήσεις δεν θα ξανανοίξουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: alphanews.live

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Καθώς οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές εδώ και καιρό ετοιμάζονται να ξανανοίξουν κατά πληροφορίες την 15η Μαρτίου, η ΠΟΒΕΚ προειδοποιεί πως με τα πράγματα όπως έχουν αυτή τη στιγμή, πολλές από αυτές δεν θα τα καταφέρουν. Μιλώντας στην εκπομπή Αlpha Ενημέρωση ο ΓΓ της οργάνωσης, ανέφερε πως 10% των τουριστικών επιχειρήσεων έχουν ήδη παραδώσει τα κλειδιά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
CLOSE

Ο Στέφανος Κουρσάρης εστίασε στα συσσωρευμένα απλήρωτα ενοίκια επιχειρήσεων που τελούν σε αναστολή όλους αυτούς τους μήνες, τονίζοντας πως αν δεν γίνει κάτι με το θέμα των ενοικίων πολλές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσουν.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, ανέφερε πως είναι πανομοιότυπο με εκείνο του 2020 και προσφέρει φοροαπαλλαγή στους ιδιοκτήτες που θα προβούν σε εκπτώσεις στα ενοίκια.

«Αυτό το μέτρο δεν το είχαν υιοθετήσει οι ιδιοκτήτες εδώ και ένα χρόνο γιατί από τη μια δεν είναι υποχρεωτικό και από την άλλη ζημιώνουν. Ποιος ιδιοκτήτης με τη ζημιά του θα συμμετέχει;», ανέφερε επισημαίνοντας πως αρκετοί ιδιοκτήτες είτε δεν έχουν φορολογική ταυτότητα, είτε δεν δηλώνουν τα ενοίκια που εισπράττουν είτε δεν έχουν καν ενοικιαστήρια έγγραφα.

Το μέτρο αυτό υποστήριξε είναι αναποτελεσματικό και χωρίς υπερβολή αυτή τη στιγμή τίθεται υπό απειλή η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων.

«Πρέπει να τονίσω ότι το θέμα των ενοικίων παραμένει το πιο μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις απειλείται η επιβίωση τους χωρίς επιβολή. Έχουν συσσωρευθεί καθυστερημένα ενοίκια. Το θέμα των εξώσεων το έχει αναφέρει στο ανώτατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπάρχουν περιπτώσεις ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές που έχουν παραδώσει τα κλειδιά. Πέραν του 10% Παγκύπρια έχουν βάλει λουκέτο και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ένα τεράστιο ποσοστό των άλλων επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τεράστια είναι και τα προβλήματα στους χώρους εστίασης με τον κ. Κουρσάρη να λέει ότι ένα 30% των επιχειρήσεων ενδεχομένως να μην επαναλειτουργήσουν λόγω του πλήγματος που δέχθηκαν και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν εφάρμοσαν το Delivery και το Take Away.

Eπανέλαβε τέλος την εισήγηση για επιδότηση των ενοικίων σε ποσοστό 80% από το κράτος και ένα 20% απώλεια από μέρους του ιδιοκτήτη για επιχειρήσεις που ήταν σε lockdown. Επιπλέον είπε ότι όσες επιχειρήσεις δεν ήταν στο lockdown αλλά συμμετείχαν στα σχέδια στήριξης και τεκμηριωμένα παρουσιάζουν αποδείξεις που δείχνουν σημαντική μείωση των εργασιών τους, να γίνει επιδότηση 40% του ενοικίου, ο ενοκιαστής να πληρώνει το 40% και η μόνη απώλεια για τον ιδιοκτήτη να είναι το 20%. Προταση είπε που η πλειοψηφία των κομμάτων αποδέχεται, όμως δεν γίνεται αποδεκτή από την εκτελεστική εξουσία.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »